Википедија:Недела на македонско-украинска соработка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Wikimedia Macedonia logo mk.svg
Flag of the Republic of Macedonia.svg
Flag of Ukraine.svg

„Недела на македонско-украинска соработка“ е проект на заедничка соработка помеѓу Викимедија Украина и Викимедија Македонија. Целта на проектот е да се пишуваат и уредуваат статии од заеднички интерес за Украина на македонската Википедија и за Македонија на украинската Википедија, да подигнуваат слики и други мултимедијални содржини на Ризницата со помош на кои ќе се илустрираат и подобрат статиите.

Секој википедијанец може да учествува во овој проект. Придонесот може да се состои во дефинирањето на целите на проектот, наоѓање на материјали кои би биле поткрепа на работата на уредувачите, создавање на нови стати, подобрување на постоечките статии од интерес на проектот, промоција на проектот на википедија и останатите проекти на Викимедија како и промоција на проектот кај пошироката јавност.

Утврдено е активностите да се интензивираат во периодот од 4 - 17 февруари 2013 година.

Оние кои се заинтересирани може да се вклучат и во проектот „Wiki loves Earth“ на Викимедија Украина. Повеќе инфромации на: http://ua.wikimedia.org/wiki/ВЛЗ

Цели[уреди извор]

Членови[уреди извор]

Запишете се во списокот подолу доколку сте заинтересирани да учествувате во проектот, слободно придружете се и станете дел од тимот. На вашата корисничка страница можете да ја додадете предлошката {{Корисник НУМС}} со кој ќе означите дека сте член на проектниот тим

Бр. Член на тимот
Кој би бил придонесот
Новосоздадени Подобрени
1. --brest (разговор) 08:29, 24 декември 2012 (CET)[]

Создавање на нови и подобрување на постоечки статии

Портали:

 1. Украина

Предлошки:

 1. {{Украински области}}
 2. {{ВикиПроект НУМС}}

Статии:

 1. Украина
 2. Историја на Украина
 3. Демографија на Украина
 4. УССР
 5. Гладомор
 6. Уште не умрела Украина (химна)
2. --Visem (разговор) 23:04, 24 декември 2012 (CET)[]

Статии за села во Украина

 1. Вахновка
 2. Чуприновка
 3. Турбов
 4. Стара Прилука
 5. Нова Прилука
 6. Приборовка
 7. Вербовка (Липовечки реон)
 8. ЖС „Турбов“
 9. Константиновка (Липовечки реон)
 10. Јасенки
 11. Росоша (Липовечки реон)
 12. Крушинка
 13. Кобиљња
 14. Клебањ
 15. Сиваковци
 16. Сушки (Коростењски реон)
 17. Дмитрашковка
 18. Студена (Украина)
 1. Селман Ваксман
 2. Виничка област
3. --Вик Ретлхед (разговор) 08:19, 25 декември 2012 (CET)[]

Проширување на страниците за украински политичари.

 1. Богдан Ступка
 2. Павел Муравски
 3. Евгениј Букет
 4. MTV Европски музички награди за најдобар украински изведувач
 5. Евгениј Шчербањ
 6. Holy Blood
 7. Олег Блохин
 8. Георги Гонгаѕе
 1. Арсениј Јацењук
 2. Виктор Јанукович
 3. Виктор Јушченко
 4. Јулија Тимошенко
 5. Михајло Хрушевски
 6. Богдан Хмелницки
 7. Николај Гогољ
 8. Андриј Шевченко
 9. Одеса
 10. Припјат
4. --Никола Стоіаноски 11:26, 25 декември 2012 (CET)[]

Најверојатно ќе направам неколку статии за украински писатели.

 1. Михајло Коцјубински
 2. Григориј Сковорода
 3. Васил Стус
 4. Мојсеј Фишбејн
 5. Максим Рилски
 6. Јарослав Павулјак
 7. Луганск
5. --Kiril Simeonovski (разговор) 12:52, 25 декември 2012 (CET)[]
 1. Харков
6. --Ehrlich91 (разговор) 15:47, 25 декември 2012 (CET)[]

Ќе се насочам на статиите за административната поделба на Украина.

