Википедија:Избрана статија/2009/06

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Гардисти облечени во униформа

Швајцарската гарда е платена војска која уште од средниот век им служела на големите европски монарси, како и на папата, во чија служба постои и денес. Гардистите служеле како телохранители, церемонијални гардисти и чувари на дворецот. Денес, до некоја мера тие се претставени во папската швајцарска гарда. Тие имаат висок углед и голема меѓусебна лојалност. Покрај домашните и гардистички единици, некои единици служеле како формации кои истапувале и на бојното поле; регуларната швајцарска платена војска како пешадија служела во различни армии, како оние на Франција, Шпанија и Неапол сè до 19 век.

Различни единици на швајцарската гарда постоеле во различни периоди. Најраниот одред бил швајцарскиот стоти гардист (француски: Cent-Garde) на францускиот двор (1497 - 1830). Оваа мала сила била пополнета со швајцарски пешадиски полк во 1567 година. Папската швјцарска гарда (латински: Pontificia Cohors Helvetica) во Ватикан е основана во 1506 година и единствената швајцарска гарда којашто сè уште постои. Во XVIII век некои други швајцарски гарди постоеле и служеле на неколку европски кралски дворови. (повеќе...)