Википедија:МСУ на Википодатоци

Од Википедија — слободната енциклопедија
МСУ на Википодатоци
Лого на Споделено знаење
Лого на проектот МСУ на Википодатоци

МСУ на Википодатоци — проект на Споделено знаење и Википедија кој има за цел да заведе податоци за што повеќе дела застапени во Музејот на современата уметност на Википодатоци. Оваа соработка исто така ја отвора можноста и за уредувачки потфати со студенти и други заинтересирани, кои во статии би ги обработувале застапените уметници, како и правците во кои работеле.

Проектот е инспириран од работилницата работата на нашите колеги од Холандија и Финска, и слични проекти како „Фламански уметнички збирки“ и Уметничкоисториски предизвик на „Европејана“.

Застапени уметници[уреди извор]

Ова е список на авторите застапени со свои дела во Музејот на современата уметност (МСУ) во Скопје. Наведени се вкупно 272 уметници и 995 записи за поединечни дела.

Доколку уметникот е веќе претставен со свој предмет на Википодатоците, тамошниот предмет е внесен во соодветната колона. Доколку предметот не постои, тогаш треба да се направи и заведе тука. Доколку се работи за странски уметник без предмет, тогаш наведено е неговото име и презиме со изворно писмо.

Во следната колона се страницата за секој уметник на порталот на МСУ со биографија и дела (од кои секое потоа има своја страница). Потоа е наеден бројот на дела од тој уметник што ги има МСУ. На крајот е контролната колона, каде се наведува дали податоците за делата на дадениот уметник се внесени на Википодатоците.


Бр. Уметник Предмет за уметникот на Википодатоци Предмет на Википодатоците Запис

во МСУ

Број

на дела

Внесени

податоци?

