Википедија:Уредувачки викенди 2018

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Shared Knowledge Logo.svg
Уредувачки денови.svg
Кратенки:
ВП:УВ

Во текот на 2018 година биле одржани 20 уредувачки викенди. Уредувачките викенди биле изведени во текот на еден викенд, со почеток во 00:00 во сабота и крај во 23:59 во недела. Предвид биле земени сите создадени или подобрени статии и предлошки на зададената тема од корисници на Википедија на македонски јазик кои ги пријавиле во уредувачкиот викенд.

Одржани викенди[уреди извор]

Хрватска[уреди извор]

Уредувачки викенд „Хрватска“

Во периодот 13-14 јануари 2018 година е одржан уредувачки викенд на тема „Хрватска“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со Хрватска можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Б. Јанкулоски
2 Ivan Zivkovik
3 Ehrlich91
4 P.Nedelkovski
5 TheGreatMKD
6 Марио Шаревски - Македонец
7 Тиверополник
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Кореја[уреди извор]

Уредувачки викенд „Кореја“

Во периодот 10-11 февруари 2018 година е одржан уредувачки викенд на тема „Јужна Кореја“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со Кореја можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Живковиќ
2 Kiril Simeonovski
3 Ehrlich91
4 BlueEagle1
5 Идеологист
6 Б. Јанкулоски
7 П. Неделковски
8 Тивер
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Зимски олимписки спортови[уреди извор]

Уредувачки викенд „Зимски олимписки спортови“

Во периодот 17-18 февруари 2018 година е одржан уредувачки викенд на тема „Зимски олимписки спортови“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со Зимските олимписки спортови можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Живковиќ
2 П. Неделковски
3 Марио Шаревски - Македонец
4 Ehrlich91
5 Carshalton
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Медалисти на Зимските олимписки игри 2018[уреди извор]

Уредувачки викенд „Медалисти на Зимските олимписки игри 2018“

Во периодот 24-25 февруари 2018 година е одржан уредувачки викенд на тема „Медалисти на Зимските олимписки игри 2018“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статии за медлистите на Зимските олимписки игри 2018 можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Живковиќ
2 TheGreatMKD
3 Тиверополник
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Планини[уреди извор]

Уредувачки викенд „Планини“

Во периодот 31 март - 1 април 2018 година е одржан уредувачки викенд на тема „Планини“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статии за планини можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 П. Неделковски
2 Kiril Simeonovski
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Фабержеови јајца[уреди извор]

Уредувачки викенд „Фабержеови јајца“

Во периодот 7-8 април 2018 година е одржан уредувачки викенд на тема „Фабержеови јајца“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за Фабержеови јајца можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Статии
1 Ehrlich91
2 Иван Живковиќ
3 П.Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Хералдика[уреди извор]

Уредувачки викенд „Хералдика“

Во периодот 14-15 април 2018 година е одржан уредувачки викенд на тема „Хералдика“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статии од областа на хералдиката можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Б. Јанкулоски
2 Kiril Simeonovski
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Реки во Македонија[уреди извор]

Уредувачки викенд „Реки во Македонија“

Во периодот 28-29 април 2018 година е одржан уредувачки викенд на тема „Реки во Македонија“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за реки во Македонија пожелно било да се користи следната книга којашто е достапна на Ризницата:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Kiril Simeonovski
2 Ivan Zivkovik
3 Тиверополник
 1. Ветуничка Река (Н)
 2. Германска Река (Н)
 3. Дервенска Река (Н)
 4. Елешка Река (Н)
 5. Безгачева Река (Н)
 6. Виничка Река (Н)
 7. Глабочица (Н)
 8. Дервенска Река (Н)
 9. Ехловска Река (Н)
 10. Вировска Река (Н)
 11. Главијанци (Н)
 12. Дибошница (Н)
 13. Жарница (Н)
 14. Глоговачка Река (Н)
 15. Дигинделска Река (Н)
 16. Железничка Река (Н)
 17. Витолишка Река (Н)
 18. Голема (Н)
 19. Длабок Дол (Н)
 20. Жерница (Н)
 21. Влаина Река (Н)
 22. Голем Кутуров (Н)
 23. Добровничка Река (Н)
 24. Жерноица (Н)
 25. Голема Река (Н)
 26. Добрилашка Река (Н)
 27. Живишка Река (Н)
 28. Воденичка Река (Н)
 29. Годивска Река (Н)
 30. Дол Река (Н)
 31. Жиљце (Н)
4 visem
5 M4r51n
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Евровизија[уреди извор]

