Прејди на содржината

Википедија:Право на домување

Од Википедија — слободната енциклопедија
Уредувачка седмица „Право на домување“

 

од 3 до 9 јуни 2024 година

 

Право на домување — иницијатива на здружението на граѓани „Викимедија МКД“ и Википедија на македонски јазик, која има за цел да помогне во подобрување на постоечките и создавање на нови статии на тема „Право на домување“. Потфатот е дел од меѓународната иницијатива „Вики за човековите права 2024“.

Седмицата започнува на 3 јуни 2024 г. во 00:00 ч. и завршува на 9 јуни 2024 г. во 23:59 ч. по македонско време.

Доколку сте заинтересирани за учество, пријавете се подолу (со напатствија).

Сите статии треба да бидат напишани во склад со начелата и правилата на Википедија, па така сите статии треба да бидат напишани на енциклопедиски стил и да имаат извори. При уредување на натпреварот или по завршувањето на истиот, сите учесници треба да се запишат со кои статии учествувале.

Покрај пишувањето на нови статии, учесниците имаат прилика и значајно да дополнат постоечка статија.

Во натпреварот имаат можност да учествуваат сите регистрирани корисници на Википедија на македонски јазик, а за најдобрите учесници се обезбедени награди.

Методи

[уреди извор]

За време на уредувачката седмица, учесниците се очекува да:

 • создадат нови статии и да ги подобрат постоечките;
 • додадат веродостојни надворешни врски во статиите; и
 • додадат слики во статиите за да ги направат посликовити.

Упатство за учество

[уреди извор]

Основни податоци

[уреди извор]
 • Почеток: 3 јуни 2024 г. во 00:00 (CEST).
 • Крај: 9 јуни 2024 г. во 23:59 (CEST).
 • Место на одржување: секое место со пристап до интернет.
 • Тема: Право на домување.

Пријава

[уреди извор]
 • Чекор 1: Создадете корисничка сметка тука или најавете се доколку веќе имате.
 • Чекор 2: Додадете го корисничкото име во списокот на учесници и одберете статија од списокот на статии за уредување. Со цел да се спречи истовремено уредување на една статија од повеќе учесници, задолжително додадете ги статиите коишто планирате да ги уредувате во списокот на учесници.

Награди

[уреди извор]

Награди ќе им бидат доделени на тројцата најплодотворни учесници во облик на вредносни купони, и тоа:

 • Прва награда: купон во вредност од 4.000 денари.
 • Втора награда: купон во вредност од 3.000 денари.
 • Трета награда: купон во вредност од 2.000 денари.

Важно: За да се освои било која награда, потребно било да се создадат или подобрат најмалку 20 статии!

Друштвени медиуми

[уреди извор]

Споделувањето на меѓународната иницијатива на друштвените медиуми било препорачано да се врши со тарабните ознаки #WikiForHumanRights.

Содржина за уредување статии

[уреди извор]
Кратко видео-упатство за тоа како се користи алатката за превод на статии на Википедија (видеото е со македонски превод)

Во овој дел е направен преглед на корисни материјали за уредување, наведен е список со потребни статии, а прикажана е и табела за евиденција на придонесите. Додавањето нови содржини можело да се врши преку превод на содржини од другите јазични изданија на Википедија, но особено се охрабрувало дополнување со информации од други расположливи материјали. Препорака за новите и помалку искусни корисници било да ја користат алатката за превод на статии на Википедија (видео-упатство од десната страна).

Материјали за уредување

[уреди извор]
Други јазични изданија на Википедија
Печатени и електронски изданија

Се охрабруваат корисници и да користат и свои печатени и електронски изданија, а притоа е потребно изворите да бидат наведени.

