Прејди на содржината

Википедија:1Lib1Ref 2022

Од Википедија — слободната енциклопедија
#1Lib1Ref
 

од 15 јануари до 5 февруари 2022 година

 

#1Lib1Ref 2022 — меѓународна иницијатива во облик на натпревар за наведување извори во статии коишто се без наводи или содржат непотврдени изјави. Главна цел на иницијативата е подобрување на цитираноста на Википедија во насока на создавање поквалитетна и поверодостојна енциклопедија. Натпреварот се организира на локално ниво, односно на Википедија на македонски јазик, и на регионално ниво, односно во Средна и Источна Европа.

Сите заинтересирани лица коишто располагаат со веродостојни извори коишто може да послужат за поткрепување на содржината во статиите биле добредојдени да земат учество во натпреварот следејќи го упатството за учество, а на најплодотворните учесници во натпреварот како на локално, така и на регионално ниво им биле доделени награди и уверенија.

Упатство за учество[уреди извор]

Основни податоци[уреди извор]

 • Почеток: 15 јануари 2022 г. во 00:00 (CET).
 • Крај: 5 февруари 2022 г. во 23:59 (CET).
 • Место на одржување: секое место со пристап до интернет.

Пријава[уреди извор]

 • Чекор 1: Создајте корисничка сметка тука или најавете се доколку веќе имате.
 • Чекор 2: Додека сте најавени, пријавете се со своето корисничко име на контролната табла на натпреварот. Ова овозможува преглед на сите уредувања направени за време на натрепварот и со тоа влегувате во конкуренција на регионалниот натпревар (списокот на сите учесници е достапен тука).
 • Чекор 3: Додадете го корисничкото име во списокот на учесници.

Придонес[уреди извор]

Напомена: Секој навод се препорачува да се додаде во посебно уредување затоа што бројот на придонеси соодветствува на бројот на направени уредувања со бараниот опис. Наведувањето извори е потребно да се врши исклучиво во постоечки статии, така што новосоздадените статии нема да бидат земени предвид како придонес во натпреварот.

Список на учесници[уреди извор]

Своето учество во натпреварот може да го најавите со додавање на корисничкото име во продолжение.

 1. BlueEagle1 (разговор) 21:49, 14 јануари 2022 (CET)[одговори]
 2. --Тиверополник (разговор) 23:46, 14 јануари 2022 (CET)[одговори]
 3. Dentedeleone (разговор) 23:43, 21 јануари 2022 (CET)[одговори]
 4. Siki21 (разговор) 00:58, 24 јануари 2022 (CET)[одговори]

Награди[уреди извор]

Регионални награди[уреди извор]

Фондацијата Викимедија на најплодотворните 10 учесници на регионалниот натпревар им доделила уверенија, а на најплодотворните учесник му било доделено посебно уверение. Освен тоа, на тројцата најплодотворни учесници на регионалниот натпревар им биле доделени вредносни купони за набавка на производи од википедиината продавница, и тоа:

 • Прва награда: купон во вредност од 70 американски долари.
 • Втора награда: купон во вредност од 50 американски долари.
 • Трета награда: купон во вредност од 50 американски долари.

Локални награди[уреди извор]

Награди во облик на вредносни купони за книги или техничка опрема им биле доделени за тројцата најплодотворни учесници, и тоа:

 • Прва награда: купон во вредност од 6.000 денари.
 • Втора награда: купон во вредност од 4.000 денари.
 • Трета награда: купон во вредност од 2.000 денари.

Важно: За да се освои било која награда, потребно било да се наведат најмалку 100 извори во најмалку 50 различни статии!

Резултати[уреди извор]

Број Корисник Збирен резултат1 Додадени наводи Збогатени статии
1 Тиверополник 1.960 1.002 958
2 Dentedeleone 240 175 65
3 Drej.miha.2021 6 4 2
4 Petrovskaivana 2 1 1

1 Збирниот резултат претставува збир на бројот на додадени наводи и бројот на збогатени статии.

Надворешни врски[уреди извор]

 • The Wikipedia Library/1Lib1Ref — службена страница на иницијативата на Мета.
 • 1Lib1RefCEE campaign 2022 — страница на регионалната иницијатива во Средна и Источна Европа на Мета.