Прејди на содржината

Википедија:Обука на професори

Од Википедија — слободната енциклопедија

Обука на студенти и средношколци ― проект на здружението на граѓани Споделено знаење. Проектот е со цел запознавање и обучување на универзитетските и средношколските професори да ја употребуваат и користат Википедија. Овој проект е дел од програмата „Образование и наука“ во потпрограмата „Образование“ на Споделено знаење.

Никола Минов од Филозофски факултет - Скопје

[уреди извор]

На 23 февруари успеавме да оствариме средба со професор по историја, вработен на Филозофскиот факултет во Скопје. Тој беше запознаен со основните знаења и вештини за користење и уредување на Википедија, така што во блиска иднина ќе може да создава и подобрува статии, особено во неговото поле на академско знаење.

Владимир Лазоски

[уреди извор]

На 16 јуни, Владимир Лазоски бил менториран и напоредно со тоа, тој создал една статија.

Уредници и опфатени статии
Бр. Корисник Статија
1. Dzhoe

Владимир Величковски

[уреди извор]

На 25-ти јуни, уште еден поединецот Владимир Величковски со нетрпение беше вклучен, со обука и менторство, успеа да подобри постоечки статии и дополнително да постави 13 слики на Ризницата.

Уредници и опфатени статии
Бр. Корисник Статија
1. Vladovelic
 1. Владимир Величковски (П)
 2. (Н))
 3. (Н))
 4. (Н))
 5. (Н))
 6. (Н))
 7. (Н))
 8. (Н))
 9. (Н))
 10. (Н))
 11. (Н))
 12. (Н))
 13. (Н))
 14. (Н)

Елизабета Бандиловска од Педагошки факултет

[уреди извор]

Оваа активност беше повторно активирана од средината на летото, со приклучување на професорката Бандиловска која предава на Педагошкиот факултет, Скопје. Таа ги доби основните часови за обука со цел лесно да ја користи Википедија, а исто така да менторира и подучува и да ги охрабрува другите колеги професори и студенти. За време на лекцијата за менторство беше создадена една статија.

Уредници и опфатени статии
Бр. Корисник Статија
1. Бети Бандиловска

Стефан Штерјов и средношколци од Математичко-информатичка гимназија

[уреди извор]

На 6 декември Стефан Штерјов од Математичко-информатичката гимназија, најновото средно училиште во Македонија, беше дел од оваа активност. Тој е професор по историја. Тој доби кратки обуки по уредување.

Потоа, како отстапување но во рамки на проектот, Споделено знаење успеа да одржи обуки и уредувачки настан во истата гимназија. Три часови на 13 декември и два часа на 20 декември беа дел од обуката која вклучуваше Википедија, вештини за користење на алатката вики за преведување на постоечки статии на други јазични Википедии, како и уредување на извори каде што тие можат да се подобрат, но и да создаваат статии. Обуката ја слушаа вкупно 76 средношколци, покрај професорот и двајца наши СК ментори, а беа изработени 39 статии, а една беше подобрена. Опфатените написи беа претежно за географија, историја, музика, филмови, автомобили, диви животни, спорт.

Дарко Мариновски од ИУ Еуропа Прима

[уреди извор]

На истиот 6 декември, универзитетски професори беше дел од оваа активност. Тој е професор на Катедрата за пијано на приватниот Меѓународен универзитет „Европа Прима“, со седиште во Скопје. Последниот, покрај менторството, Мариновски успеа да создаде една статија и дополнително беа поставени две слики како резултат на оваа активност.

Уредници и опфатени статии
Бр. Корисник Статија
1. Дарма012
2. Dandarmkd
 1. (Н)
 2. (Н)

Владимир Петрушевски од Институт за хемија

[уреди извор]
Професорот за време на обуката.

Оваа активност се одржа на 22 март со долгогодишниот соработник Владимир Петрушевски од Институтот за хемија. Во неговата канцеларија, тој доби обука за користење, уредување и поставување на Википедија и Ризницата. Проф. Др. Владимир успеа да создаде една статија и да постави една слика.

