Википедија:МакСтатБаза

Од Википедија — слободната енциклопедија
„МакСтатБаза“
Кратенки:
ВП:МСБ

МакСтатБаза — проект на здружението на граѓани „Споделено знаење“ и Википедија на македонски јазик. Проектот има за цел искористување на достапната база на податоци објавена од страна на Државниот завод за статистика на Македонија и создавање нов материјал во статиите на Википедија на македонски јазик преку достапните алатки во вид на табели, графикони и други средства на прикажување на податоците.

Преку оваа база на податоци се планира подобрување на постоечките статии со добивање на квалитетни податоци и приказ на истите во пасусите на статии кои веќе постојат. Почетокот на проектот го означи објавување на базата на податоци за сите спроведени пописи на населението во Македонија, со што се создадоа услови за спроведување посеопфатен проект за вметнување на овие податоци во статиите за градовите низ Македонија по еден унифициран облик.

Проектот започнал да се спроведува во 2016 година, а покрај искористувањето на податоците од пописите, базата нуди бројни други податоци.

Список на уредени статии[уреди извор]

Досега се уредени сите статии за градовите во Македонија, освен статиите за малите градови Демир Капија и Демир Хисар, каде поради малата содржина на статиите, не беше технички возможно да се вметнат табелите како во другите градови, и Скопје, каде поради непристапноста на податоци од ДЗС, бидејќи Скопје низ пописите е различно делен и воопшто нема споредливост на податоците. Со тоа се подобрени вкупно 31 статија за градовите во Македонија.

Број Статија Фотографија
1. Битола
2. Куманово
3. Прилеп
4. Тетово
5. Велес
6. Виница
7. Гевгелија
8. Гостивар
9. Дебар
10. Делчево
11. Кавадарци
12. Кичево
13. Кочани
14. Крива Паланка
15. Неготино
16. Охрид
17. Пробиштип
18. Радовиш
19. Свети Николе
20. Струга
21. Струмица
22. Штип
23. Берово
24. Богданци
25. Валандово
26. Кратово
27. Крушево
28. Македонска Каменица
29. Македонски Брод
30. Пехчево
31. Ресен

Облик на употреба на податоци[уреди извор]

  • Пример за употреба на податоците од последниот попис во вид на табела и графикон за етничката припадност
Етнички групи
Македонци
  
91,4 %
Роми
  
6,5 %
Турци
  
1,2 %
други
  
0,3 %
Срби
  
0,1 %
Власи
  
0,08 %
Бошњаци
  
0,04 %
народ вкупен број % од вкупното население
Македонци 6.404 91,4
Турци 91 1,2
Роми 459 6,5
Власи 6 0,08
Срби 14 0,1
Бошњаци 3 0,04
други 25 0,3
  • Пример за употреба на податоците од самата база на податоци од сите спроведени пописи во Македонија во вид на табела и дијаграм за движење на населението и нивната етничка припадност
Население во минатото
ГодинаНас.±%
19483.619—    
19534.176+15.4%
19614.289+2.7%
19715.092+18.7%
19816.070+19.2%
19916.903+13.7%
19946.752−2.2%
20027.002+3.7%
Години Македонци Албанци Турци Роми Власи Срби Бошњаци Ост. Вкупно
1948 3.619
1953 3.946 0 60 79 3 47 41 4.176
1961 3.995 3 134 30 127 4.289
1971 4.662 5 266 97 27 35 5.092
1981 5.513 6 128 300 1 19 103 6.070
1991 6.263 0 93 466 3 25 53 6.903
1994 6.267 0 97 327 2 27 32 6.752
2002 6.404 0 91 459 6 14 3 25 7.002

* Извор: Државен завод за статистика на Република Македонија (1948-2002), според податоци од официјалните пописи во соодветните години

Поврзано[уреди извор]

Надворешни врски[уреди извор]