Википедија:Солидарност со штрајкот на корисниците на Википедија на италијански јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Екранска снимка на главната страница на Википедија на италијански јазик на 4 октомври 2011 година

На Википедија на италијански јазик сите содржини се скриени, а уредувањето и читањето на содржините моментно е оневозможено од страна на нејзините администратори, во знак на протест на разгледувањето на нацрт-законот „DDL intercettazioni“ од страна на Собранието на Италија, којшто со членот 29 меѓу другото им овозможува на оние кои се сметаат за навредени од содржината на некое мрежно место, да може да изнудат објавување на одговор на самото мрежно место, кој не може да се уредува или коментира во времетраење од 48 часа и притоа не може да се бара мислење за барањето од страна на судија. Доколку законот биде усвоен, истото ќе предизвика неколку ограничувања во поглед на „хоризонталната“ слобода на пристапот и уредувањето на содржините, својствено за проектите на Викимедија.

Оваа страница служи за искажување на солидарност кон штрајкот на корисниците на Википедија на италијански јазик, на која својот потпис може да го остави секој оној кој го поддржува овој штрајк.

Потписи[уреди извор]

 1. --Kiril Simeonovski (разговор) 20:24, 5 октомври 2011 (CEST)Одговори[одговори]
 2. --Brainmachine (разговор) 20:34, 5 октомври 2011 (CEST)Одговори[одговори]
 3. --FlavrSavr (разговор) 20:36, 5 октомври 2011 (CEST) Коментар  Нашите пријатели од Италија веќе подолго време се под притисок на естаблишментот и ова веќе станува индикативно.Одговори[одговори]
 4. --Васил Ч. (разговор) 20:37, 5 октомври 2011 (CEST)Одговори[одговори]
 5. --Тиверополник (разговор) 20:38, 5 октомври 2011 (CEST)Одговори[одговори]
 6. --Никола Стоіаноски 21:07, 5 октомври 2011 (CEST)Одговори[одговори]
 7. --Ivica83 (разговор) 21:12, 5 октомври 2011 (CEST)Одговори[одговори]
 8. --ElenaSparrow (разговор) 21:21, 5 октомври 2011 (CEST)Одговори[одговори]
 9. --Arwena (разговор) 21:28, 5 октомври 2011 (CEST)Одговори[одговори]
 10. --Lienhard Schulz (разговор) 22:06, 5 октомври 2011 (CEST)Одговори[одговори]
 11. --Tомица1111 (разговор) 22:13, 5 октомври 2011 (CEST)Одговори[одговори]
 12. --Р ашоAero-stub img.svg 22:26, 5 октомври 2011 (CEST)Одговори[одговори]
 13. --Ehrlich91 (разговор) 22:32, 5 октомври 2011 (CEST)Одговори[одговори]
 14. -- Andreas Werle (разговор) 22:50, 5 октомври 2011 (CEST)Одговори[одговори]
 15. --BlueEagle1 (разговор) 22:55, 5 октомври 2011 (CEST)Одговори[одговори]
 16. --Б. Јанкулоски (разговор) 01:13, 6 октомври 2011 (CEST) Коментар  Di fonderci insieme, già l'ora suonò!Одговори[одговори]
 17. --Trade (разговор) 08:33, 6 октомври 2011 (CEST
 18. --Carshalton (разговор) 08:55, 6 октомври 2011 (CEST))Одговори[одговори]
 19. --brest (разговор) 09:37, 6 октомври 2011 (CEST)Одговори[одговори]
 20. --Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 09:38, 6 октомври 2011 (CEST)Одговори[одговори]
 21. --Виолетова (разговор) 09:57, 6 октомври 2011 (CEST) Коментар  Не знам колку ќе им помогнеме со оваа поддршка, ама редно е да ја дадеме. :)Одговори[одговори]
 22. --Константин Исаковски (разговор) 10:21, 6 октомври 2011 (CEST) Коментар  Секој обид за замолкнување на било каков медиум е искра која потпалува револуција.Одговори[одговори]
 23. -- Бојан имаш за кажување? 10:41, 6 октомври 2011 (CEST)Одговори[одговори]
 24. -- AStyle (разговор) 15:39, 6 октомври 2011 (CEST)Одговори[одговори]
 25. --Wikimk (разговор) 20:14, 6 октомври 2011 (CEST) Коментар  Ова е глас за „хоризонталната“ слобода! Уште да ми раскаже некој што тоа значи.Одговори[одговори]
 26. -- Kekev (разговор) 08:30, 10 октомври 2011 (CEST)Одговори[одговори]
 27. ----Ilija.milcinoski (разговор) 23:31, 16 јануари 2012 (CET)Одговори[одговори]

Други реакции[уреди извор]

 1. it.wikipedia.org Comunicato_4_ottobre_2011
 2. wikimedia.it Главна страница на Википедија на италијански јазик
 3. rs.wikimedia.org Став на Викимедија Србија
 4. de.wikipedia.org Изразена солидароност на вики заедницата на Википедија на германски јазик
 5. blog.wikimedia.org Блог пост на Фондацијата Викимедија
 6. ru.wikimedia.org Забастовка в Википедии на итальянском языке
 7. mk.wikipedia.org Солидарност на вики заедницата на Википедија на македонски јазик со штрајкот на корисниците на Википедија на италијански јазик
 8. mk.wikimedia.org Викимедија Македонија со поддршка на вики заедницата на it.wikipedia.org