Список на учесници

[уреди извор]
Бр. Корисник Придонеси
1 Lili Arsova
 1. Бездомни деца (Н)
 2. Сираци во Русија (Н)
 3. Сиромаштија во Африка (Н)
 4. Бездомништво во Јужна Африка (Н)
 5. Сиромаштија во Нигерија (Н)
 6. Куќа на Адмиралитетот (Валета) (Н)
 7. Вила Сент Игнатиј (Н)
 8. Вила Лаури (Н)
 9. Просење (Н)
 10. Џоди Џил (Н)
 11. Закупнина и станбен сојуз (Н)
 12. Бездомништво во Флорида (Н)
 13. Бездомни деца во Тајланд (Н)
 14. Бездомништво во Индија (Н)
 15. Бездомни деца на Филипините (Н)
 16. Бездомништво во Нов Зеланд (Н)
 17. Домување во Нов Зеланд (Н)
 18. Бездомништво во Шведска (Н)
 19. Бездомништво во Кина (Н)
 20. Бездомништво (Н)
 21. Адак (Н)
 22. Штрајкови за изнајмување во Глазгов во 1915 (Н)
 23. Закон за зголемување на киријата и хипотекарните камати (воени ограничувања) од 1915 година (Н)
 24. Проект за зелени домови (Н)
 25. Сквотирање во Непал (Н)
 26. Гидан Румфа (Н)
 27. На улица (Н)
 28. Местото на Рози (Н)
 29. Надеж Атланта (Н)
 30. Село на Достоинство (Н)
 31. Кејбленд (Н)
 32. Куќата на Моли Браун (Н)
 33. Летната куќа на Моли Браун (Н)
 34. Куќата Бајерс-Еванс (Н)
 35. Комитетот Трахтенберг (Н)
 36. Заедница за нега на Камила (Н)
2 Тиверополник
 1. Делумна хоспитализација (Н)
 2. Психијатриска рехабилитација (Н)
 3. Бездомништво во Австралија (Н)
 4. Бездомништво и ментално здравје (Н)
 5. Бездомни деца во Бангладеш (Н)
 6. Бездомништво во Ирска (Н)
 7. Бездомни деца во Источна Европа (Н)
 8. Сквотерство во Малезија (Н)
 9. Домување во Египет (Н)
 10. Бездомништво во Франција (Н)
 11. Бездомништво во Германија (Н)
 12. Бездомништво во Грција (Н)
 13. Бездомни деца во Латинска Америка (Н)
 14. Бездомништво во Јапонија (Н)
 15. Бездомништво во Израел (Н)
 16. Деинституционализација (Н)
 17. Национален акт за домување (Канада) (Н)
 18. Станбена криза (Н)
 19. Чикашко движење за слобода (Н)
 20. Бездомништво во Шпанија (Н)
 21. Бездомништво во Обединетото Кралство (Н)
 22. Бездомништво во Ванкувер (Н)
 23. Бездомни ветерани во САД (Н)
 24. Бездомништво во САД (Н)
 25. Здружение на бездомници во Берлин (Н)
 26. Движење на бездомните работници (Н)
 27. Синдикат на индустриски и трговски работници (Н)
 28. Бездомништво во Англија (Н)
 29. Фокус E15 (Н)
 30. Симонова заедница (Н)
 31. Бездомништво во Калифорнија (Н)
 32. 41.18 (Н)
 33. Невидливи Луѓе (организација) (Н)
 34. Стар Апартментс (Н)
 35. Тунел на Слободата (Н)
 36. Бездомништво во Њујорк (Н)
 37. Бездомништво во Орегон (Н)
 38. Outside In (организација) (Н)
 39. Бездомништво во Сиетл (Н)
 40. We Heart Seattle (организација) (Н)
 41. Бездомништво во Колорадо (Н)
 42. Бездомништво во Охајо (Н)
 43. Бездомништво во Алжир (Н)
 44. Бездомништво во Македонија (Н)
 45. Бездомни жени во САД (Н)
3 Dragana Vasil
4 Teodora Vasil
5 SirGoldenBlade
6 Bojan9Spasovski
 1. Ден на неслободата (Н)
 2. Жители на тротоарот на Симфони Веј (Н)
 3. Окупација на станбениот проект Панди (Н)
 4. Нема земја! Нема куќа! Нема глас! (Н)
 5. Окупација на Н2 (Н)
 6. Штрајк Киркби (Н)
 7. Патот Кенеди, Дурбан (Н)
 8. ЕМакамбини (Н)
 9. Војна против изнајмување (Н)
 10. Под на социјална заштита (Н)
 11. Светско првенство за сиромашните луѓе (Н)
 12. Капсулен хотел (Н)
 13. Клупата на Камден (Н)
 14. Кауч сурфинг (Н)
 15. Берги (Н)
 16. Бланше куќа (Н)
 17. Преодно домување (Н)
 18. Без фиксно живеалиште (Н)
 19. Дроп-ин центар (Н)
 20. Жители на тротоарите (Н)
 21. Скид Робот (Н)
 22. Улица Аргил (Норвич) (Н)
 23. Ковчег од четири пени (Н)
 24. Христијанска служба за бездомници (Н)
 25. Жители на гробови (Н)
 26. Индекс на ранливост на бездомниците (Н)
 27. Флопхаус (Н)
 28. Куќа на половина пат (Н)
 29. Херд против Хоџ (Н)
