Влада на Турција од 2007 година

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Владата на Република Турција се состои од раководителите на главните министерства на земјата, формирајќи го Министерскиот совет. Министрите се назначуваат од страна на претседателот на Турција. Владата носител на извршната власт и е носител за раководењето на државата.

Моментален состав[уреди | уреди извор]

Влада Име Период Партија
Премиер Реџеп Таип Ердоган 14 март 2003 Партија на праведноста и развојот
Вицепремиер Булент Аринч 1 мај 2009 Партија на праведноста и развојот
Вицепремиер Бекир Боздаг 6 јули 2011 Партија на праведноста и развојот
Вицепремиер Али Бабаџан 1 мај 2009 Партија на праведноста и развојот
Вицепремиер Бешир Аталај 14 јули 2011 Партија на праведноста и развојот
Државен министер Хајати Јазиџи 1 мај 2009 Партија на праведноста и развојот
Државен министер Мехмет Ајдин 18 ноември 2002 Партија на праведноста и развојот
Државен министер Егемен Багиш 29 август 2007 Партија на праведноста и развојот
Државен министер Џевдет Јилмаз 18 ноември2002 Партија на праведноста и развојот
Државен министер Селма Алије Каваф 1 мај 2009 Партија на праведноста и развојот
Државен министер Фарук Челик 29 август 2007 Партија на праведноста и развојот
Државен министер Фарук Нафиз Озак 1 мај 2009 Партија на праведноста и развојот
Државен министер Мехмет Зафер Чаглајан 29 август 2007 Партија на праведноста и развојот
Министер за правда Садула Ергин 29 август 2007 Партија на праведноста и развојот
Министер за одбрана Веџди Гонул 18 ноември 2002 Партија на праведноста и развојот
Министер за внатрешни работи Бешир Аталај 29 август 2007 Партија на праведноста и развојот
Министер за надворешни работи Ахмет Давутоглу 1 мај 2009 Партија на праведноста и развојот
Министер за финансии Мехмет Шимшек 1 мај 2009 Партија на праведноста и развојот
Министер за образование Нимет Чубукчу 1 мај 2009 Партија на праведноста и развојот
Министер за јавни работи Мустафа Демир 1 мај 2009 Партија на праведноста и развојот
Министер за здраство Реџеп Акдаг 18 ноември 2002 Партија на праведноста и развојот
Министер за транспорт и комуникации Бинали Јилдирим 18 ноември 2002 Партија на праведноста и развојот
Министер за земјоделство Мехмет Мехди Екер 14 март 2003 Партија на праведноста и развојот
Министер за труд и социјална политика Омер Динчер 1 мај 2009 Партија на праведноста и развојот
Министер за индустрија и трговија Нихат Ергун 1 мај 2009 Партија на праведноста и развојот
Министер за енергија и природни богатства Тенер Јулдиз 1 мај 2009 Партија на праведноста и развојот
Министер за култура и туризам Ертугрул Гунај 29 август 2007 Партија на праведноста и развојот
Министер за околната средина Вејсел Ероглу 29 август 2007 Партија на праведноста и развојот