Статии

 1. Виница
 2. Јужен Буг
 3. Административна поделба на Украина
 4. Говерла
 5. Днестар
 6. Луцк
 7. Стир
 8. Днепропетровск
 9. Севастопол
 10. Автономна Република Крим

Предлошки

 1. {{ПозКарта Украина}}
 1. Географија на Украина
 2. Днепар
 3. Буг
 4. Украинска гривна
7. --Jbuket (разговор) 09:27, 5 јануари 2013 (CET)[]
 1. Грузке
8. --M4r51n (разговор) 01:00, 16 јануари 2013 (CET)[]

Уредување и создавање

 1. Украински Турци
 2. Украински Роми
 3. Украински Албанци
9. --Dimant (разговор) 00:01, 4 февруари 2013 (CET)[]

Административна поделба

 1. Днепропетровска област
10. --Єнотенко (разговор) 23:27, 5 февруари 2013 (CET)[]
 1. Черкаси
 2. Ладижинка
 3. Кировоградска област
 4. Херсонска област
 5. Николаевска област
 6. Одеска област
 7. Харковска област
 8. Луганска област
 9. Донечка област
11. --Р ашоAero-stub img.svg 17:23, 8 февруари 2013 (CET)[]
 1. Национална Банка на Украина
12. --Carshalton (разговор) 16:37, 14 февруари 2013 (CET)[]
 1. Евгени Хачериди
 2. КК Донецк

Список на статии[уреди извор]

Следи список на статии кои би биле предмет на интерес за уредување на македонската википедија. Списокот може слободно да се менува и проширува. Статиите во списокот може да се создаваат ако сè уште не се создадени или пак да се прошират и подобрат доколку се веќе создадени на македонската википедија.

Географија[уреди извор]

 1. Украина
 2. Киев, Киевска област
 3. Географија на Украина

Историја[уреди извор]

 1. Украина
 2. Историја на Украина
 3. Политика на Украина

Украинци[уреди извор]

 1. Украинци
 2. Арсениј Јацењук
 3. Виктор Јанукович
 4. Виктор Јушченко
 5. Јулија Тимошенко
 6. Михајло Хрушевски
 7. Богдан Хмелницки
 8. Тарас Шевченко
 9. Иван Франко
 10. Лесја Украинка

Технологија[уреди извор]

Јазик[уреди извор]

Заеднички статии / Статті спільної тематики[уреди извор]

 1. Амбасада на Украина во Скопје
 2. Амбасада на Македонија во Киев
 3. Ана Багрјана
 4. Мартин Богатинов
 5. Ванче Шиков
 6. Горан Попов

Барања за статии / Запити на статті[уреди извор]