1 Борка Аврамова Борка Аврамова (Q1026981) био и дела 1
2 Драгутин Аврамовски Драгутин Аврамовски (Q12906227) био и дела 24
3 Анри-Жорж Адам Анри Жорж Адам (Q662900) био и дела 1
4 Роберт Адамс Роберт Адамс (Q135099) био и дела 1
5 Жустино Алвес Justino Alves био и дела 1
6 Џетулио Алвијани Џетулио Алвијани (Q325200) био и дела 1
7 Ричард Ален Ричард Ален (Q7323682) био и дела 2
8 Пјер Алешински Пјер Алешински (Q328248) био и дела 1
9 Родољуб Анастасов Родољуб Анастасов (Q12292480) био и дела 1
10 Богоја Ангелковски - био и дела 1
11 Могенс Андерсен Могенс Андерсен (Q5553291) био и дела 1
12 Атанас Атанасоски - био и дела 1
13 Атила Atila (Q755884) био и дела 1
14 Томе Аџиевски - био и дела 5
15 Георг Базелиц Georg Baselitz (Q164775) био и дела 4
16 Енрико Бај Enrico Baj (Q765758) био и дела 1
17 Јован Балов - био и дела 2
18 Бисерка Баретиќ Biserka Baretić био и дела 2
19 Џанфранко Барукело Gianfranco Baruchello (Q328719) био и дела 1
20 Доналд Бејн Donald Bain био и дела 3
21 Ана Ева Бергман Anna-Eva Bergman (Q447789) био и дела 13
22 Гастон Бертран Gaston Bertrand (Q1495551) био и дела 1
23 Насо Беќаровски био и дела 8
24 Нехат Беќири Нехат Беќири (Q1091332) био и дела 1
25 Бернар Бифе Bernard Buffet (Q365304) био и дела 12
26 Иван Блажев Иван Блажев (Q17431749) био и дела 10
27 Лачезар Бојаџиев Лъчезар Бояджиев био и дела 1
28 Боб Бонис Bob Bonies био и дела 9
29 Марија Бономи Maria Bonomi (Q10325755) био и дела 1
30 Денис Боуен Denis Bowen (Q7026057) био и дела 5
31 Еуген Брандс Eugène Brands (Q2112533) био и дела 1
32 Камиј Бријан Camille Bryen (Q1646841) био и дела 1
33 Алберто Бури Alberto Burri (Q461740) био и дела 1
34 Борис Буќан Boris Bućan (Q12628135) био и дела 1
35 Виктор Вазарели Виктор Вазарели (Q154448) био и дела 4
36 Мартен ван Норт Maarten van Noort био и дела 1
37 Жанета Вангели Жанета Вангели (Q12906472) био и дела 3
38 Васил Василев - био и дела 12
39 Владимир Величковиќ Владимир Величковиќ (Q1978366) био и дела 4
40 Иван Вељанов - био и дела 9
41 Пјер Вермерш Pierre Vermeersch био и дела 1
42 Клод Вијала Claude Viallat (Q2978246) био и дела 1
43 Марјан Војска Marjan Vojska био и дела 2
44 Алфредо Волпи Alfredo Volpi (Q1788014) био и дела 1
45 Џеси Воткинс Jesse Watkins био и дела 1
46 Џао Вуѓи Zao Wou-Ki (Q147144) био и дела 1
47 Јанис Гаитис Yannis Gaïtis (Q3571822) био и дела 7
48 Иво Гатин Ivo Gattin био и дела 1
49 Лоренцо Гверини Lorenzo Guerrini био и дела 1
50 Кирил Гегоски - био и дела 2
51 Иван Генералиќ Иван Генералиќ (Q965675) био и дела 2
52 Вилко Глиха Селан Vilko Gliha Selan био и дела 1
53 Јордан Грабулоски Јордан Грабулоски (Q1090724) био и дела 8
54 Франк Гриблинг Franck Gribling био и дела 1
55 Јон Григореску Ion Grigorescu (Q1316035) био и дела 3
56 ХАП Грисхабер HAP Grieshaber (Q897247) био и дела 4
57 Алан Дарканџело Allan D'Arcangelo (Q4730556) био и дела 1
58 Жорж Даје Georges Dayez (Q3102560) био и дела 1
59 Оскар Далвит Oskar Dalvit (Q1251874) био и дела 1
60 Љубомир Далчев - био и дела 1
61 Радомир Дамњановиќ Дамњан Radomir Damnjanović Damnjan (Q7281541) био и дела 3
62 Жан Деван Jean Dewasne (Q127266) био и дела 1
63 Жан-Жак Деирол Jean-Jacques Deyrolle (Q127270) био и дела 4
64 Марин Димески - био и дела 2
65 Јосип Диминиќ Josip Diminić био и дела 1
66 Јурај Добровиќ Juraj Dobrović (Q6314788) био и дела 4
67 Бурхан Доганчај Burhan Doğançay (Q1016269) био и дела 3
68 Пјеро Дорацио Piero Dorazio (Q459648) био и дела 2
69 Благоја Дрнков Благоја Дрнков (Q12905241) био и дела 5
