Википедија:Уредувачки денови 2016

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кратенки:
ВП:УД

Во текот на 2016 година биле одржани 8 уредувачки денови. Уредувачките денови биле изведени во текот на еден ден од 24 часа, со почеток во 00:00 и крај во 23:59 истиот ден. Предвид биле земени сите создадени или подобрени статии и предлошки на зададената тема од корисници на Википедија на македонски јазик кои ги пријавиле во уредувачкиот ден.

Одржани денови[уреди извор]

Големи везири на Отоманското Царство[уреди извор]

Уредувачки ден „Големи везири на Отоманското Царство“
Уредувачки ден „Големи везири на Отоманското Царство“

На 17 јануари 2016 година е одржан уредувачки ден на тема „Големи везири на Отоманското Царство“. Потфатот бил една од активностите за одбележување на 15 години од постоењето на Википедија.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за големите везири на Отоманското Царство можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Kiril Simeonovski
2 Ehrlich91
3 P.Nedelkovski
4 Инокентиј
5 Б. Јанкулоски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Романски јазици[уреди извор]

Уредувачки ден „Романски јазици“
Уредувачки ден „Романски јазици“

На 21 февруари е одржан уредувачки ден на тема „Романски јазици“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за романските јазици можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Б. Јанкулоски
2 Ehrlich91
3 Kiril Simeonovski
4 П. Неделковски
5 Инокентиј
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Пантомима[уреди извор]

Уредувачки ден „Пантомима“
Уредувачки ден „Пантомима“

На 22 март е одржан уредувачки ден на тема „Пантомима“. Потфатот бил дел од иницијативата за одбележување на Светскиот ден на пантомимата во 2016 година во повеќе земји во светот, поттикната од соработката на Викимедија Србија и Светската организација на пантомимичари.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите на теми од областа на пантомимата можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Kiril Simeonovski
2 Б. Јанкулоски
3 Инокентиј
4 Ehrlich91
5 П. Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Финалиња на Купот на европските шампиони[уреди извор]

Уредувачки ден „Финалиња на Купот на европските шампиони“
Уредувачки ден „Финалиња на Купот на европските шампиони“

На 24 април е одржан уредувачки ден на тема „Финалиња на Купот на европските шампиони“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите на теми за финалните натпревари можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Напомена: Темата се однесува само на финалињата (во предлошката наведени како Finals, горе и долу)

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Инокентиј
2 Ehrlich91
3 Kiril Simeonovski
4 Б. Јанкулоски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Храмови посветени на Св. Кирил и Методиј[уреди извор]

Уредувачки ден „Храмови посветени на Св. Кирил и Методиј“
Уредувачки ден „Храмови посветени на Св. Кирил и Методиј“

На 24 мај е одржaн уредувачки ден на тема „Храмови посветени на Св. Кирил и Методиј“ во чест на одбележување на денот на Денот на сесловенските просветители.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за храмовите можело да се користат дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Рашо
2 Тиверополник
3 Kiril Simeonovski
4 P.Nedelkovski
5 Ehrlich91
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Телескопи[уреди извор]

Уредувачки ден „Телескопи“
Уредувачки ден „Телескопи“

На 29 јуни е одржан уредувачки ден на тема „Телескопи“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите можело да се користат другите јазични изданија, други материјали, македонски извори. При создавање на статијата за телескопите била користена предлошката {{Телескоп}}.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Kiril Simeonovski
2 Б. Јанкулоски
6 P.Nedelkovski
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Спортови на Летните олимписки игри 2016[уреди извор]

Лого на Летните олимписки игри 2016
Лого на Летните олимписки игри 2016

На 30 јули е одржан уредувачки ден на тема „Спортови на Летните олимписки игри 2016“ во знак на одбележување на тековната олимпијада.

Материјали[уреди извор]

За создавање на статиите треба да се користат другите јазични изданија, особено англиското, до кое ќе дојдете преку предлошката Template:Events at the 2016 Summer Olympics. Не заборавајте да го додадете неговиот македонски пандан {{Спортови на ЛОИ 2016}} на крајот од статијата.

Напомена: Разни спортови имаат свои дисциплини и конкуренции, па се известуваат учесниците дека и таквите статии ќе се земат предвид. Иако не се наведени, тие ќе се бројат (и треба да се дополнат во табелата) како и наведените.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Kiril Simeonovski
2 Ehrlich91
3 Б. Јанкулоски
4 П.Неделковски
5 TheGreatMKD
6 Carshalton
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Унгарска револуција (1956)[уреди извор]

Уредувачки ден „Унгарска револуција од 1956“
Уредувачки ден „Унгарска револуција од 1956“

На 30 октомври е одржан уредувачки ден на тема „Унгарска револуција од 1956“. Потфатот бил дел од иницијативата за одбележување на 60-годишниата од Унгарската револуција од 23 октомври до 10 ноември 1956 година во повеќе земји од Средна и Источна Европа, започната од страна на заедницата на Википедија на унгарски јазик.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите на теми од областа на пантомимата можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, како и дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Kiril Simeonovski
2 Ehrlich91
3 П. Неделковски
4 Инокентиј
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Поврзано[уреди извор]