Високопланинска седефка

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Високопланинска|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Високопланинска седефка
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Високопланинска
Вид: Високопланинска седефка
Научен назив
Високопланинска седефка
Boloria pales
Научна класификација edit
Царство: Animalia
Колено: Arthropoda
Класа: Insecta
Ред: Lepidoptera
Фамилија: Шаренци
Род: Boloria
Вид:
B. pales
Биномен назив
Boloria pales

Синоними
  • Argynnis pales

Високопланинска седефка (латински: Boloria pales), е пеперутка од фамилијата шареници. Се среќава од Кантабриските планини и Пиринеите преку Алпите и Апенинските планини на исток до Балканот, Карпатите, Кавказот и централна Азија до западна Кина.

Boloria pales пеперутка
Високопланинска седефка

Распонот на крилата е 25-30 мм. Возрасните се на крило од јуни до август во зависност од локацијата. Има една генерација годишно.

Ларвите се хранат со различни растенија со низок раст, но претпочитаат видови виола.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]