Виртуелна средина

Од Википедија — слободната енциклопедија

Виртуелна средина е мрежна апликација која му овозможува на корисникот да има интеракција како со компјутерската околина така и со работата на другите корисници. Примери на виртуелни средини се е-пошта, разговор, како и веб-засновани апликации за споделување документи. Едноставно кажано, тоа е вмрежен заеднички оперативен простор. Откако верноста на виртуелното опкружување е таква што „создава психолошка состојба во која поединецот се перципира себеси како да постои во виртуелната средина“ (Блашкович, 2002, стр. 129), тогаш виртуелното опкружување (ВЕ) напредуваше во царство на извонредни виртуелни средини (IVE).

Користена литература[уреди | уреди извор]

Блашкович, Ј. (2002). Социјално влијание во потопните виртуелни средини . Во Р. Шредер (Ур.), Социјалниот живот на аватарите: присуство и интеракција во споделени виртуелни средини (стр. 127-145). Лондон: Спрингер.