Википедија:Театарски глумци во Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Shared Knowledge Logo.svg
Театар во Македонија.svg

Театарски глумци во Македонија“ — проект на „Споделено знаење“ за систематско покривање на театрските глумци и другите стручњаци од таа област на Википедија. Проектот има повеќе составни делови: правење на фотопортрети на глумците и уметничкиот, технички и раководен кадар на установата, создавање/дообработка на статии за нив. Дополнително, предвидено е добивање на слики од глумците на сцената, како и видеоизвадоци од разни претстави одржани во театарот.

Статиите на македонски ќе ги пишуваа/дополнуваа членови на уредничката заедница на Википедија на македонски јазик.

Драмски театар - Скопје[уреди извор]

Првиот театар од овој проект е Драмскиот театар во Скопје.

Список на глумци и кадар во театарот[уреди извор]

Ова е контролен список на глумците и останатиот уметнички, технички и раководен кадар (режисери, сценаристи, сценографи, уметнички директор итн.)

Глумци
Бр. Име и презиме Портрет Статус на

статијата

1 Ѓорѓи Тодоровски Ѓорѓи Тодоровски
2 Теа Беговска Теа Беговска
3 Виолета Шапковска Виолета Шапковска
4 Соња Стамболџиоска Соња Стамболиџиоска
5 Александра Павлова Александра Павлова (П)
6 Игор Ангелов Игор Ангелов (Н)
7 Златко Митрески Златко Митрески (Н)
8 Зоран Љутков Зоран Љутков (Н)
9 Филип Трајковиќ Филип Трајковиќ
10 Драган Спасов Драган Спасов
11 Душица Стојановска Душица Стојановска
12 Викторија Анѓушева Викторија Анѓушева
13 Дритон Вејсели Дритон Вејсели
14 Александар Степанулески Александар Степанулески
15 Маја Вељковиќ-Пановска Маја Вељковиќ-Пановска

Можни статуси на статијата: С - создадена, П - подобрена или Д - веќе достатно добра

Уметнички, технички и раководен кадар
Бр. Име и презиме Портрет Занимање Статус на

статијата

1 Роберт Вељановски (bg, en) Роберт Вељановски директор (П) (bg: (Н), en: (Н))
2 Филип Гулевски Филип Гулевски технички раководител
  • (Н) — новосоздадена статија
  • (П) — новосоздадена статија

Македонски народен театар[уреди извор]

Вториот театар од овој проект е Македонскиот народен театар.

Список на глумци и кадар во театарот[уреди извор]

Целосен список: Википедија:Театарски глумци во Македонија/Глумци во МНТ

Ова е контролен список на глумците и останатиот уметнички, технички и раководен кадар (режисери, сценаристи, сценографи, уметнички директор итн.)

Шаблон[уреди извор]

Во разговорот на секоја од страниците создадени или подобрени со проектов ставете ја оваа предлошка:

Наводи[уреди извор]