Уредувачки викенд „Евровизија“

Во периодот 12-13 мај 2017 година е одржан уредувачки викенд на тема „Евровизија“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите во врска со Евровизија можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Ivan Zivkovik
2 Тиверополник
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Русија[уреди извор]

Уредувачки викенд „Русија“

Во периодот 16-17 јуни 2018 година е одржан уредувачки викенд на тема „Русија“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со Русија можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 П.Неделковски
2 Ehrlich91
3 Иван Живковиќ
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Македонска кујна[уреди извор]

Поврзано: Википедија:Вики ја сака храната 2017/Македонија
Уредувачки ден „Македонска кујна“

Во периодот 28-29 јули 2018 година е одржан уредувачки викенд на тема „Македонска кујна“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите во врска со македонската кујна било препорачано да се користи списокот на македонски традиционални јадења составен за натпреварот Вики ја сака храната 2017.

При создавањето и уредувањето на статиите пожелно било да се вметнуваат од следните категории на Ризницата:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонес
1 Иван Живковиќ
2 П.Неделковски
3 B.cvetkova02
4 Марио Шаревски - Македонец

Уметнички слики[уреди извор]

Уредувачки викенд „Уметнички слики“

Во периодот 25-26 август 2018 година е одржан уредувачки викенд на тема „Уметнички слики“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за уметнички слики можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 П.Неделковски
2 Тиверополник
3 Ivan Zivkovik
4 Марио Шаревски - Македонец
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Одбојка[уреди извор]

Уредувачки викенд „Одбојка“

Во периодот 15-16 септември 2018 година е одржан уредувачки викенд на тема „Одбојка“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статии поврзани со одбојка можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 Тиверополник
3 П.Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Ботаника[уреди извор]

Уредувачки викенд „Ботаника“

Во периодот 13-14 октомври 2018 година е одржан уредувачки викенд на тема „Ботаника“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статии од областа на ботаниката можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Б. Јанкулоски
2 Иван Живковиќ
3 Александар Симеонов
4 Тиверополник
5 П. Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Папски були[уреди извор]

Уредувачки викенд „Папски були“

Во периодот 27-28 октомври 2018 година е одржан уредувачки викенд на тема „Папски були“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статии за папските були можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Живковиќ
2 Тиверополник
3 П. Неделковски
4 BlueEagle1
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Прва светска војна[уреди извор]

Уредувачки викенд „Прва светска војна“

Во периодот 10-11 ноември 2018 година е одржан уредувачки викенд на тема „Прва светска војна“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статии поврзани со Првата светска војна можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Живковиќ
2 П. Неделковски
3 Идеологист
4 Тиверополник
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Нордиска митологија[уреди извор]

Уредувачки викенд „Нордиска митологија“

Во периодот 24-25 ноември 2018 година е одржан уредувачки викенд на тема „Нордиска митологија“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статии поврзани со нордиската митологија можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Живковиќ
2 Марио Шаревски - Македонец
3 П. Неделковски
4 Kiril Simeonovski
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Музеи[уреди извор]

Уредувачки викенд „Музеи“

Во периодот 1-2 декември 2018 година е одржан уредувачки викенд на тема „Музеи“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статии поврзани со музеи можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 BlueEagle1
2 Иван Живковиќ
3 Тивер
4 Македонец
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Полска[уреди извор]

Уредувачки викенд „Полска“

Во периодот 8-9 декември 2018 година е одржан уредувачки викенд на тема „Полска“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статии поврзани со Полска можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Идеологист
2 Ehrlich91
3 Марио Шаревски - Македонец
4 Иван Ж
5 Carshalton
6 Jtasevski123
7 П. Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Водни површини[уреди извор]

Уредувачки викенд „Водни површини“

Во периодот 22-23 декември 2018 година е одржан уредувачки викенд на тема „Водни површини“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статии за водните површини можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 Македонец
 1. Вир (П)
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Поврзано[уреди извор]