Википедија:Уредувачки денови 2017

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кратенки:
ВП:УД

Во текот на 2017 година биле одржани 10 уредувачки денови. Уредувачките денови биле изведени во текот на еден ден од 24 часа, со почеток во 00:00 и крај во 23:59 истиот ден. Предвид биле земени сите создадени или подобрени статии и предлошки на зададената тема од корисници на Википедија на македонски јазик кои ги пријавиле во уредувачкиот ден.

Напомена: Заради избегнување на спротивставени уредувања и пишување на иста статија од двајца или повеќе корисници на Википедија на македонски јазик, секој заинтересиран учесник било пожелно да го пријави своето учество и да избере кои статии ќе ги уредува!

Одржани денови[уреди извор]

Временски периоди во 15 век[уреди извор]

Уредувачки ден „Временски периоди во 15 век“
Уредувачки ден „Временски периоди во 15 век“

На 19 февруари 2017 година е одржан уредувачки ден на тема „Временски периоди во 15 век“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за временските периоди во 15 век можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Kiril Simeonovski
 1. 1401 (П)
2 Ehrlich91
 1. 1410 (П)
 2. 1411 (П)
 3. 1412 (П)
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Пантомима[уреди извор]

Уредувачки ден „Пантомима“
Уредувачки ден „Пантомима“

На 22 март е одржан уредувачки ден на тема „Пантомима“. Потфатот бил дел од иницијативата за одбележување на Светскиот ден на пантомимата во 2017 година во повеќе земји во светот, поттикната од соработката на Викимедија Србија и Светската организација на пантомимичари.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите во врска со пантомима можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, како и дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Kiril Simeonovski
2 Ehrlich91
3 P.Nedelkovski
4 Иван Ж
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Реки во Македонија[уреди извор]

Уредувачки ден „Реки во Македонија“
Уредувачки ден „Реки во Македонија“

На 26 март 2017 година е одржан уредувачки ден на тема „Реки во Македонија“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за реки во Македонија пожелно било да се користи следната книга којашто е достапна на Ризницата:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Инокентиј
2 Kiril Simeonovski
3 Иван Ж
4 Ehrlich91
5 P.Nedelkovski
6 TheGreatMKD
7 Petrovskyz
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Валути во оптек[уреди извор]

Уредувачки ден „Валути во оптек“
Уредувачки ден „Валути во оптек“

На 29 април 2017 година е одржан уредувачки ден на тема „Валути во оптек“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за валути во оптек можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, како и дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 P.Nedelkovski
2 Иван Живковиќ
3 Kiril Simeonovski
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Фудбалери на Атлетико Мадрид[уреди извор]

Уредувачки ден „Фудбалери на Атлетико Мадрид“
Уредувачки ден „Фудбалери на Атлетико Мадрид“

На 10 мај 2017 година е одржан уредувачки ден на тема „Фудбалери на Атлетико Мадрид“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за фудбалери на Атлетико Мадрид можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, како и дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонес
1 Иван Живковиќ
2 TheGreatMKD
3 P.Nedelkovski
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Фудбалери на Реал Мадрид[уреди извор]

Уредувачки ден „Фудбалери на Реал Мадрид“
Уредувачки ден „Фудбалери на Реал Мадрид“

На 3 јуни 2017 година е одржан уредувачки ден на тема „Фудбалери на Реал Мадрид“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за фудбалери на Реал Мадрид можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, како и дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонес
1 P.Nedelkovski
2 Ivan Zivkovik
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Храна[уреди извор]

Уредувачки ден „Храна“
Уредувачки ден „Храна“

На 19 ноември 2017 година е одржан уредувачки ден на тема „Храна“. Потфатот има за цел создавање и подобрување на статии за специјалитетите фотографирани во рамки на натпреварот „Вики ја сака храната“, кој во текот на месец ноември 2017 година се одржува во Македонија, како и искористување на подигнатите фотографии во соодветните статии.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за храна можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, како и дигитализирани и други материјали. Фотографиите подигнати во рамки на натпреварот се достапни во категоријата Category:Images from Wiki Loves Food 2017 in Macedonia.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонес
1 Иван Живковиќ
2 BlueEagle1
 1. Џем (Н)
3 P.Nedelkovski
4 Ehrlich91
5 Kiril Simeonovski
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Јупитерови месечини[уреди извор]

Уредувачки ден „Јупитерови месечини“
Уредувачки ден „Јупитерови месечини“

На 26 ноември 2017 година е одржан уредувачки ден на тема „Јупитерови месечини“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за Јупитеровите месечини можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, како и дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонес
1 Ivan Zivkiovik
2 BlueEagle1
3 Б. Јанкулоски
4 Ehrlich91
5 Kiril Simeonovski
6 Инокентиј
7 Тиверополник
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Свети Климент Охридски[уреди извор]

Уредувачки ден „Храмови посветени на Св. Климент Охридски“
Уредувачки ден „Храмови посветени на Св. Климент Охридски“

На 8 декември 2017 година е одржан уредувачки ден на тема „Свети Климент Охридски“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со Свети Климент Охридски можело да се користат дигитализирани и други материјали. Како корисен извор на информации за уредување на статиите за објектите кои се наоѓаат на списокот на културно наследство на Македонија се препорачувало да се користат соодветните страници на официјалното мрежно место на Управата за заштита на културното наследство.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонес
1 Kiril Simeonovski
2 P.Nedelkovski
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Патеки за Формула 1[уреди извор]

Уредувачки ден „Патеки за Формула 1“
Уредувачки ден „Патеки за Формула 1“

На 24 декември 2017 година е одржан уредувачки ден на тема „Патеки за Формула 1“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за патеките за Формула 1 можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, како и дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонес
1 Ivan Zivkiovik
2 Тиверополник
3 Македонец
4 P.Nedelkovski
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Поврзано[уреди извор]