70 Оршоја Дроздик Orshi Drozdik (Q7104136) био и дела 8
71 Анхел Дуарте Ángel Duarte (Q6173113) био и дела 1
72 Томислав Дугоњиќ Томислав Дугоњић био и дела 1
73 Миодраг Ѓорѓевиќ Miodrag Djordjević (Q16087489) био и дела 2
74 Ролф Ешер Rolf Escher (Q2163368) био и дела 2
75 Мишел Жерар Michel Gerard био и дела 1
76 Лучано Жмак Luciano Žmak био и дела 1
77 Рон Зак Ron Zak био и дела 2
78 Ралф Зигемунд Ralf Siegemund био и дела 1
79 Опи Зуни Opy Zouni (Q12872616) био и дела 1
80 Џанфранко Ѕапетини Gianfranco Zappettini (Q3457583) био и дела 1
81 Џузепе Ѕигајна Giuseppe Zigaina (Q3771656) био и дела 3
82 Александар Ивановски Карадере - био и дела 6
83 група ИРВИН ИРВИН (Q1425631) био и дела 1
84 Жарко Јакимовски - био и дела 8
85 Роберт Јакобсен Robert Jacobsen (Q701078) био и дела 1
86 Живко Јаневски - био и дела 27
87 Арканџело Јанели Arcangelo Ianelli (Q8203364) био и дела 1
88 Јозеф Јанкович Jozef Jankovič (Q12027000) био и дела 1
89 Александар Јанкуловски - био и дела 6
90 Олга Јевриќ Олга Јевриќ (Q7086586) био и дела 1
91 Александар Колдер Alexander Calder (Q151580) био и дела 2
92 Менаше Кадишман Menashe Kadishman (Q565802) био и дела 1
93 Алдо Кало Aldo Calò (Q16240931) био и дела 1
94 Ристо Калчевски - био и дела 14
95 Корадо Калји Corrado Cagli (Q2997862) био и дела 1
96 Луис Камницер Luis Camnitzer (Q475981) био и дела 1
97 Луј Кан Louis Cane (Q1442855) био и дела 1
98 Раимо Канерва Raimo Kanerva (Q11889788) био и дела 2
99 Рафаел Каногар Rafael Canogar (Q719919) био и дела 1
100 Никола Карино Nicola Carrino био и дела 1
101 Еуџенио Карми Eugenio Carmi (Q952096) био и дела 2
102 Алфио Кастели Alfio Castelli био и дела 1
103 Томислав Каузлариќ Томислав Каузларић био и дела 1
104 Кенет Каутс-Смит Kenneth Coutts-Smith био и дела 1
105 Честмир Кафка Čestmír Kafka (Q11379945) био и дела 1
106 Алекс Кац Alex Katz (Q919265) био и дела 1
107 Барбара Квашњевска Barbara Kwaśniewska био и дела 4
108 Золтан Кемењ Zoltán Kemény (Q218951) био и дела 1
109 Елизабет Кес-Краус Elisabeth Kees-Kraus био и дела 4
110 Антони Клаве Antoni Clavé (Q537652) био и дела 4
111 Конрад Клапхек Konrad Klapheck (Q315875) био и дела 1
112 Иван Кожариќ Ivan Kožarić (Q1560831) био и дела 1
113 Еторе Кола Ettore Colla (Q3059390) био и дела 1
114 Димитар Кондовски Димитар Кондовски (Q3028100) био и дела 5
115 Бранко Конески - био и дела 2
116 Рубенс Корубин Рубенс Корубин (Q20570351) био и дела 7
117 Миле Корубин - био и дела 5
118 Илија Кочовски - био и дела 1
119 Рихард Кратохвил Richard Kratochwill био и дела 2
120 Ивон Крахт Yvonne Kracht (Q2052851) био и дела 5
121 Кристо Christo and Jeanne-Claude (Q158477) био и дела 1
122 Карлос Круз-Диез Carlos Cruz-Diez (Q1042835) био и дела 1
123 Фердинанд Кулмер Ferdinand Kulmer (Q5443868) био и дела 1
124 Ненси Куо Nancy Kuo био и дела 1
125 Бошко Куќански - био и дела 1
126 Борко Лазески Борко Лазески (Q3515959) био и дела 11
127 Вифредо Лам Wifredo Lam (Q465342) био и дела 2
128 Иван Лацковиќ Иван Лацковиќ Кроата (Q6096770) био и дела 2
129 Фернан Леже Fernand Léger (Q157183) био и дела 1
130 Бранко Ленарт Branko Lenart био и дела 4
131 Марвин Липовски Marvin Lipofsky (Q6778409) био и дела 1
132 Лазар Личеноски Лазар Личеноски (Q3408205) био и дела 14
133 Ото Лого Oto Logo (Q20437194) био и дела 2
134 Ристо Лозаноски - био и дела 1
135 Петар Лубарда Петар Лубарда (Q1260743) био и дела 1
136 Танас Луловски - био и дела 6
137 Петар Мазев Петар Мазев (Q3133559) био и дела 24
