Википедија:Портал/Помош/Архива 1

Од Википедија — слободната енциклопедија
Архива Оваа страница е архива. Не ја менувајте содржината на оваа страница. Упатете ги вашите коментари на сегашната разговорна страница.
Архива 1


Прашање 001[уреди извор]

Дали постои можност книгата на И.Микулчиќ, Средновековни градови и тврдини во Македониjа, Скопjе, 1996, која е објавена на следната веб страна http://www.kroraina.com/macedon/mikul.html да се постави во Викикниги, во делот за археологија? На истата веб-страница има и други интересни книги.--Majahm 15:58, 24 Мај 2006 (UTC)

За можење, може. Ама има неколку проблеми: прво книгата не е комплетна, второ не знам дали имаме дозвола од авторот, и трето и најважно, книгата е објавена на бугарски (националистички) сајт и треба да се провери дали е точно пренесена или е „доработена“. --Filip M 16:12, 24 Мај 2006 (UTC)

mi treba materijal za nepotizam na makedonski

Kako da nabavam kniga od Nikola Tesla ?

Kako bi mozel da studiram (Electrical-Low)

Se nadevam deka nekoj ke mi pomogne da se vklucam vo makedonskiot tim na Wikipedia. POMOS!!!! NAVISTINA NE MI E JASNO KAKO???

moeto ime e Zoran Jordanov, imam 43 godini i raspolagam so mnogu korisni informacii SE NADEVAM DEKA NEKOJ KE ME KONTAKTORA

070 333 458 E-mail: zoki1963@gmail.com

Зоран, најпрво логирај се. Копчето за логирање е во горниот десен агол од екранот. Пополни што се бара и потоа ќе продолжиш со работа на Википедија. Поздрав, Boyan 12:46, 20 ноември 2006 (UTC)

Jas bi sakal da pomozam na makedonskata wiki zaednica. Mozam da prevedvam angliski statii so visoko nivo na preciznost. Ne znam kakva procedura da sledam vo aspekt na kreiranje novi staii, dali od zbor do zbor da se prevedva, i koristenje na citirani materijali od angliskite statii. Pomos bi bila dobredojdena. Gorjan

Горјан, изборот е твој. Само категпризирај ги статиите со тоа што ќе напишеш најдолу (исто како и во англиските статии) [[Категорија:Име на категорија]] и ставај исто така најдолу интервики линкови (копирај ги од англиското Вики). За листа на категории во македонската Википедија, види Special:Categories Boyan 15:33, 4 март 2007 (UTC)

Dali koga trombocitite se namaleni na 35 posle 10 primeni hemoterapii se gubi celosno silata i se custvuva golem zamor


Апел за помош за заштита на македонската историја[уреди извор]

знам дека ова што го пишувам нема многу врска со унапредување на македонската википедија, ама незнаев каде да се обратам, па мислам дека ове е пригодно место...

Пред некое време ми требаше информација за Св. Климент Охридски па барав на гугл и нормално првиот линк што ми излезе беше артиклот на англиската википедија... се е тоа убаво, ама бев згрозен кога прочитав таму дека Св. Климент бил бугарски светец, писател и прооведник. Пробав да ја едитирам страницата, ама во рок од пет минути ме ревертираа, и во изминативе два дена добив два блока за едитирање поради нарушување на 3RR правилото на википедија. Очигледно бугарите се многу ангажирани на ова поле за разлика од нас...

она што го барам од македонските едитори е помош во борбата против бугарските пропаганди кои најдоа свое место и на википедија... тоа значи едитирање на страниците кои содржат невистини и фалсификати за македоската историја, ѓњавење на администратрите и ширење на контрапропаганда против бугарите... Гревота е што им дозволуваме на странците слободно да си ја шират својата пропаганда додека ние седиме со скрстени раце! Тоа што го пишува на анлиската верзија на википедија е тоа што светот го чита за нас: и самите знаете дека линковите за википедија најчесто излегуваат на прво место на гугл, кога ке побараш било каква работа.

за да ви стане јасно за што зборувам, само посетете ги артиклите за Цар Самуил, Климент и Наум Охридски, Охридската Архиепископија, Македонските Преродбеници, нашите херои (Гоце Делчев, Даме Груев, Сандански и компанија), Илинден, ВМРО и слични артикли поврзани со македонската исторја...

очекувам помош од сите македонски едитори... прегледајте ја прво страницата за Св. Климент и нејзината историја и талк страницата, зашто таму прилеков внимание на неколку администратори...

btw, и ма ли македонски администратор на англиската википедија? ако нема треба да се ангажираме малку на тоа поле

Martint 02:30, 12 април 2007 (UTC)

Слики и проблеми[уреди извор]

Луѓе, не знам како да ставам слики, како да преместувам...Мора ли да се сликите веќе објавени на интернет или можам да ставам свои слики од дигитален што ги имам на компјутерот. Како да ги вметнам покрај текстот, за да изгледа естетски впечатливо? Нов сум и ми треба помош...

