Прејди на содржината

Википедија:Меѓународен ден на Ромите 2023

Од Википедија — слободната енциклопедија

Меѓународен ден на Ромите 2023 — меѓународна иницијатива за одбележување на Меѓународниот ден на Ромите (8 април), поттикната од страна на Викимедија Србија, којашто има за цел создавање содржини за поголема покриеност на темите поврзани со Ромите и ромската култура на Википедија. По тој повод, заедницата на Википедија на македонски јазик зема учество преку организирање уредувачки потфати. Меѓународната иницијатива била во времетраење во периодот 3-9 април 2023 година.

Уредувачки потфати

[уреди извор]
Уредувачки ден на тема „Роми“
Уредувачки ден на тема „Роми“

На 4 април 2023 година е одржан уредувачки ден на тема „Роми“.

Материјали

За создавање или подобрување на статиите за и во врска со Ромите било препорачано да се користи потсписокот на предложени личности во рамки на глобалната иницијатива „Меѓународен ден на Ромите 2023“.

Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 П.Неделковски
  • (Н) — новосоздадена статија
  • (П) — подобрена статија

Ромска култура

[уреди извор]
Уредувачки викенд „Ромска култура“
Уредувачки викенд „Ромска култура“

Во периодот 8-9 април 2023 година е одржан уредувачки викенд на тема „Ромска култура“.

Материјали

За создавање или подобрување на статиите поврзани со ромската култура било препорачано да се користи списокот на предложени теми во рамки на глобалната иницијатива „Меѓународен ден на Ромите 2023“.

Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 Dragana Niseva
3 Мила Петроска
4 Veniso
5 Теона Ѓеркоска
6 П.Неделковски
  • (Н) — новосоздадена статија
  • (П) — подобрена статија

Поврзано

[уреди извор]

Надворешни врски

[уреди извор]