138 Димитар Малиданов - био и дела 18
139 Димитар Манев - био и дела 6
140 Стефан Маневски - био и дела 8
141 Благоја Маневски - био и дела 22
142 Никола Мартиновски Никола Мартиноски (Q924865) био и дела 32
143 Андре Марфен André Marfaing (Q521412) био и дела 1
144 Марчело Маскерини Marcello Mascherini (Q1702444) био и дела 1
145 Андре Масон Андре Масон (Q312529) био и дела 1
146 Роберто Мата Roberto Matta (Q450236) био и дела 1
147 Тацуја Мацумото 達也松本 / Tatsuya Matsumoto био и дела 3
148 Олга Милиќ Олга Милић био и дела 1
149 Маноло Милјарес Manolo Millares (Q1394562) био и дела 1
150 Тадеуш Мисловски Tadeusz Myslowski (Q7674503) био и дела 6
151 Боро Митриќески Боро Митриќески (Q25541424) био и дела 12
152 Милорад Бата Михаиловиќ Милорад Бата Михаиловиќ (Q2887763) био и дела 1
153 Кољо Мишев - био и дела 5
154 Лујџи Монтанарини Luigi Montanarini (Q3839910) био и дела 1
155 Филип Морисон Philippe Morisson (Q23071947) био и дела 1
156 Рихард Мортенсен Richard Mortensen (Q392816) био и дела 5
157 Франтишек Музика František Muzika (Q3512077) био и дела 1
158 Едо Муртиќ Едо Муртиќ (Q636311) био и дела 6
159 Оливер Мусовиќ - био и дела 1
160 Зоран Мушиќ Zoran Mušič (Q220545) био и дела 5
161 Рафаел Наваро Rafael Navarro (Q9065850) био и дела 1
162 Гоце Наневски - био и дела 1
163 Барбара Нарембска Дембска Barbara Narębska-Dębska (Q21288199) био и дела 1
164 Предраг Нешковиќ Предраг Нешковић био и дела 1
165 Јоргос Николаидис Γιώργος Νικολαΐδης / George Nikolaidis био и дела 1
166 Димче Николов - био и дела 1
167 Петре Николоски - био и дела 4
168 Борис Николоски - био и дела 7
169 Брајан Нил Bryan Kneale (Q4980208) био и дела 1
170 Нилс-Удо Nils-Udo (Q481033) био и дела 3
171 Aj-О Ay-O (Q2874830) био и дела 1
172 Петар Омчикус Петар Омчикус (Q3376341) био и дела 1
173 Мерет Опенхајм Meret Oppenheim (Q61594) био и дела 1
174 Душан Оташевиќ Dušan Otašević (Q5317737) био и дела 2
175 Станко Павлески - био и дела 7
176 Таки Павловски - био и дела 9
177 Марта Пан Márta Pán (Q2719363) био и дела 1
178 Едисон Пара Edison Para био и дела 1
179 Димитар Пандилов Димитар Пандилов (Q1388772) био и дела 1
180 Ирена Паскали Irena Paskali (Q1672469) био и дела 2
181 Виктор Пасмор Victor Pasmore (Q664275) био и дела 1
182 Душан Перчинков - био и дела 25
183 Драган Петковиќ - био и дела 3
184 Ордан Петлевски Ордан Петлевски (Q3407115) био и дела 35
185 Јован Петров - био и дела 2
186 Пабло Пикасо Пабло Пикасо (Q5593) био и дела 1
187 Едуард Пињон Édouard Pignon (Q274424) био и дела 1
188 Миќа Поповиќ Миќа Поповиќ (Q3317365) био и дела 4
189 Драган Попоски-Дада - био и дела 5
190 Војтјех Прајсиг Vojtěch Preissig (Q315608) био и дела 2
191 Мариј Прегељ Marij Pregelj (Q6763312) био и дела 3
192 Златко Прица Zlatko Prica (Q11250206) био и дела 5
193 Димче Протуѓер - био и дела 1
194 Жоан Рабаскал Joan Rabascal био и дела 1
195 Вања Радауш Vanja Radauš (Q1565318) био и дела 1
196 Коста Ангели Радовани Коста Ангели Радовани (Q3502919) био и дела 3
197 Ѓоко Радовановиќ - био и дела 1 (з)
198 Бриџит Рајли Bridget Riley (Q234449) био и дела 2
199 Брајан Рајс Brian Rice (Q18164298) био и дела 1
200 Исмет Рамичевиќ - био и дела 7
201 Вјенцеслав Рихтер Vjenceslav Richter (Q1561544) био и дела 1
202 Кенет Роват Kenneth Rowat био и дела 1
203 Мимо Ротела Mimmo Rotella (Q1348839) био и дела 1
204 Бранко Ружиќ Branko Ružić (Q12749330) био и дела 3
205 Иван Саболиќ Ivan Sabolić (Q3512756) био и дела 1
206 Колин Сакстон Colin Saxton (Q21465692) (без статија) био и дела 1
