Витијаски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Витијаски јазици
Географска
распространетост:
Нова Гвинеја
Класификација:австронезиски
Гранки:

Витијаските јазици сочинуваат јазична група која е дел од западноокеанските јазици од семејството на австронезиски јазици.

Класификација[уреди | уреди извор]

Оваа група е составена од следниве јазици:[1]

витијаски (37 јазика)
белски јазици (8)
астролапски (3)
авадско-биншки јазик
миндирски јазик
вапски јазик
јадрени белски (5)
северни (4)
билбилски јазик
гедагедски јазик
матукарски јазик
такиски јазик
јужни (1)
марички јазик
киленге-малеуански (1)
малеуанско-киленгејски јазик
корапски (3)
аропско-локапски јазик
карнајски јазик
маласангански јазик
мангапско-мбулански (1)
мбулански јазик
менгенски (3)
лотејски јазик
мамуски јазик
менгенски јазик
роинџиско-ненајски (2)
мароански јазик
ронџиски јазик
сиоански (1)
сиоански јазик
југозападни новобритански (17 јазици)
амарски (1)
амарски јазик
аравеанско-пасисмануански (14)
аравеански (9)
источноаравеански (4)
аколетски јазик
авауански јазик
бебелски јазик
лесиншко-гелимски јазик
западноаравеански (4)
ајклепски јазик
апалички јазик
гимски јазик
солоншки јазик
мангсеншки јазик
пасисмануански (5)
ајгонски јазик
карорски јазик
каулоншки јазик
миуански јазик
сенгсеншки јазик
библиншки (2)
ламогајски јазик
моук-аријански јазик
тамиски (1)
тамиски јазик

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]