Википедија:Избрана статија/2014/26

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Стандардниот модел на елементарните честички, со трите семејства на материјата, бозоните во четвртата колона, и Хигсовиот бозон во петата колона.

Стандарден модел — теорија во честичната физика која се занимава со електромагнетските, слабо и силно нуклеарно заемодејство, преку овие заемодејства се разгледува движењето на познатите субатомски честички. Се развива како теорија цо подоцнежната половина од ХХ век како заеднички напор на научниците од целиот свет. Моменталниот запис е завршен во средината на седумдесеттите години на минатиот век по експерименталната потврда за постоењето на кварковите. Оттогаш, откриени се горен кварк (1995), тау неутрино (2000) и неодамна откриениот Хигсов бозон (2013), со што се потврди веродостојноста на стандардниот модел. Поради својата успешност да ги објасни големиот број на резултати од опити, стандардниот модел се смета на некој начин како „теорија на скоро сè“. (Дознајте повеќе...)