Википедија:Уредувачки викенди 2022

Од Википедија — слободната енциклопедија
Shared Knowledge Logo.svg
Уредувачки денови.svg
Кратенки:
ВП:УВ

Во текот на 2022 година е планирано да се одржуваат уредувачки викенди. Уредувачките викенди ќе се изведуваат во текот на еден викенд, со почеток во 00:00 во сабота и крај во 23:59 во недела. Предвид ќе бидат земени сите создадени или подобрени статии и предлошки на зададената тема од корисници на Википедија на македонски јазик кои ги пријавиле во уредувачкиот викенд.

Одржани викенди[уреди извор]

Писатели[уреди извор]

Уредувачки викенд „Писатели“

Во периодот 1-2 јануари 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Писатели“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за писателите можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Chnitke
2 Visem
3 П.Неделковски
4 Dandarmkd
5 Dentedeleone
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Скијачки центри[уреди извор]

Уредувачки викенд „Скијачки центри“

Во периодот 8-9 јануари 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Скијачки центри“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите во врска со скијачките центри можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 Dandarmkd
3 Dentedeleone
4 П.Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Чоколадо[уреди извор]

Уредувачки викенд „Чоколадо“

Во периодот 15-16 јануари 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Чоколадо“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со чоколадото можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 BlueEagle1
2 Dandarmkd
3 Иван Ж
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Замоци[уреди извор]

Уредувачки викенд „Замоци“

Во периодот 22-23 јануари 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Замоци“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за замоците можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 Visem
3 Dandarmkd
4 Dentedeleone
5 П.Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Езера[уреди извор]

Уредувачки викенд „Езера“

Во периодот 29-30 јануари 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Езера“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за езера можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 Dandarmkd
3 Ehrlich91
4 П.Неделковски
5 Visem
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Кина[уреди извор]

Уредувачки викенд „Кина“

Во периодот 5-6 февруари 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Кина“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со Кина можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Дентеделеоне
2 П.Неделковски
3 Dandarmkd
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Зимски олимписки игри[уреди извор]

Уредувачки викенд „Зимски олимписки игри“

Во периодот 12-13 февруари 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Зимски олимписки игри“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите во врска со Зимските олимписки игри можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 П.Неделковски
2 Dentedeleone
3 Visem
4 Dandarmkd
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Медалисти на Зимските олимписки игри 2022[уреди извор]

Уредувачки викенд „Медалисти на Зимските олимписки игри 2022“

Во периодот 19-20 февруари 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Медалисти на Зимските олимписки игри 2022“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за медлисти на Зимските олимписки игри 2022 можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 П.Неделковски
3 TheGreatMKD
4 Visem
5 Dentedeleone
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Композитори[уреди извор]

Уредувачки викенд „Композитори“

Во периодот 26-27 февруари 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Композитори“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за композитори можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Chnitke
2 Dandarmkd
3 Dentedeleone
4 Stojanovski04
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Суперхерои[уреди извор]

Уредувачки викенд „Суперхерои“

Во периодот 5-6 март 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Суперхерои“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за суперхерои можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Кули[уреди извор]

Уредувачки викенд „Кули“

Во периодот 12-13 март 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Кули“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за кули можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 П.Неделковски
3 Ehrlich91
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Музички инструменти[уреди извор]

Уредувачки викенд „Музички инструменти“

Во периодот 19-20 март 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Музички инструменти“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за музички инструменти можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 Lili Arsova
3 П.Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Норвешка[уреди извор]

Уредувачки викенд „Норвешка“

Во периодот 26-27 март 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Норвешка“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со Норвешка можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

 • од Википедија на норвешки (букмол) јазик:
 • од Википедија на норвешки (нинорск) јазик:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 Dentedeleone
3 Gdimovska13
4 Chnitke
5 П.Неделковски
6 Ehrlich91
7 Dandarmkd
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Ромска култура[уреди извор]

Уредувачки викенд „Ромска култура“

Во периодот 2-3 април 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Ромска култура“. Потфатот бил дел од иницијативата за одбележување на Меѓународниот ден на Ромите во 2022 година во повеќе земји во светот, поттикната од страна на Викимедија Србија, којашто имала за цел создавање содржини за поголема покриеност на темите поврзани со Ромите и ромската култура на Википедија.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со ромската култура било препорачано да се користи списокот на предложени теми во рамки на глобалната иницијатива „Меѓународен ден на Ромите 2022“.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Ислам[уреди извор]

