Википедија:Запознајте ја Шведска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
GLAM Macedonia
Sweden

Запознајте ја Шведска е уредувачки едномесечен предизвик за членовите на Вики Клубовите во Република Македонија, што се одржува од 01 ноември 2021 (00:01) до 30 ноември 2021 (23:59). Проектот е во организација на Здружението ГЛАМ Македонија поддржан од Амбасадата на Кралство Шведска во Скопје.

Цели и правила[уреди извор]

Запознајте ја Шведска се одржува со цел да се намали недостатокот на статии со шведски теми на Википедија на македонски јазик. Сите стари и нови членови на Вики Клубовите во Република Македонија се добредојдени да земат учество.

Нема строги правила освен следниве:

 • Учесникот мора да биде член на некој од Вики Клубовите
 • Статијата создадена или надополнета во овој период мора да биде на шведски теми
 • Статијата може да биде нова или надополнета постоечка статија

Најдобрите пет учесници ги добија наградите и дипломите во текот на месец декември, на јавен свечен настан во Скопје. Наградите ги обезбеди Амбасадата на Кралство Шведска во Скопје.

Теми[уреди извор]

Како теми за статиите се прифаќаат сите статии од категоријата Шведска, со нагласок на историја, географија и култура на Шведска.

Транскрипција[уреди извор]

При предавање на шведски имиња на македонски, од помош се следните забелешки:

 • „å“ се предава како „о“
 • „y“ се предава како „и“
 • „ä“ се предава како „е“
 • „ö“ се предава како „о“
 • „c“ се предава како „к“ или „с“
 • „dj“ се предава како „ј“
 • „gj“ се предава како „ј“
 • „hj“ се предава како „ј“
 • „ј“ се предава како „ј“
 • „lj“ се предава како „ј“
 • „w“ се предава како „в“
 • „z“ се предава како „с“
 • „kj“, „skj“, „stj“, „kj“, „sј“ се предаваат како „ш“

Учесници[уреди извор]

Учесниците и нивните придонеси може да се најдат на Википедија:Запознајте ја Шведска/Учесници

Резултати[уреди извор]

За време на уредувачкиот едномесечен предизвик „Запознајте ја Шведска“ беа создадени вкупно 670 статии од 56 млади уредувачи.
Според жири комисијата, резултатите се следните:

 1. Марко К.: 921 поени (95 статии)
 2. Petar Barsa: 816 поени (175 статии)
 3. Viktor Borojevic: 394 поени (61 статија)
 4. Kostovska: 369 поени (104 статии)
 5. Irena Milojevik 261 поени (11 статии)

6 Elena Milenkovska: 250.5 поени (40 статии)
7 Gdimovska13: 239.5 поени (53 статии)
8 Ina pet: 124 поени (10 статии)
9 Angjeloska Mia: 64.5 поени (8 статии)
10 Emelj Ciko: 63.5 поени (18 статии)
11 IvanKonev123: 59 поени (21 статија)
12 Sofija Stojanovska: 56 поени (2 статии)
13 Dzuli n: 54.5 поени (5 статии)
14 Ristovskaa05: 45.5 поени (6 статии)
15 Lozanoski22: 34 поени (2 статии)
16 RuzicaG: 23 поени (8 статии)
17 Nina96005: 15 поени (1 статија)
18 Doni12345: 10.5 поени (3 статии)
19 HristinaGoldenstate: 10 поени (1 статија)
20 Petkova Sofija: 9 поени (1 статија)
21 Ana.cikarska3333: 8 поени (1 статија)
21 Simona125: 8 поени (1 статија)
22 Bojann255: 6.5 поени (3 статии)
23 NikcoKR: 6 поени (1 статија)
24 Мартина Ѓорѓиевска‎: 5 поени (1 статија)
24 Tasevskaa: 5 поени (2 статии)
24 MartinStojc: 5 поени (1 статија)
24 Ivo4398: 5 поени (1 статија)
24 Ekakika.es: 5 поени (1 статија)
25 NPetar14: 4.5 поени (3 статии)
26 Alexandarbozz: 4 поени (1 статија)
27 Sandonovska: 3 поени (1 статија)
27 Veronikablazevska: 3 поени (1 статија)
27 Baek147: 3 поени (1 статија)
28 Petar Mitrovski: 2.5 поени (2 статии)
29 Marulanajjaca: 2 поени (1 статија)
29 Filip.georgiev10: 2 поени (1 статија)
29 SofiWiki008: 2 поени (1 статија)
30 Lovelynexxx: 1 поен (2 статии)
30 Misovskasara: 1 поен (2 статии)
30 Kalan Wiki2: 1 поен (1 статија)
30 Banja147: 1 поен (1 статија)
30 Filip.Atanasovski123: 1 поен (1 статија)
30 KonstantinKloki: 1 поен (1 статија)
30 Swagriskyy: 1 поен (1 статија)
31 LIMEKICK: 0.5 поен (1 статија)
31 Sharok305: 0.5 поен (1 статија)
31 Demeter01: 0.5 поен (1 статија)
31 MarkoJanevski: 0.5 поен (1 статија)
31 Kristina Kopevska: 0.5 поен (1 статија)
31 Janiswikiq: 0.5 поен (1 статија)
31 Milana Cvetkova: 0.5 поен (1 статија)
31 Call me Meri: 0.5 поен (1 статија)
31 Sandonovska: 0.5 поен (1 статија)
31 SimonaWikiOhrid: 0.5 поен (1 статија)
31 StefiWikiMuzika: 0.5 поен (1 статија)

Контакт[уреди извор]

Повеќе информации можете да добиете со непосреден контакт со ГЛАМ Македонија преку испраќање порака на електронската пошта: glammacedonia@gmail.com, како и контактирање на одговорните корисници на Википедија за овој проект: Виолетова, MB, Gordi.

Надворешни врски[уреди извор]

Meet Sweden