 1. Павел Муравски - uk:Муравський Павло Іванович - en:
 2. Украински Роми - uk:Цигани в Україні - en:Roma in Ukraine
 3. Украински Албанци - uk:Албанці в Україні - en:
 4. Украински Турци - uk:Турки в Україні - en:
 5. Андреј Шептицки - uk:Андрей (Шептицький) - en:Andrey Sheptytsky
 6. Петро Могила - uk:Петро Могила - en:Peter Mogila
 7. Валериј Лобановскиј - uk:Лобановський Валерій Васильович - en:Valeriy Lobanovskyi
 8. Микола Костомаров - uk:Костомаров Микола Іванович - en:Nikolay Kostomarov
 9. Иван Мазепа - uk:Іван Мазепа - en:Ivan Mazepa
 10. Роман Шухевич - uk:Шухевич Роман Йосипович - en:Roman Shukhevych
 11. Васил Стус - uk:Стус Василь Семенович - en:Vasyl Stus
 12. Богдан Ступка - uk:Ступка Богдан Сильвестрович - en:Bohdan Stupka
 13. Одеса - uk:Одеса - en:Odessa
 14. Лавовски универзитет - uk:Львівський національний університет імені Івана Франка - en:Lviv University
 15. Галиција (Источна Европа) - uk:Галичина - en:Galicia (Eastern Europe)
 16. Портокалова револуција - uk:Помаранчева революція - en:Orange Revolution
 17. Георги Гонгаѕе - uk:Ґонґадзе Георгій Русланович - en:Georgiy Gongadze
 18. Евгениј Букет - uk:Букет Євген Васильович - en:
 19. Евгениј Шербан - uk:Щербань Євген Олександрович - en:Yevhen Shcherban
 20. Харковска соборна џамија - uk:Харківська соборна мечеть - en:Kharkiv Cathedral Mosque
 21. Синагогата во Гусјатин - uk:Гусятинська синагога - en:Husiatyn Synagogue
 22. Куршум во грбот (споменик) - uk:Постріл у спину - en:The shot in the back (monument)
 23. MTV Европски музички награди за најдобар украински изведувач - uk:MTV Europe Music Awards, Кращий український артист - en:MTV Europe Music Award for Best Ukrainian Act
 24. Сафо (филм) - uk:Сафо. Кохання без меж - en:
 25. Липовечки реон - uk:Липовецький район - en:
 26. Черкаси - uk:Черкаси - en:Cherkasy
 27. Севастопол - uk:Севастополь - en:Sevastopol
 28. Кримски ханат - uk:Кримське ханство - en:Crimean Khanate
 29. Пересопничко евангелие - uk:Пересопницьке Євангеліє - en:Peresopnytsia Gospel
 30. Полуботковечко востание - uk:Виступ полуботківців - en:Polubotkivtsi Uprising
 31. Бесарапско-буковински поход - uk:Бесарабсько-буковинський похід 1940 - en:Soviet occupation of Bessarabia and Northern Bukovina
 32. Никола Иванович Мохновски - uk:Міхновський Микола Іванович - en:Mykola Mikhnovsky
 33. [[]] - uk:Костел святого Михайла та монастир бернардинів (Ізяслав) - en:Bernardine Monastery, Iziaslav

Предлошки[уреди извор]

Предлошки кои се користат, треба да се создадат или подобрат:


 • {{ВикиПроект НУМС}} - ознака дека статијата е дел од проектот, се додава во страницата на разговор на соодветната статија.
 • {{Никулец НУМС}} - статија никулец, се додава на крајот од статија никулец.
 • {{Корисник НУМС}} - предлошка за учесници во проектот, секој корисник член на проектот ја додава на својата корисничка страница.

Категории[уреди извор]

Избор на најдобра статија[уреди извор]

Номинирани[уреди извор]

Награди[уреди извор]

Викимедија Украина обезбеди награди за највредните учесници во овој проект. Сите уредувачи се потенцијални добитници на наградата. Наградите ќе ги додели Викимедија Македонија во име на Викимедија Украина. Доделувањето ќе биде направено на некоја од наредните вики-средби откако ќе се направи изборот. За оние кои нема да може да учествуваат на вики-средбата, наградите ќе бидат испратени по пошта на нивната адреса. Секој може да номинира учесник за кој смета дека треба да добие награда, или самиот да се номинира. Секој може да учествува во изборот на највредни уредувачи. Ранг листата ќе биде направена врз основа на добиените гласови.

 • Вик Ретлхед, доделена наградата на 41. вики средба одржана на 25 март 2013.
 • Kiril Simeonovski, доделена наградата на 41. вики средба одржана на 25 март 2013.

I'm also happy to inform that during НУМС it was written article about Македонска музика in Ukrainian language and later it received status of good. So, there is also musical souvenir for you — the composition from author of the article Даринка Когутяк „Мій рідний край“. Please listen and enjoy! --Visem (разговор) 23:29, 26 март 2013 (CET)[]

Thanks for the awards and for the successful cooperation. The article about Macedonian music is really awesome and it truly deserved to be promoted into good article. Hope we'll do another joined project in near future. Bye for now.--Вик Ретлхед (разговор) 23:44, 26 март 2013 (CET)[]
Congratulations :) --M4r51n (разговор) 23:47, 26 март 2013 (CET)[]