Вишну

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Вишну е одржувачот, еден од тројството во хиндуизмот, покрај Брама (креаторот) и Шива (уништувачот). Вишну е председавачко божество на одликата на сатва или доблест која е најчиста од останатите одлики на материјалната природа како што се страст и незнаење. Има највеќе обожувачи во споредба со Брама и Шива, и неговото престојувалиште се нарекува Ваикунтха.