Википедија:Образовна програма:ООУ „Круме Кепески“ 2019/2020

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Лого на Образовната програма на Википедија

Образовната програма на Википедија во ООУ „Круме Кепески“ има за цел да помогне во подобрување на постоечките и создавање на нови статии од разни области на Википедија на македонски јазик од страна на учениците на основното училиште „Круме Кепески“ во Скопје. Во извршување на предвидените активности може да се вклучат и останатите википедијанци. Потфатот треба да опфати категоризација, надополнување и презентација на темите кои ги обработуваат учениците. Страницата на потфатот и соодветните подстраници содржат основни принципи кои би требало да помогнат во насочување на работата.

Програмските активности предвидени за спроведување во ОУ „Круме Кепески“ во текот на учебната 2019/2020 се поддржани и се во рамките на Програмата за финансирање на програмските активности на здруженијата и фондациите за 2019 година од страна на Владата за што се одобрени финансиски средства за проектот „Образование преку Википедија“ со Одлука на Владата, Приоритет 5: Реформи во образованието и инвестирање во иновации и информатичка технологија од 08.10.2019, (Проект: Образование преку Википедија, 29-28/1) во кој се вклучени и предвидени активности во училиштето ОУ „Круме Кепески“.

Цели[уреди извор]

Работата на учесниците во овој образовен потфат е насочена кон остварување на следните цели:

  • создавање нови квалитетни статии од различни области;
  • подобрување на квалитетот и надополнување на постоечките статии;
  • зголемување на обемот на стручни содржини од различни области на македонски јазик.

Членови[уреди извор]

Бр. Корисник Статија Придонеси
1 Emizdrave Дервен (Долно Коњаре) (Н)
2. Tatijana23 Вели поле (Н)
3. Andri2004 Пинтија (Ќуприја) (Н)
4. Anastasija2005 Тресалиште (Н)
5. Azzahra05 Селиште (Долно свиларе) (Н)
6. Blagica2005 Чешма (Долно Соње) (Н)
7. Патрициа Крушка (Добри Дол) (Н)
8. Симона97 Поткрапа (Раов Дол) (Н)
9. KristinaSpa2005 Кале (Долно Добрино) (Н)
10. NedaLek2005 Белчевица (Н)
11. Елена38 Чифлик (Раштак) (Н)
12. Ангела16 Зајкино (Н)
13. Евгенија12345 Св.Спас (Долно Соње) (Н)
14. AnaIvan2005 Слатина (Зелениково) (Н)

Галерија[уреди извор]

Уредувачки час (26.11.2019)

Членови[уреди извор]

17.12.2019

Бр. Корисник Статија Придонеси
1 ‎Ivastojk05 Голем Град (Радишани)‎ (Н)
2. Викторија2005 Врбиче (Побожје)‎ (Н)
3. Лора Ј2005 Исар (Елово)‎ (Н)
4. ‎MatejDob05 Градиште (Долно Количани) (Н)
5. ‎Anastasija72 Кале (Драчевица) (Н)

Галерија[уреди извор]

Уредувачки час (17.12.2019)