Википедија:Образовна програма:Природно-математички факултет 2020

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Лого на Образовната програма на Википедија

Образовната програма на Википедија во Природно-математичкиот факултет има за цел да помогне во подобрување на постоечките и создавање на нови статии од разни области на Википедија на македонски јазик од страна на студентите на Природно-математичкиот факултет во Скопје. Во извршување на предвидените активности може да се вклучат и останатите википедијанци. Потфатот треба да опфати категоризација, надополнување и презентација на темите кои ги обработуваат учесниците. Страницата на потфатот и соодветните подстраници содржат основни принципи кои би требало да помогнат во насочување на работата.Исто така реализирани се снимања на експерименти на катедрата по хемија, каде што досега се снимени 19 експерименти, и предвидено е да се снимат и на катедрата по физика.

Програмските активности предвидени за спроведување во Природно-математичкиот факултет во текот на 2020 година се поддржани и се во рамките на Програмата за финансирање на програмските активности на здруженијата и фондациите за 2019 година од страна на Владата за што се одобрени финансиски средства за проектот „Образование преку Википедија“ со Одлука на Владата, Приоритет 5: Реформи во образованието и инвестирање во иновации и информатичка технологија од 08.10.2019, (Проект: Образование преку Википедија, 29-28/1) во кој се вклучени и предвидени активности во Природно-математичкиот факултет.

Цели[уреди извор]

Работата на учесниците во овој образовен потфат е насочена кон остварување на следните цели:

  • создавање нови квалитетни статии од различни области;
  • подобрување на квалитетот и надополнување на постоечките статии;
  • зголемување на обемот на стручни содржини од области на физиката на македонски јазик.

Прво уредување[уреди извор]

Членови[уреди извор]

На првото уредување на 26 февруари биле присутни девет нови корисници на Википедија. Тие биле во придружба од тројца членови на заедницата на Википедија. Тоа биле Иван Ж, Инокентиј и Dandarmkd. Уредувањето траело три часа.

Бр. Корисник Придонеси
1. VVelkov7
2. Temelkovaa
3. Jasminakoleva
4. ArbnoraSH
5. Gjoreskaa
6. Zoliver
7. Moni N555
8. Инокентиј
9. Dandarmkd
  • (Н) — новосоздадена статија
  • (П) — подобрена статија

Галерија[уреди извор]