Влада на Македонија од 1994

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Владата на Македонија од 1994 година е избрана по парламентарните избори во 1994 година. На нејзино чело повторно е избран Бранко Црвенковски - еден од најмладите премиери во светот. Неговата влада владееше од 20 декември 1994 до 30 ноември 1998. Извршени се две реконструкции на владата, во февруари 1996 и мај 1997.

Состав на владата во 1994[уреди | уреди извор]

Составот на Владата во 1994 година е следниот:[1]

Состав на владата по реконструкцијата во 1996[уреди | уреди извор]

На 23 февруари 1996 година Собранието на Република Македонија изврши реконструкција на владата. Во нејзиниот состав влегуваат:[2]

Состав на владата по реконструкцијата во 1997[уреди | уреди извор]

На 29 мај 1997 година Собранието на Република Македонија изврши нова реконструкција на владата. Во нејзиниот состав влегуваат:[3]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Службен весник на РМ, 67/94
  2. Службен весник на РМ, 10/96
  3. Службен весник на РМ, 24/97