Вироид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Вироиди се растителни патогени кои се состојат од една кратка, кружна, РНК молекула без протеинска обвивка која е карактеристична за вирусите.[1]

Вироидите биле откриени и именувани од страна на Теодор Ото Динер, растителен патолог вработен во Службата за Земјоделско Истражување во Мериленд во 1971 година.[2][3][4]

Вироидите се екстремно мали по големина, со геном од 246 до 467 нуклеотиди и се состојат од помалку од 10,000 атоми.[5] Досега се идентификувани 33 видови.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Campbell & Reece (2008). Biology. Pearson Benjamin Cummings. ISBN 0-8053-6844-2. 
  2. Diener TO. Potato spindle tuber "virus". IV. A replicating, low molecular weight RNA. „Virology“ том  45 (2): 411–28. doi:10.1016/0042-6822(71)90342-4. PMID 5095900. http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/0042-6822(71)90342-4. 
  3. „ARS Research Timeline - Tracking the Elusive Viroid“. 2 март 2006. http://www.ars.usda.gov/is/timeline/viroid.htm. посет. 18 јули 2007 г. 
  4. Discovery of Viroids
  5. Wolfram, Stephen. „A New Kind of Science“. A New Kind of Science. Wolfram Science. http://www.wolframscience.com/nksonline/page-1179a-text?firstview=1. посет. 22 јануари 2012 г.