Википедија:Превметнување/Како работи превметнувањето

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

no goggle

Како работи превметнувањето

Transclusion-simple.png

За да превметнете било која изворна страница (во рамките на еден проект на МедијаВики, како да речеме mk:Википедија), ставете го следниов код во целната страница:

{{НЕКОЈАСТРАНИЦА}}

Секаде кајшто се прикажува целната страница A со овој код, погонот ќе го вклучи на тоа место не самиот код, туку сета содржина на изворната страница B, НЕКОЈАСТРАНИЦА.

Transclusion-multiple-foo.png
Transclusion-multiple-twit.png

На пример, можеби сакате да поставите страница за добредојде на Страницата за разговор на секој новодојденец. Превметнувањето прави „жива“ врска помеѓу шаблонската страница и целната-страница/ци на која треба да се појави пораката. Кога ќе се уреди шаблонот, сите целни страници исто така биваат уредени.

На пример, создавате (шаблонска) страница во Википедија со вашата домашна адреса и потоа тој шаблон го вклучувате не само во вашата страница, туку и на страниците на сите ваши пријатели. Подоцна, откако сте се преселиле во друга куќа, го подновувате шаблонот со адреса и новата адреса автоматски ќе се појави на страниците на сите ваши пријатели.