Виолетовокафеава гулапка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Russula caerulea
Виолетовокафеава гулапка (Russula caerulea)
Виолетовокафеава гулапка
Погледајте го шаблонот „Mycomorphbox“ што го создава следниов список
Миколошки карактеристики

Виолетовокафеава гулапка (Russula caerulea), попозната како грбница, е член на родот Гулапки(Russula), чии членови се познати и како кршливи гулапки.Таа има боја на темно вино или виолетова боја печурката е за јадење и расте со иглолисни дрвја на крајот на летото и есента. Ја има во Европа и Северна Америка.

Таксономија[уреди | уреди извор]

Првпат опишана од микологот Кристијан Хендрик Персон во своето дело „Synopsis methodica fungorum“ од 1801 година како „Agaricus caeruleus“, неговиот специфичен епитет е латински caeruleus што значи „сино“.[1] Тој бил пренесен во родот гулапки во 1838 година од шведскиот татко на микологија Елиас Магнус Фрис. Името Russula amara од Кужера во 1927 година е синоним.

Опис[уреди | уреди извор]

Шапката е 3 - 10 см во дијаметар. Таа е темнопурпурно-кафеава, со темен, понекогаш скоро црн центар. Отпрвин е конвексена, па дури и скоро во форма на звонче, но подоцна се израмнува. Речиси секогаш го задржува широкиот зашилен врв во центарот на капачето, по што е гулапка скоро единствена во родот. Кожата на шапката се лупи до две третини, а подоцна има заоблена маргина. Цврстата, бела дршка е 4-9 см висока, 1-2 см широка и со тесен клубски облик. Жабрите се спојуваат и се скоро споени со бледо окер боја, давајќи отпечаток на спорите во иста боја. Првично се доста тесно распоредени. Месото е бело и има благ вкус, но кожата на капачето е горчлива на јазикот.[2]

Слични видови[уреди | уреди извор]

Russula atropurpurea (Krombh ) Расте ретко со четинари, претпочита листопадни шуми. Неговата шапка никогаш не е испакната, таа обично е вдлабната.

И Russula viscida Kudrna нема испакнатост и е многу ретка. Кожичката на шапката воопшто не се лупи.[2]

Дистрибуција и распространетост[уреди | уреди извор]

Виолетовокафеава гулапка (Russula caerulea) се појавува кон крајот на летото и есента. Распространета е во северните умерени зони, Европа, Азија и Северна Америка. Веројатно е во микореза со борови дрвја (Бор), на песочни почви.

Јадење[уреди | уреди извор]

Оваа печурка е за јадење, но кожата е горчлива кога ќе ја џвакаме.[2]

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Список на видови <i id="mwQA">Русула</i>

Користена литература[уреди | уреди извор]

 

  1. Simpson DP (1979). Cassell's Latin Dictionary (изд. 5.). London: Cassell Ltd. стр. 883. ISBN 0-304-52257-0.
  2. 2,0 2,1 2,2 Roger Phillips (2006). Mushrooms. Pan MacMillan. стр. 25. ISBN 0-330-44237-6. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Phillips06“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Phillips06“ е зададен повеќепати со различна содржина.