Уредници и опфатени статии
Бр. Корисник Статија
1. FikusanerVP

Повеќе образовни установи

[уреди извор]

На 6 април организиравме семрежен вовед обука на професори во Википедија. За време на организацијата беше допрен секој факултет за да се повикаат што повеќе универзитетски професори за да можат да се приклучат на настанот. Настанот се состоеше од вовед во Википедија, вовед во Споделено знаење и неговите активности, обуки за уредување на Википедија и отворена покана за професори да учествуваат во некои од нашите активности, особено оние од Програмата за образование. Бројот на учесници беше 21, вклучувајќи ги и нашите двајца активисти на Споделено знаење.

На 9 мај, член на Споделено знаење беше дел од серијата предавања на тема „Отворено образование и бесплатно споделување знаење“ на кои присуствуваа универзитетски и средношколски професори. Настанот или предавањата беа во просториите на ИНОФЕИТ (субјект во состав на Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ)) и беа дел од настанот за дисеминација на нивниот проект „ВАЛЕНЦИЈА: Унапредување на машинското учење во стручното образование“ и натпреварот по електроника во рамките на работилницата „Технологија за вас“ организирана од Логинг Електроника и производствена лабораторија (FabLab) на ФЕИТ, поддржана од Интересната група за слободен софтвер и отворено образование и наука на ФЕИТ СО @FEEIT и македонската секција на IEEE. Нашето предавање беше насловено „Википедија - платформа за бесплатна содржина“, што даде вовед во Википедија, збор за споделеното знаење и неговите активности и можност присутните да се вклучат во нашите потфати на Викимедија, како и одржување на кратка обука за уредување на Википедија која како дел од неа е создадена една статија. Бројот на публиката беше 32.

Уредници и опфатени статии
Бр. Корисник Статија
1. Dandarmkd

Институт за хемија

[уреди извор]

Како отстапување на проектот, еден од нашите активисти беше дел од предавањата на нобеловецот Дан Шехтман за 2011 година. Настанот го организираа Институт за хемија од Скопје и Друштво на хемичари и технолозите на Македонија. Настанот се одржа на 23 мај и целта на вклученоста на СК беше да се снимат квалитетни фотографии од соодветниот професор и истражувач. Беа поставени 36 слики на Commons, а на 25 мај беше создадена една статија, а друга беше подобрена.

Уредници и опфатени статии
Бр. Корисник Статија
1. Dandarmkd

Илина Јакимовска од Институт за етнологија и антропологија

[уреди извор]

Со координација со универзитетската професорка Илина Јакимовска, подобрена е една статија и поставени беа две слики на македонската Википедија. Активностите беа направени на 7 јуни.

Уредници и опфатени придонеси
Бр. Корисник Статија
1. Dandarmkd

ООУ „Раде Кратовче“ - Кочани

[уреди извор]

На 5 октомври, од 13 до 14 часот имавме семрежна обука со вработените од ООУ „Раде Кратовче“ од Кочани. Предводена од Иван и Никола, беше направена обука на 6 лица од оваа образовна установа. При обуката беа создадени 2 статии и беше подобрена 1 статија. На 10 октомври, една статија беше создадена. Шест дена подоцна, беше создадена уште една статија.

Уредници и опфатени придонеси
Бр. Корисник Статија
1. Dandarmkd
2. Иван Ж
3. Mladinski klub 2
4. ОУ Раде Кратовче
5. Училишен Младински Клуб Нов корисник

Никита Шекутковски од Институт за математика, ПМФ

[уреди извор]

На 27 ноември, професорот Никита Шекутковски (веќе еднаш беше дел од едно предавање во 2022 година) од Институт за математика повторно се приклучи. Тој во рок од 3 часа доби повторна обука и подобри една статија.

Уредници и опфатени придонеси
Бр. Корисник Статија
1. Никита Шекутковски

Поврзано

[уреди извор]

Надворешни врски

[уреди извор]