207 Филип Салаун Philippe Salaün (Q26214477) био и дела 1
208 Анета Светиева Анета Светиева (Q25552331) био и дела 7
209 Ники де Сент Фал Ники де Сен Фал (Q168704) био и дела 1
210 Беата Сечи Beata Szechy био и дела 3
211 Славчо Соколовски - био и дела 5
212 Недко Солаков Nedko Solakow (Q284264) био и дела 1
213 Франческо Сомаини Francesco Somaini (Q2119700) био и дела 1
215 Хесус Рафаел Сото Jesús Rafael Soto (Q519367) био и дела 1
216 Јана Спитери-Веропулу Ioanna Spiteri Veropoulou (Q14191936) био и дела 2
217 Александар Срнец Aleksandar Srnec (Q1564289) био и дела 3
218 Хенрик Стажевски Henryk Stażewski (Q2278560) био и дела 1
219 Франсоа Стали François Stahly (Q468744) био и дела 1
220 Глигор Стефанов - био и дела 4
221 Анджеј Струмило Andrzej Strumiłło (Q3848741) био и дела 1
222 Габриел Ступица Gabrijel Stupica (Q870799) био и дела 1
223 Куми Сугаи Kumi Sugai (Q321715) био и дела 1
224 Пјер Сулаж Pierre Soulages (Q708631) био и дела 1
225 Радослав Тадиќ Радослав Тадић био и дела 1
226 Марио Телери Бијасон Mario Teleri Biason био и дела 5
227 Софу Тешигахара Sofu Teshigahara (Q530720) био и дела 1
228 Анџело Титонел Angelo Titonel био и дела 1
229 Димо Тодоровски Димо Тодоровски (Q3028188) био и дела 4
230 Трајко Тошевски - био и дела 2
231 Борислав Трајковски - био и дела 4
232 Јежи Трелињски Jerzy Treliński био и дела 6
233 Александер Тризуљак Alexander Trizuljak (Q12762114) био и дела 1
234 Симон Узуновски - био и дела 2
235 Живко Урумов - био и дела 1 (з)
236 Барт Шигеру Учида Bart Shigeru Uchida био и дела 1
237 Емил Фила Emil Fila био и дела 2
238 Питер Филипс Peter Phillips (Q5482171) био и дела 2
239 Слободан Филовски - био и дела 2
240 Јон де Фрејтас Филјо Ion de Freitas Filho био и дела 2
241 Франко Фонтана Franco Fontana (Q929382) био и дела 5
242 Рут Франкен Ruth Francken (Q3453618) био и дела 1
243 Франтишек Мертл Frantisek Mertl (Q3083030) био и дела 1
244 Јозо Хамагучи Yōzō Hamaguchi (Q11557582) био и дела 4
245 Ханс Хартунг Hans Hartung (Q657402) био и дела 13
246 Петар Хаџи Бошков Петар Хаџи Бошков (Q3012069) био и дела 43
247 Аза Хашми Azza Hachmi био и дела 4
248 Крсто Хегедушиќ Крсто Хегедушиќ (Q81317) био и дела 3
249 Оскар Херман Oskar Herman (Q1565449) био и дела 1
250 Питер Хобс Peter Hobbs био и дела 4
251 Дејвид Хокни David Hockney (Q159907) био и дела 2
252 Хауард Хоџкин Howard Hodgkin (Q950746) био и дела 1
253 Боб Чаплин Bob Chaplin био и дела 2
254 Виолета Чауле - био и дела 1
255 Марко Челебоновиќ Marko Čelebonović (Q2742423) био и дела 3
256 Глигор Чемерски Глигор Чемерски (Q11055855) био и дела 19
257 Сјао Ќин Hsiao Chin (Q16642453) био и дела 2
258 Илја Чичкан Illya Chichkan (Q346076) био и дела 1
259 Ѓорѓи Чулаковски-Ѓото - био и дела 2
260 Благој Чушков - био и дела 2
261 Душан Џамоња Душан Џамоња (Q516236) био и дела 1
262 Џаспер Џонс Џаспер Џонс (Q155057) био и дела 1
263 Дак Џун Квак Duck Jun Kwack био и дела 1
264 Симон Шемов - био и дела 9
265 Жења Шеф Genia Chef (Q5533150) био и дела 2
266 Томо Шијак Томо Шијак (Q12296711) био и дела 16
214 Агате Шорел Agathe Sorel (Q24055871) (без статија) био и дела 11
267 Јинджих Штирски Jindřich Štyrský (Q1261996) био и дела 1
268 Јан Штурса Jan Štursa (Q700213) био и дела 1
269 Клаус Шулце Claus Schultze био и дела 1
270 Јован Шумковски - био и дела 10
271 Димо Шумковски-Шумка - био и дела 3
272 Мирослав Шутеj Мирослав Шутеј (Q1568062) био и дела 10
Вкупно: 995

Надворешни врски[уреди извор]