Вија Адријана

Од Википедија — слободната енциклопедија
Вија Адријана на карта на провинцијата Египет во времето на царот Адријан

Вија Адријана (латински: Via Adriana) — римски пат којшто бил изграден од страна на царот Адријан. Патот бил долг околу 800 км и се протегал од Антинопол на реката Нил до пристаништето Береника на Црвеното Море. Адријан го основал Антинопол во сеќавање на неговата наводна вљубена, младата Антиној, која се удавила во Нил. Вија Адријана бил завршен во 137 година. Остатоци од патот биле забележани од страна на Жил Кујат во 1910[1] и Џорџ Мареј во 1925 година,[2] кои ја забележале местоположбата на неколку мали остатоци во јужниот дел на патот. Меѓутоа, некои остатоци (мансии) биле во северниот дел, а ниеден не бил во правец запад-исток помеѓу Антинопол и брегот. Многу од овие попатни стојалишта имале утврдени водни точки (хидреуми), коишто веројатно му го дале името на градот Хадрамаут на другата страна од Црвеното Море.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Couyat, Jules (1910). „Ports gréco-romains de la mer Rouge et grandes routes du désert arabique“. Comptes rendus des séances de l'Académie des Inscriptions et Belles-L (француски). 54 (6): 525–542. Посетено на 2 јануари 2021.[мртва врска]
  2. Murray, G.W. (Oct 1925). „The Roman Roads and Stations in the Eastern Desert of Egypt“. The Journal of Egyptian Archaeology. 11 (3/4): 138–150. doi:10.2307/3854133. JSTOR 3854133.
  3. Sidebotham, Speven E.; Zitterkopf, Ronald E. (1997). „Survey of the Via Hadriana by the University of Delaware: the 1996 season“. Bulletin de l'Institut Français d'Archéologie Orientale. 97: 221–237. Посетено на 2 јануари 2021.

Литература[уреди | уреди извор]

  • R.B. Jackson, At Empire's Edge. Exploring Rome's Egyptian Frontier, Yale Univ. Press, New Haven & Londra, 2002, p. 30.
  • G.W. Murray, The Roman roads and stations in the Eastern Desert of Egypt; Journal of Egyptian archaeology 11 (1925), pp. 138-150
  • SIDEBOTHAM S. E.; ZITTERKOPF R. E., "Survey of the via Hadriana by the University of Delaware: the 1996 season", in: Bulletin de l'Institut français d'archéologie orientale, ISSN 02550962, 1997, vol. 97, pp. 221-237

Надворешни врски[уреди | уреди извор]