Винов закон за поместување

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Интензитетот на топлинска емисија на апсолутно црно тело како функција на брановата должина за разни апсолутни температури. Биновиот закон не е очигледен на сликата, бидејќи вкупната емисија вклучува и геометриски фактор од 1/λ2 кој ги брои видовите на брановата должина λ, и втор фактор од 1/λ2 за да ги претвори интензитетите по единица фреквенција во интензитети по единица бранова должина

Виновиот закон за поместување, или како што е попознат Виновиот закон кажува дека распореденоста на брановата должина на топлинското зрачење на апсолутно црно тело на било која температура ја има, во основа, истата форма како и на било која друга температура, само што истата е поместена на графикот. Зрачењето на апсолутно црно тело може да се претпостави дека е еднакво на она во Виновиот закон на високи фреквенции.

Виновиот закон во математичка форма би изгледал вака:

\lambda_\max = \frac{b}{T}

каде што \lambda_\max е максималната бранова должина на зрачењето при одредена температура, b = 2.898 \times 10^{-3} \ m \cdot K е Виновата константа, додека T е температурата на телото кое зрачи.[1]

Библиографија[уреди | уреди извор]

  1. Физика за III година (на реформираното гимназиско образование), АНДОНОВСКА, д-р Невенка и др., Порсветно Дело АД, 2003, Скопје