Виолетов синец

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Polyommatus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Chapman's blue
male, Bulgaria
female, Genova, Italy
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Polyommatus
Вид: Chapman's blue
Научен назив
Polyommatus thersites
Cantener, 1835

Виолетовиот синец (Polyommatus thersites) е пеперутка од видот на пеперутки синци. Пеперугата живее Евроазија, односно од Јужна Европа до Сибир. Ја има и во Македонија.

Опис[уреди | уреди извор]

Пеперутката е различна по физички изглед кај мажјаците и женките. Горната страна кај мажјакот е сина, со бели рабови и црна бордура. Се забележува и црна дамка. Горната страна кај женките е воглавно кафена со жолти примеси, а кај телото се забележува сина нијанса. Покрај рабовите има жолти дамки. Долната страна на крилјата е со црни, бели и жолти дамки со различна големина. Основната боја е кафена, која кај мажјаците е посветла. Ларвите се хранат со растенијата O. arenaria, O. peduncularis, O. sativa и O. viciifolia)

Подвидови[уреди | уреди извор]

Оваа пеперутка има два подвида:

  • P. t. thersites
  • P. t. orientis (Sheljuzhko, 1928)

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]