Прејди на содржината

Вија Лабикана

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лакот на Галиен била старата Порта Есквилина во Српскиот ѕид . Овде започна интра моенискиот дел на via Labicana.
Via Labicana (прикажано со црвено)

Виа Лабикана бил древен пат на Италија, кој водел исток-југоисток од Рим . Се чини дека е можно патот најпрво да водел до Тускулум, потоа да се проширил до Лабици, а подоцна сепак да станал пат за низ сообраќај; можеби дури и ја заменил Виа Латина како рута кон југоисток, бидејќи, додека растојанието од Рим до нивната главна раскрсница кај Ad Bivium (или до друга раскрсница кај Compitum Anagninum ) е практично идентично, нивото на врвот на првото е 22 метарs (72 ст) пониско од она на второто, малку западно од преминот на планината Алгидус . По нивниот спој, веројатно е дека патот го носел името Виа Латина, а не Виа Лабикана. Текот на патот по првите шест милји од Рим не е идентичен со оној на кој било модерен пат, но може јасно да се следи со остатоци од тротоарите и зградите долж неговиот тек. Веројатно како патека постоела уште од праисторијата.

Виа Лабикана влегла во Рим преку Аурелијските ѕидини преку античката монументална порта на Порта Пренестина и стигнала, по внатрешниот дел, до Српскиот ѕид, влегувајќи низ Порта Есквилина, украсена со сводот на Галиен . Делот од патот во близина на Рим сега е познат како Виа Казилина. По овој пат можело да се најдат остатоци од гробот на Хатериите . Статуата на Август како pontifex maximus пронајдена во вилата на Ливија на овој пат е позната како „ тип Виа Лабикана “ и се чувале во Националниот римски музеј . Римскиот император Дидиус Јулијан бил погребан до петтата пресвртница на Виа Лабикана, откако бил погубен во 193 година. Античката црква Санти Марчелино е Пјетро ал Латерано била изградена на раскрсницата со Виа Мерулана во близина на катакомбите каде биле пронајдени посмртните останки на Свети Марчелино и Свети Пјетро.

Денес древниот пат е запаметен во Рим по урбаниот пат преку Лабикана помеѓу вијале Манцони и Колосеумот. Виа Лабикана е родена како алтернативен пат до античката Виа Латина.

Римски мостови

[уреди | уреди извор]

По должината на патот има остатоци од најмалку еден римски мост, кој го преминува Фосо дел Џардинето 11 kiloметарs (36,000 ст) источно од Рим.

Поврзано

[уреди | уреди извор]

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]