Википедија:Уредувачки денови 2018

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кратенки:
ВП:УД

Во текот на 2018 година биле одржани 16 уредувачки денови. Уредувачките денови биле изведени во текот на еден ден од 24 часа, со почеток во 00:00 и крај во 23:59 истиот ден. Предвид биле земени сите создадени или подобрени статии и предлошки на зададената тема од корисници на Википедија на македонски јазик кои ги пријавиле во уредувачкиот ден.

Напомена: Заради избегнување на спротивставени уредувања и пишување на иста статија од двајца или повеќе корисници на Википедија на македонски јазик, секој заинтересиран учесник било пожелно да го пријави своето учество и да избере кои статии ќе ги уредува!

Одржани денови[уреди извор]

Ковани пари за колекционерски цели[уреди извор]

Уредувачки ден на тема „Ковани пари за колекционерски цели“
Уредувачки ден на тема „Ковани пари за колекционерски цели“

На 8 јануари 2018 година е одржан уредувачки ден на тема „Ковани пари за колекционерски цели“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со ковани пари за колекционерски цели било препорачано да се користат информациите достапни на службеното мрежно место на Народната Банка на Република Македонија.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Идеологист
2 Kiril Simeonovski
 1. Предлошка:Ковани пари за колекционерски цели на НБРМ (Н)
 2. Скорпија (Н)
 3. Стрелец (Н)
 4. Девица (Н)
 5. Вага (Н)
 6. Риби (Н)
 7. Димитар (Н)
 8. Елена (Н)
 9. Владимирска (Н)
 10. Свети Никола Чудотворец (Н)
 11. Ветроказ со петел (Н)
 12. Петел со ангел (Н)
 13. Мајка Тереза (Н)
 14. Света Матрона Московска (Н)
 15. Триптих (Н)
 16. Богородица (Н)
 17. Исус Христос (Н)
 18. Свети Никола Чудотворец (Н)
 19. Година на кучето - безбедна година на кучето (Н)
 20. Година на кучето - богата година на кучето (Н)
 21. Руски лавиринт (Н)
 22. Вера, Надеж, Љубов и мајка им Софија (Н)
 23. Јарец (Н)
 24. Водолија (Н)
3 Ivan Zivkovik
4 P.Nedelkovski
5 Ehrlich91
6 Македонец
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Археолошки наоѓалишта во Светиниколско[уреди извор]

Уредувачки ден на тема „Археолошки наоѓалишта во Светиниколско“
Уредувачки ден на тема „Археолошки наоѓалишта во Светиниколско“

На 19 јануари 2018 година е одржан уредувачки ден на тема „Археолошки наоѓалишта во Светиниколско“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за археолошките наоѓалишта во Светиниколско било препорачано да се користи извадок од следната книга којашто е достапка на Википедија на македонски јазик:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Ivan Zivkovik
2 Македонец
3 Тивер
4 Ehrlich91
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Хокејски репрезентации на Зимските олимписки игри 2018[уреди извор]

Уредувачки ден на тема „Хокејски репрезентации на Зимските олимписки игри 2018“
Уредувачки ден на тема „Хокејски репрезентации на Зимските олимписки игри 2018“

На 15 февруари 2018 година е одржан уредувачки ден на тема „Хокејски репрезентации на Зимските олимписки игри 2018“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со хокеарските репрезентации на Зимските олимписки игри 2018 можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Тиверополник
2 Ivan Zivkovik
3 Ehrlich91
4 Carshalton
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Пантомима[уреди извор]

Уредувачки ден „Пантомима“
Уредувачки ден „Пантомима“

На 22 март е одржан уредувачки ден на тема „Пантомима“. Потфатот бил дел од иницијативата за одбележување на Светскиот ден на пантомимата во 2018 година во повеќе земји во светот, поттикната од соработката на Викимедија Србија и Светската организација на пантомимичари.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со Светскиот ден на пантомимата во 2018 можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Македонец
2 Ivan Zivkovik
3 Ehrlich91
4 Kiril Simeonovski
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Финалиња на Купот на УЕФА и Лига Европа[уреди извор]

Уредувачки ден „Финалиња на Купот на УЕФА и Лига Европа“
Уредувачки ден „Финалиња на Купот на УЕФА и Лига Европа“

На 16 мај е одржан уредувачки ден на тема „Финалиња на Купот на УЕФА и Лига Европа“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите на теми за финалните натпревари можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Напомена: Темата се однесува само на финалињата (во предлошката наведени како Finals, горе и долу)

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Тиверополник
2 Kiril Simeonovski
3 Македонец
4 Иван Ж
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Финалиња на Купот на европските шампиони[уреди извор]

Уредувачки ден „Финалиња на Купот на европските шампиони“
Уредувачки ден „Финалиња на Купот на европските шампиони“

На 26 мај е одржан уредувачки ден на тема „Финалиња на Купот на европските шампиони“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите на теми за финалните натпревари можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Напомена: Темата се однесува само на финалињата (во предлошката наведени како Finals, горе и долу)