Уредувачки викенд „Ислам“

Во периодот 9-10 април 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Ислам“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите во врска со исламот можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 П.Неделковски
3 Dentedeleone
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Еколошко право[уреди извор]

Уредувачки викенд „Еколошко право“

Во периодот 16-17 април 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Еколошко право“. Потфатот бил дел од меѓународната иницијатива „Вики за човековите права 2022“ којашто се одржува под крилатицата „Право на здрава животна средина“ и има за цел создавање содржини за поголема покриеност на темите поврзани со човековите права и здравата животна средина на Википедија.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статии во врска со еколошкото право можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Заштита на природата[уреди извор]

Уредувачки викенд „Заштита на природата“

Во периодот 23-24 април 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Заштита на природата“. Потфатот бил дел од меѓународната иницијатива „Вики за човековите права 2022“ којашто се одржува под крилатицата „Право на здрава животна средина“ и има за цел создавање содржини за поголема покриеност на темите поврзани со човековите права и здравата животна средина на Википедија.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статии во врска со заштитата на природата можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Накит[уреди извор]

Уредувачки викенд „Накит“

Во периодот 30 април - 1 мај 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Накит“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите во врска со накитот можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dentedeleone
2 Dandarmkd
3 П.Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Француска кујна[уреди извор]

Уредувачки викенд „Француска кујна“

Во периодот 7-8 мај 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Француска кујна“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со француската кујна можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 П.Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Келтска митологија[уреди извор]

Уредувачки викенд „Келтска митологија“

Во периодот 21-22 мај 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Келтска митологија“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите во врска со келтската митологија можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 П.Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Ликови од Шекспировите дела[уреди извор]

Уредувачки викенд „Ликови од Шекспировите дела“

Во периодот 28-29 мај 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Ликови од Шекспировите дела“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за ликовите од Шекспировите дела можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 П.Неделковски
2 Chnitke
3 Dandarmkd
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Архитекти[уреди извор]

Уредувачки викенд „Архитекти“

Во периодот 4-5 јуни 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Архитекти“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за архитектите можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 П.Неделковски
2 Chnitke
3 Dandarmkd
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Португалија[уреди извор]

Уредувачки викенд „Португалија“

Во периодот 11-12 јуни 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Португалија“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со Португалија можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 TheGreatMKD
2 Ehrlich91
3 Dandarmkd
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Средновековна книжевност[уреди извор]

Уредувачки викенд „Средновековна книжевност“

Во периодот 18-19 јуни 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Средновековна книжевност“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите во врска со средновековната книжевност можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Острови во Грција[уреди извор]

Уредувачки викенд „Острови во Грција“

Во периодот 25-26 јуни 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Острови во Грција“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за островите во Грција можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 Mstavrov16
3 Gdimovska13
4 П.Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Филм[уреди извор]

Уредувачки викенд „Филм“

Во периодот 2-3 јули 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Филм“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со филмот можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 ГП
3 П.Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Реки[уреди извор]

Уредувачки викенд „Реки“

Во периодот 9-10 јули 2022 година ќе се одржи уредувачки викенд на тема „Реки“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за реките може да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 Visem
3 П.Неделковски
4 Ehrlich91
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Календари[уреди извор]

Уредувачки викенд „Календари“

Во периодот 16-17 јули 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Календари“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за календарите можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Забелешка: Препорачано било изборот на статии да се врши од следната предлошка на Википедија на македонски јазик:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 П.Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Галаксии[уреди извор]

Уредувачки викенд „Галаксии“

Во периодот 23-24 јули 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Галаксии“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите во врска со галаксиите можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Забелешка: Препорачано било изборот на статии да се врши од следната предлошка на Википедија на македонски јазик:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 Kiril Simeonovski
3 П.Неделковски
 1. NGC 61 (Н)
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Математичари[уреди извор]

Уредувачки викенд „Математичари“

Во периодот 30-31 јули 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Математичари“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за математичарите може да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 MariceskiIvanco
2 Dandarmkd
3 Dragana Niseva
4 П.Неделковски
5 Ehrlich91
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Војни[уреди извор]

Уредувачки викенд „Војни“

Во периодот 6-7 август 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Војни“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за војните можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 П.Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Италија[уреди извор]

Уредувачки викенд „Италија“

Во периодот 13-14 август 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Италија“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со Италија можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 П.Неделковски
2 Chnitke
3 Dandarmkd
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Аеродроми[уреди извор]