 30. Операција Всели се (Н)
 31. Шели Хаус (Сент Луис, Мисури) (Н)
 32. Мулти-домување без криминал (Н)
 33. Закон за домување и развој на заедницата од 1974 година (Н)
 34. Жените на плоштадот Квин (Н)
 35. Градскиот совет на Ливерпул против Ирвин (Н)
 36. Лига на Хајленд Ленд (Н)
 37. Окупација на земјиштето на Марикана (Дурбан) (Н)
 38. Окупација на земјиштето во Мичелс Плејн (Н)
 39. Секција QQ (Н)
 40. Окупација на земјиштето на селото Макасар (Н)
 41. Копнена инвазија во Јужна Африка (Н)
 42. Список на земјишни окупации во Јужна Африка (Н)
 43. Дафни Лиф (Н)
 44. МекБегалци (Н)
 45. Гнасно богати и бездомници (Н)
7 Jtasevski123
8 Zoricasa
9 BosaFi
10 Kostovska
 1. Окупација на земјиште на Марикана (Кејптаун) (Н)
 2. Окупација на земјиште во Бредел (Н)
 3. Штрајк против зголемување на кириите во Њујорк (1907) (Н)
 4. Серж Лури (Н)
 5. Агресивно питачење (Н)
 6. Платформа за луѓе погодени од хипотеки (Н)
 7. Надвор од студот (Н)
 8. Премин (добротворна организација) (Н)
 9. Мисија на градот Глазгов (Н)
 10. Закон за млади во бегство и бездомници (Н)
 11. Помогнете им на старите (Н)
 12. Град на Грантс Пас против Џонсон (Н)
 13. Централна точка (добротворна организација) (Н)
 14. Ада Колау (Н)
 15. Ел Капричо (Н)
 16. Црквата Свети Лука, Кју (Н)
 17. Фаќање животи (Н)
 18. Прво домување (Н)
 19. Агенција за празни домови (Н)
 20. Песни во чекалната (Н)
 21. Просење преку интернет (Н)
 22. Добротворни организации во Ричмонд (Н)
11 Dandarmkd
 1. Дискриминација при вдомување во Соединетите Држави (Н)
 2. Канцеларија за праведно вдомување и еднаква можност (Н)
 3. Семејно бездомништво (Н)
 4. Шаторска населба (Н)
 5. 66 месеци (Н)
 6. Бездомништво во Португалија (Н)
 7. Уличен весник (Н)
 8. КОВИД-19 и бездомништвото (Н)
 9. Список на држави по бездомно население (Н)
 10. Бездомништво во Данска (Н)
 11. Бездомништво во Унгарија (Н)
 12. Бездомништво во Индонезија (Н)
 13. Бездомништво во Холандија (Н)
 14. Бездомништво во Русија (Н)
 15. Бездомништво во Швајцарија (Н)
 16. Бездомништво во Канада (Н)
 17. Студентскo бездомништво во Соединетите Држави (Н)
 18. Бездомништво во Шкотска (Н)
 19. Австралиска партија за достапно домување (Н)
 20. Градот е за сите (Н)
 21. Национален синдикат на бездомници (Н)
 22. Улични книги (Н)
 23. Право на соодветен животен стандард (Н)
 24. Граѓани за јавна правда (Н)
 25. Бони Бригс (Н)
 26. Канадска набљудувачница за бездомништво (Н)
 27. Мрежа за рурален развој на Алберта (Н)
 28. Бездомна нација (Н)
 29. Логори за бездомници за време на КОВИД-19 во Торонто (Н)
 30. Светско првенство во фудбал за бездомници (Н)
 31. Дискриминација кон бездомниците (Н)
 32. Непријателска архитектура (Н)
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

За да се запишете во списокот по двете точки запишете го вашето корисничко име, како и после големата црта. (пример: Корисник:Jtasevski123|Jtasevski123).

За да ги запишувате вашите статии во списокот служете во секоја заграда запишувајте ја статијата која сте ја уредиле и означувајте дали се работи за нова или подобрена статија (пример: Винсент ван Гог (Н)).

Резултати

[уреди извор]
Број Корисник Збирен резултат1 Број на статии
1 Тиверополник 65.537 45 ДаД
2 Lili Arsova 43.816 36 ДаД
3 Dandarmkd 40.905 32 ДаД
4 Kostovska 14.248 22 ДаД
5 Bojan9Spasovski 9.575 45 ДаД
6 Zoricasa 2.346 3 НеН
7 BosaFi 740 1 НеН
8 Jtasevski123 552 6 НеН
9 Teodora Vasil 526 2 НеН
10 Dragana Vasil 264 2 НеН
11 SirGoldenBlade 167 1 НеН

1 Збирниот резултат претставува број на додадени зборови на Википедија преку уредените статии, за што е користена посебна википедијанска алатка за пребројување на зборови.

Надворешни врски

[уреди извор]