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 Carshalton
3 Тиверополник
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Судии на Светското првенство во фудбал 2018[уреди извор]

Уредувачки ден „Судии на Светското првенство во фудбал 2018“
Уредувачки ден „Судии на Светското првенство во фудбал 2018“

На 15 јуни е одржан уредувачки ден на тема „Судии на Светското првенство во фудбал 2018“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите на теми за судиите можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Kiril Simeonovski
2 Carshalton
3 Ehrlich91
4 П.Неделковски
5 Тиверополник
6 Ivan Zivkovik
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Селектори на Светското првенство во фудбал 2018[уреди извор]

Уредувачки ден „Селектори на Светското првенство во фудбал 2018“
Уредувачки ден „Селектори на Светското првенство во фудбал 2018“

На 4 јули е одржан уредувачки ден на тема „Селектори на Светското првенство во фудбал 2018“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите на теми за судиите можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Тиверополник
2 Ivan Zivkovik
3 Македонец
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Храмови посветени на Пресвета Богородица[уреди извор]

Уредувачки ден „Храмови посветени на Пресвета Богородица“
Уредувачки ден „Храмови посветени на Пресвета Богородица“

На 28 август е одржан уредувачки ден на тема „Храмови посветени на Пресвета Богородица“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за храмовите можело да се користат дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 П. Неделковски
2 Иван Живковиќ
3 Ehrlich91
4 Kiril Simeonovski
5 Тиверополник
6 Миљан Симоновић
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Археолошки наоѓалишта во Делчевско[уреди извор]

Уредувачки ден на тема „Археолошки наоѓалишта во Делчевско“
Уредувачки ден на тема „Археолошки наоѓалишта во Делчевско“

На 22 септември 2018 година е одржан уредувачки ден на тема „Археолошки наоѓалишта во Делчевско“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за археолошките наоѓалишта во Делчевско било препорачано да се користи извадок од следната книга којашто е достапка на Википедија на македонски јазик:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Јасмина Македонска
2 LadyLazarus94
3 BokiSof
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Превои во Македонија[уреди извор]

Уредувачки ден „Превои во Македонија“
Уредувачки ден „Превои во Македонија“

На 11 октомври 2018 година е одржан уредувачки ден на тема „Превои во Македонија“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статии за превоите во Македонија било препорачано да се користи извадок од следната студија:

Забелешка: Препорачано било користење на соодветната инфокутија, а за полесно снаоѓање можело да се пронајдат статиите каде што таа се користи (пр. Присад).

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Kiril Simeonovski
2 Ivan Zivkovik
3 Ehrlich91
4 P.Nedelkovski
5 Марио Шаревски - Македонец
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Пустини во Евроазија[уреди извор]

Уредувачки ден „Пустини во Евроазија“
Уредувачки ден „Пустини во Евроазија“

На 23 октомври 2018 година е одржан уредувачки ден на тема „Пустини во Евроазија“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статии за пустините во Евроазија можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Ivan Zivkovik
2 BlueEagle1
3 Ehrlich91
4 П. Неделковски
5 Kiril Simeonovski
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Геолошки периоди[уреди извор]

Уредувачки ден „Геолошки периоди“
Уредувачки ден „Геолошки периоди“

На 3 ноември 2018 година е одржан уредувачки ден на тема „Геолошки периоди“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статии за геолошките периоди можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Инокентиј
2 Иван Ж
3 Македонец
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Египетски пирамиди[уреди извор]

Уредувачки ден „Египетски пирамиди“
Уредувачки ден „Египетски пирамиди“

На 14 ноември 2018 година е одржан уредувачки ден на тема „Египетски пирамиди“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статии за пирамидите можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Живковиќ
2 Kiril Simeonovski
3 Марио Шаревски - Македонец
4 Cibrev
5 Тиверополник
6 Boe Jo
7 Sandra 3210
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Интерпункциски знаци[уреди извор]

Уредувачки ден „Интерпункциски знаци“
Уредувачки ден „Интерпункциски знаци“

На 30 ноември 2018 година е одржан уредувачки ден на тема „Интерпункциски знаци“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статии за интерпункциските знаци можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Марио Шаревски - Македонец
2 Kiril Simeonovski
3 Иван Живковиќ
4 Тиверополник
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Линии на ЈСП Скопје[уреди извор]

Уредувачки ден „Линии на ЈСП Скопје“
Уредувачки ден „Линии на ЈСП Скопје“

На 16 декември 2018 година е одржан уредувачки ден на тема „Линии на ЈСП Скопје“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статии за линиите на ЈСП Скопје се препорачува да се користи алатката Трансинфо на ЈСП Скопје, каде што може да се најдат детални информации во врска со правците на обраќање на линиите со сите попатни станици.

Забелешка: Било препорачано користење на соодветната инфокутија и додавање на предлошката со линиите. Како пример за уредување можело да послужи статијата 24.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Идеологист
2 Dandarmkd
3 Иван Ж
 1. 15 (Н)
 2. 15А (Н)
4 M4r51n
5 Kiril Simeonovski
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Поврзано[уреди извор]