Википедија:Уредувачки викенди 2017

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Shared Knowledge Logo.svg
Уредувачки денови.svg
Кратенки:
ВП:УВ

Во текот на 2017 година се одржани 10 уредувачки викенди. Уредувачките викенди биле изведени во текот на еден викенд, со почеток во 00:00 во сабота и крај во 23:59 во недела. Предвид биле земени сите создадени или подобрени статии и предлошки на зададената тема од корисници на Википедија на македонски јазик кои ги пријавиле во уредувачкиот викенд.

Одржани викенди[уреди извор]

Астрономија[уреди извор]

Уредувачки викенд „Астрономија“

Во периодот од 28-29 јануари 2017 година е одржан уредувачки викенд на тема „Астрономија“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите од областа на астрономијата можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Kiril Simeonovski
2 P.Nedelkovski
3 Ehrlich91
4 Инокентиј
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Стадиони[уреди извор]

Уредувачки викенд „Стадиони“

Во периодот од 25-26 февруари 2017 година е одржан уредувачки викенд на тема „Стадиони“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за стадиони можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Живковиќ
2 Тиверополник
3 TheGreatMKD
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Фабержеови јајца[уреди извор]

Уредувачки викенд „Фабержеови јајца“

Во периодот од 15-16 април 2017 година е одржан уредувачки викенд на тема „Фабержеови јајца“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за Фабержеови јајца можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Kiril Simeonovski
2 Тиверополник
3 Ehrlich91
3 Ivan Zivkovik
4 Инокентиј
5 P.Nedelkovski
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Евровизија[уреди извор]

Уредувачки викенд „Евровизија“

Во периодот од 13-14 мај 2017 година е одржан уредувачки викенд на тема „Евровизија“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите во врска со Евровизија можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Kiril Simeonovski
2 Ivan Zivkovik
3 Тони Б
4 P.Nedelkovski
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Џиро д’Италија[уреди извор]

Уредувачки викенд „Џиро д'Италија“

Во периодот од 20-21 мај 2017 година е одржан уредувачки викенд на тема „Џиро д'Италија“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите во врска со Џиро д’Италија можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Ivan Zivkovik
2 Ehrlich91
3 P.Nedelkovski
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Равенки[уреди извор]

Уредувачки викенд „Равенки“

Во периодот од 10-11 јуни 2017 година е одржан уредувачки викенд на тема „Равенки“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за равенки можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 P.Nedelkovski
2 Инокентиј
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Пиво[уреди извор]

Уредувачки викенд „Пиво“

Во периодот од 15-16 јули 2017 година е одржан уредувачки викенд на тема „Пиво“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите во врска со пиво можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Ivan Zivkovik
2 P.Nedelkovski
3 Kiril Simeonovski
4 Тиверополник
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Бразил[уреди извор]

Уредувачки викенд „Бразил“

Во периодот од 7-8 октомври 2017 година е одржан уредувачки викенд на тема „Бразил“. Потфатот бил дел од фотографската соработка на вимедијанци од Македонија и Бразил, која има за цел заемно промовирање на културното и природното богатство на двете земји преку организирање изложби на слободни фотографии достапни на Ризницата.

Материјали[уреди извор]

Статиите за уредување биле предложени од страна на бразилски викимедијанци. Поголемиот дел од нив биле достапни на повеќе јазични изданија на Википедија, но некои од нив биле достапни само на Википедија на португалски јазик.

Бр. Корисник Статии
1 Иван Живковиќ
2 Kiril Simeonovski
3 Тиверополник
4 P.Nedelkovski
5 Ehrlich91
6 Македонец
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Градоначалници во Македонија (2017-2021)[уреди извор]

Уредувачки викенд „Градоначалници во Македонија (2017-2021)“

Во периодот од 2-3 декември 2017 година е одржан уредувачки викенд на тема „Градоначалници во Македонија (2017-2021)“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите во врска со градоначалниците препорачливо било да се користат биографиите објавени на официјалните мрежни места на општините.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Статии
1 Ivan Zivkovik
2 Ajta
3 Ehrlich91
4 BlueEagle1
5 Retrohead
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Зеленчук[уреди извор]

Уредувачки викенд „Зеленчук“

Во периодот од 16-17 декември 2017 година е одржан уредувачки викенд на тема „Зеленчук“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за зеленчук можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Статии
1 Иван Живковиќ
2 П.Неделковски
3 Б. Јанкулоски
4 Тивер
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Поврзано[уреди извор]