Итна помош за една статија на Англиската Википедија !!![уреди извор]

Здраво пријатели. Некои од вас можеби ме знаат за некои од статиите што ги пишувам со историска содржина. За статијата со Ѓорѓи Сугарев добив орден за одбрана статија и ми е чест што сум дел од тимот. Решив да направам статија во англиската википедија, со цел да дадам барем мал, скромен допринос за нашата интерент кауза - а имено промовирање на Македонија. Напишав статија за НОФ во Егејска Македонија:

http://en.wikipedia.org/wiki/National_Liberation_Front_%28Macedonia%29

Денеска цел ден дебатирав со двајца Грци и со еден администратот м,едијатопр, и на крај администраторот реши да ми ја уважи молбата и ми ги даде на користење двете имиња, и уште две за редирекција. Проблемот настана после кога еден Грк и еден Бугарин почнаа да влегуваат и да го променуваат текстот и сликите. Имам две молби: 1) Прво да ја видите статијата и да ми кажете како да ги заштитам сликите, т.е.ст како да добијам копирајт, и 2) второ дали ќе може да ми дадете сугестии што би можело да се промени во статијата. Благодарам многу. Поздрав Revizionist 23:22, 12 април 2007 (UTC)

ЛИЦЕНЦИ ЗА СЛИКИ ВО ЈАВНИОТ ДОМЕЈН[уреди извор]

Почитувани колеги, би ве замолил да одделите малку од вашето време и да ми помогнете да ги лицензирам овие слики:

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11]

Потребно е итно да се реагира затоа што има еден корисник со име ForeignerFromTheEast кој секојдневно влегува и го вандализира шаблонот за лиценца кој го ставам. Овие слики ги ставив во јавниот домејн, за да можат да се користат во сите википедии. Ми треба да се направат да имаат ГНУ ЛИЦЕНЦА, или некоја слична. Благодарам однапред. Поздрав. Revizionist 16:35, 24 септември 2007 (UTC)

mi treba materijal[уреди извор]

za semnarska po osnovi na ekonomija za STRANSKI DIREKTNI INVESTICII VO REPUBLIKA MAKEDONIJA ve molam dokolku imate bilo kakvi podatoci na ovaa tema da mi gi ispratite na mail: kate_rin4e@yahoo.com ODNAPRED VI BLAGODARAM

za semnarska po osnovi na ekonomija za STRANSKI DIREKTNI INVESTICII VO REPUBLIKA MAKEDONIJA ve molam dokolku imate bilo kakvi podatoci na ovaa tema da mi gi ispratite na mail: igor.gergenidu@yahoo.com ODNAPRED VI BLAGODARAM

semeto i negovata rtlivost[уреди извор]

procent na rtlivost kaj razni tipovi na seminja?

Помош за една статија на англиската wikisource[уреди извор]

Пред извесно време качив една интересна статија на англиската викисорс:

http://en.wikisource.org/wiki/A_Manifesto_from_the_Provisional_Government_of_Macedonia_-_1881

Арно ама еден Politis ми се загна да ја брише, демек не била автентична:

http://en.wikisource.org/wiki/Talk:A_Manifesto_from_the_Provisional_Government_of_Macedonia_-_1881

Статијата е земена од книгата Документи за Историјата на Македонскиот народ, од преводот на англиски на 291 и 292 страница.

Јас не сум во Македонија, па затоа ми треба помош: може ли некој да отиде до Институтот за Национална Историја или до Архивот на Македонија (не знам каде точно се чува копија од Манифестот) и да направи скан. Јас го имам само англискиот превод, ако некој може да ја најде книгата на македонски и да го скенира Манифестот на македонски и тоа ќе помогне, зашто и преводот може да е под копирајт, па јас ќе направам нов. Поздрав. --Filip M 21:21, 19 февруари 2008 (UTC)

Pomos za Makedonski[уреди извор]

Ke ve molam za pomos kako da nagodam stranata ili mozila da koga baram nesto od Vikipedija da pisuvam kirilicno vo prozorceto na prebaruvacot. Blagodaram !

Pomos za Makedonski[уреди извор]

Ke ve molam za pomos kako da nagodam stranata ili mozila da koga baram nesto od Vikipedija da pisuvam kirilicno vo prozorceto na prebaruvacot. Blagodaram !

Овој линк »овде« те носи до конвертор од латиница->кирилица и обратно (имаш таму опции). Патем, ако имаш Windows XP, оди Start->Control Panel (classic view)->Regional and Language options, таб Languages->Details..., во Settings ќе најдеш десно копче Add, кликаш и од листата избираш FYRO Macedonian. Ок, Ок, Ок.. и потоа користиш alt+Shift да менуваш помеѓу латиница и кирилица (ако сѐ ти е по default). --Brainmachinewtf? 21:00, 11 јуни 2008 (UTC)