Прејди на содржината

Вишиванка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Украински козак во вишиванка

Вишиванка (укр. вишива́нка = „везенка“) е традиционална облека на Украинците. Во крајот на XIX век бил направен голем број на варијации на дезенот. Материјалот најчесто се правел своерачно. Украсите на кошулата обично ги содржи особеностите на некој украински регион.

Во денешно време вишиванката е дел од современата кулура, и понекогаш се забележуваат на украинските улици.