Влада на Марин Рајков (2013)

Од Википедија — слободната енциклопедија

88-мата Влада на Бугарија била назначена со указ бр. 56 од Претседателот на Бугарија Росен Плевнелиев на 13 март 2013 година по оставката на кабинетот на Бојко Борисов како одговор на протестите во земјата.

Состав[уреди | уреди извор]

Министерство Име Период Партија
Премиер и Министер за надворешни работи Марин Рајков 13 март 2013 независен
Министер за регионален развој Екатерина Захариева 13 март 2013 независен
Министер за труд и социјална политика Дејана Костадинова 13 март 2013 независен
Министер за управување на средствата од ЕУ Илијана Цанова 13 март 2013 независен
Министер за внатрешни работи Петја Прванова 13 март 2013 независен
Министер за финансии Калин Христов 13 март 2013 независен
Министер за економија Асен Василев 13 март 2013 независен
Министер за образование и наука Николај Милошев 13 март 2013 независен
Министер за правда Драгомир Јорданов 13 март 2013 независен
Министер за одбрана Тодор Тагарев 13 март 2013 независен
Министер за земјоделство Иван Станков 13 март 2013 независен
Министер за транспорт Кристијан Крстев 13 март 2013 независен
Министер за животна средина Јулиан Попов 13 март 2013 независен
Министер за здравство Николај Петров 13 март 2013 независен
Министер за култура Владимир Пенев 13 март 2013 независен
Министер за спорт Петар Стојчев 13 март 2013 независен
Министер без ресор Роман Василев 13 март 2013 независен