Википедија:Уредувачки натпревари 2017

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Shared Knowledge Logo.svg
Уредувачки натпревари.svg
Кратенки:
ВП:УН

Во 2017 година се организирани пет уредувачки натпревари.

Прв натпревар[уреди извор]

Населени места во Егејска Македонија[уреди извор]

Егејска Македонија-Контури.svg

Уредувачкиот натпревар на тема „Села во Егејска Македонија“ се одржал од 6 март до 5 април 2016 година. Учесниците можеле да уредуваат постоечки и нови статии за населени места од различните области во Егејска Македонија.

Наградите за овој натпревар се предвидени да бидат вредносни купони за техничка стока или книги/материјали по избор на добитникот.

 • вредносен купон во вредност од 12.000 денари за освоено прво место;
 • вредносен купон во вредност од 6.000 денари за освоено второ место;
 • вредносен купон во вредност од 3.000 денари за освоено трето место;
 • вредносен купон во вредност од 5.000 денари за награда за најдобра статија; и
 • вредносен купон во вредност од 5.000 денари за посебна награда.

Втор натпревар[уреди извор]

СИЕ Пролет 2017[уреди извор]

CEE Spring Logo vertical-t.svg

Уредувачкиот натпревар на тема „СИЕ Пролет 2017“ се одржал од 21 март до 31 мај 2017 година. Учесниците можеле да уредуваат постоечки или нови статии на теми поврзани со земјите во Средна и Источна Европа.

Наградите за овој натпревар се предвидени да бидат вредносни купони за техничка стока, фотографска опрема или книги/материјали по избор на добитникот.

 • вредносен купон во вредност од 6.000 денари за освоено прво место;
 • вредносен купон во вредност од 4.500 денари за освоено второ место;
 • вредносен купон во вредност од 3.000 денари за освоено трето место; и
 • вредносен купон во вредност од 4.500 денари за награда за најдобра статија.

Трет натпревар[уреди извор]

Африка[уреди извор]

African continent-mk.svg

Уредувачкиот натпревар на тема „Африка“ се одржал од 19 јуни до 18 јули 2017 година. Учесниците можеле да уредуваат постоечки или нови статии на теми поврзани со географијата, историјата, спортот, културата или друга област поврзана со континентот Африка.

Наградите за овој натпревар се предвидени да бидат вредносни купони за техничка стока, фотографска опрема или книги/материјали по избор на добитникот.

 • вредносен купон во вредност од 12.000 денари за освоено прво место;
 • вредносен купон во вредност од 6.000 денари за освоено второ место;
 • вредносен купон во вредност од 3.000 денари за освоено трето место;
 • вредносен купон во вредност од 5.000 денари за награда за најдобра статија; и
 • вредносен купон во вредност од 5.000 денари за посебна награда.

Четврти натпревар[уреди извор]

Средување[уреди извор]

Wikipe-tan mopping.png

Уредувачкиот натпревар на тема „Средување“ се одржал од 25 септември до 24 октомври 2017 година. Учесниците требало да ги уредуваат статиите за кои претходно било веќе утврдено со соодветни предлошки дека им треба „внимание“, дека се „без извори“, дека им треба „викификација“, наведени во самите категории на Википедија.

Наградите за овој натпревар се предвидени да бидат вредносни купони за техничка стока, фотографска опрема или книги/материјали по избор на добитникот.

 • вредносен купон во вредност од 12.000 денари за освоено прво место;
 • вредносен купон во вредност од 6.000 денари за освоено второ место;
 • вредносен купон во вредност од 3.000 денари за освоено трето место; и
 • вредносен купон во вредност од 5.000 денари за награда за најдобра статија.

Петти натпревар[уреди извор]

Вулкани[уреди извор]

Strombolien (volcano).svg

Уредувачкиот натпревар на тема „Вулкани“ се одржал од 1 до 31 декември 2017 година. Натпреварот имал за цел да помогне во подобрување на постоечките и создавање на нови статии на тема „Вулкани“.

Наградите за овој натпревар се предвидени да бидат вредносни купони за техничка стока, фотографска опрема или книги/материјали по избор на добитникот.

 • вредносен купон во вредност од 12.000 денари за освоено прво место;
 • вредносен купон во вредност од 6.000 денари за освоено второ место;
 • вредносен купон во вредност од 3.000 денари за освоено трето место;
 • вредносен купон во вредност од 5.000 денари за награда за најдобра статија; и
 • вредносен купон во вредност од 5.000 денари за посебна награда.

Поврзано[уреди извор]