Википедија:Ирцање/Технички детали

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

За чет односно разговор со останатите википедијанци, постојат неколку Internet Relay Chat (IRC) канали, сместени на Freenode опслужувачот (irc.freenode.net) чија адреса е irc.freenode.net, а нашиот канал, т.е. каналот на википедија на македонски јазик е #wikipedia-mk

Упатство[уреди извор]

Како да се поврзам ?[уреди извор]

Корисниците на Мирц и X-chat можат едноставно да кликнат на оваа врска која директно ќе ги однесе на нашиот канал на опслужувач: irc://irc.freenode.net/wikipedia-mk.

Мирц како и останатите програми лесно се подесуваат за врска на нашиот канал:

 1. Стартувајте го вашиот ИРЦ клиент.
 2. Поврзете се на irc.freenode.net
  • Кај поголемиот број на ИРЦ клиенти командата е: /server irc.freenode.net
 3. Избери прекар.
  • Кај поголемиот број на ИРЦ клиенти командата е: /nick нов-прекар.
 4. Аки си го регистрирал прекарот, идентификувај се на Freenode-опслужувачот.
  • Кај поголемиот број на ИРЦ клиенти командата е: /msg nickserv ја посочува лозинката.
 5. Влези во каналот.
  • Соодветната команда е: /join #wikipedia-mk

Како да го користам мојот IRC клиент[уреди извор]

IRC клиентите варираат во своите можности и команди. За Windows корисниците постојат многу клиенти, а два најпознати се mIRC и X-Chat. За Линукс и MAC исто така се користи X-Chat

Како да го регистрирам и идентификувам мојот прекар[уреди извор]

Ако често се поврзуваш, би требало да го регистрираш твојот прекар. Ова е потребно бидејќи тој прекар ќе биде регистриран само за тебе и никој друг нема да може да го користи. Регистрацијата е потребна и ако сакате да основате свој канал и ако сакате да добиете оператор статус на некој канал.

За инструкции како да се регистрираш, внеси ја командата: /msg nickserv help register. Ова ќе ти покаже дека командата за регистрација е: /msg nickserv register лозинка

По успешната регистрација секој пат кога се поврзуваш на опслужувачот треба да се најавиш, за опслужувачот да те препознае дека ти си тој кој го регистрирал тој прекар, со командата: /msg nickserv identify лозинка Ако регистрираниот прекар не го идентификуваш, тој ќе биде променет. Исто така, ако регистрираниот прекар не го користиш повеќе од 60 дена (не се идентификуваш), опслужувачот автоматски ќе ја поништи регистрацијата на тој прекар.

ИРЦ канали[уреди извор]

Постојат многу ИРЦ канали, покрај нашиот #wikipedia-mk за генерална дискусија и #wikipedia-balkan каналот на сите балкански народи. Следните канали се главни канали на Википедија: #wikipedia #wikimedia #wikimania итн. За цела лсита на википедија канали видете ја соодветната статија на мета

Видете го списокот на Википедија:ИРЦ канали

Упатство за оператори на канали[уреди извор]

Команди поврзани со канал[уреди извор]

За користење на следните команди, твојот прекар мора да биде регистриран и идентификуван, и мораш да имаш соодветни привилегии на тој канал. Наместо /msg chanserv може да се користи и скратената верзија /cs

Давање операторски статус на себе
/msg chanserv op #канал твојот_прекар
Давање операторски статус на друг корисник
/msg chanserv op #канал прекар

Команди на оператор на канал[уреди извор]

Постојат многу команди, овде се наведени само најупотребуваните

Исфрлување од канал
/kick #канал прекар
/kick прекар
Забранување на пристап на канал за даден корисник
/mode #канал +b прекар
Заклучување на темата
/mode #канал +t
Давање на voice привилегија
/mode #канал +v прекар
/voice прекар
Одземање на операторски статус
/mode #канал -o прекар
/deop прекар

Користење на смешковци[уреди извор]

8) - гледа, набљудува

;) - намигнува

:=) или :) - смеење, задоволство

:=( или :( - незадоволство, тага

:D - гласно смеење

:m) - пригушено смеење

LP - кригла пиво, ладно пиво

P:) - гусар, пират

:| - незнаење, збунетост, рамнодушност


Надворешни врски[уреди извор]

 • mIRC
 • X-Chat
 • Free X-Chat компајлиран X-со сите функции и без ограничувања - работи без проблеми
 • Gaim програм за инстант пораки кој поддржува повеќе протоколи, меѓу кои и ИРЦ
 • Miranda програм за инстант пораки кој поддржува повеќе протоколи, меѓу кои и ИРЦ