Википедија:Уредувачки маратони 2023

Од Википедија — слободната енциклопедија
Споделено знаење
Уредувачки маратони
Кратенки:
ВП:УМ

Во 2023 година беа организирани два уредувачки маратони.

Прв маратон[уреди извор]

Планинарство во Македонија[уреди извор]

На 15 мај 2023 година е одржан уредувачки маратон на тема „Планинарство во Македонија“ во периодот од 18:00 до 21:00. Настанот бил организиран во соработка со активисти од Федерацијата за планинарство на Македонија, во просториите на веќе споменатата Федерација. На настанот беа присутни вкупно 10 лица, од кои 8 беа дојдени преку Федерацијата за планинарство.

Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси
1 Simonco2711
2 Јована Лазаревска
3 BVidoeski
4 Filipsim97
5 Стевческа

Шумарство[уреди извор]

На 4 октомври го одржавме уредувачкиот маратон „Шумарство“ во соработка со Здружението на студенти „ДРЕН Ханс Ем“. На работилницата учествувааа 10 нови уредувачи кои твореа со помош на координаторите Никола и Драгана. На тричасовната работилница беа создадени 14 статии во просториите на Факултетот за шумарски науки, пејсажна архитектура и екоинженеринг „Ханс Ем“.

Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси
1 Теа Стаменковска
2 Дина николовска
+ Давор Петревски
3 Anastasija miloshoska
4 Петар Николовски
5 НКремшо
6 Elena Kitevska
7 Pepita Nakova
8 Ivana peneva
+ Данче Којова
9 Dandarmkd

Географија[уреди извор]

На 13 ноември го одржавме уредувачкиот маратон „Географија“ во соработка со Регионалното географско друштво „Геосфера“ од Битола. Работилницата започна во 18:30 и со последниот учесник завршивме во 23:30 часот. На работилницата учествувааа 10 нови лица и 1 повратник кои твореа со помош на координаторите Никола и Иван. На петчасовната семрежна работилница беа создадени 8 статии.

Список на уредувачи
Бр. Корисник Придонеси
1 GordanaBo
2 MetodijB
3 Mitegeo
4 Toni Geshtakovski
5 Emakokinovska
6 Венник
7 Rdanikami
8 Dandarmkd