Уредувачки викенд „Аеродроми“

Во периодот 20-21 август 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Аеродроми“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за аеродромите можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 Visem
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Христијанство[уреди извор]

Уредувачки викенд „Христијанство“

Во периодот 27-28 август 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Христијанство“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите во врска со христијанството можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 П.Неделковски
2 Dandarmkd
3 Chnitke
4 Visem
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Големи везири на Отоманското Царство[уреди извор]

Уредувачки викенд „Големи везири на Отоманското Царство“

Во периодот 3-4 септември 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Големи везири на Отоманското Царство“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за големите везири на Отоманското Царство можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Забелешка: Препорачано било изборот на статии да се врши од следната предлошка на Википедија на македонски јазик:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 Тиверополник
3 П.Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Архитектура[уреди извор]

Уредувачки викенд „Архитектура“

Во периодот 10-11 септември 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Архитектура“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со архитектурата можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Chnitke
2 Dandarmkd
3 Visem
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Балети[уреди извор]

Уредувачки викенд „Балети“

Во периодот 17-18 септември 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Балети“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за балетите можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 П.Неделковски
2 Chnitke
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Риби[уреди извор]

Уредувачки викенд „Риби“

Во периодот 24-25 септември 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Риби“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за рибите можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 П.Неделковски
3 Dragana Niseva
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Музички албуми[уреди извор]

Уредувачки викенд „Музички албуми“

Во периодот 1-2 октомври 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Музички албуми“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за музичките албуми можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 EmiliaITČA
2 П.Неделковски
3 Oliveradimovska2001
4 Теона Ѓеркоска
5 Tvelmkd
6 Ivona98
7 Dandarmkd
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Групна уредувачка средба во рамките на Уредувачкиот виденд „Музички албуми“

Атоли[уреди извор]

Уредувачки викенд „Атоли“

Во периодот 8-9 октомври 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Атоли“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за атолите можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 П.Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Шпанија[уреди извор]

Уредувачки викенд „Шпанија“

Во периодот 15-16 октомври 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Шпанија“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со Шпанија можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 П.Неделковски
2 Dandarmkd
3 Chnitke
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Еврејска култура[уреди извор]

Уредувачки викенд „Еврејска култура“

Во периодот 22-23 октомври 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Еврејска култура“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статии во врска со еврејската култура било препорачано да се користи следната книга:

Дополнително, можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 П.Неделковски
2 Dandarmkd
3 Chnitke
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Хералдика[уреди извор]

Уредувачки викенд „Хералдика“

Во периодот 29-30 октомври 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Хералдика“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статии од областа на хералдиката можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 Chnitke
3 Visem
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Информатика[уреди извор]

Уредувачки викенд „Информатика“

Во периодот 5-6 ноември 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Информатика“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статии од областа на информатиката можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 Dandarmkd
3 EmiliaITČA
4 П.Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Киселини[уреди извор]

Уредувачки викенд „Киселини“

Во периодот 12-13 ноември 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Киселини“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за киселините можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 П.Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Катар[уреди извор]

Уредувачки викенд „Катар“

Во периодот 19-20 ноември 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Катар“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите во врска со Катар можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Gdimovska13
2 Dandarmkd
3 Иван Ж
4 П.Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Криптовалути[уреди извор]

Уредувачки викенд „Криптовалути“

Во периодот 26-27 ноември 2022 година е одржан уредувачки викенд на тема „Криптовалути“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со криптовалутите можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 П.Неделковски
2 Dandarmkd
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Планирани викенди[уреди извор]

Канали[уреди извор]

Уредувачки викенд „Канали“

Во периодот 3-4 декември 2022 година ќе се одржи уредувачки викенд на тема „Канали“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за канали може да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Виски[уреди извор]

Уредувачки викенд „Виски“

Во периодот 10-11 декември 2022 година ќе се одржи уредувачки викенд на тема „Виски“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите во врска со вискито може да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Градови[уреди извор]

Уредувачки викенд „Градови“

Во периодот 17-18 декември 2022 година ќе се одржи уредувачки викенд на тема „Градови“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за градови може да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Водоземци[уреди извор]

Уредувачки викенд „Водоземци“

Во периодот 24-25 декември 2022 година ќе се одржи уредувачки викенд на тема „Водоземци“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за водоземци може да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Поврзано[уреди извор]