Прејди на содржината

Вистински вилични ’рбетници

Од Википедија — слободната енциклопедија

Вистински вилични ‘рбетници (науч. Eugnathostomata) — микроколено (клад) на хордови животни во рамките на групата вилични ‘рбетници. Тука спаѓаат ‘рскавичните риби (Chondrichthyes) и целоусните (Teleostomi).

Систематика и филогенија[уреди | уреди извор]

потколено ‘Рбетници (Vertebrata)
└─инфраколено Вилични ‘рбетници (Gnathostomata)
   ├─класа Оклопни риби (Placodermi) †
   └микроколено Вистински вилични ‘рбетници (Eugnathostomata)
     ├─класа ‘Рскавични риби (Chondrichthyes)
     └─(нерангирано) Целоусни (Teleostomi)
       ├─класа Бодликави ајкули (Acanthodii) †
       └наткласаКоскени риби (Osteichthyes)
        ├─класа Зракоперки (Actinopterygii) 
        └─класа Резноперки (Sarcopterygii) 
           └наткласа Четириношци (Tetrapoda)
             ├─класа Водоземци (Amphibia)
             └(нерангирано) Амниоти (Amniota)
               ├─класа Влекачи (Sauropsida)
               │ └─класа Птици (Aves)
               └─класа Синапсиди (Synapsida)
                 └─класа Цицачи ( Mammalia)
 
Забелешка: линиите означуваат еволутивни врски.