Википедија:Градски Викиклуб

Од Википедија — слободната енциклопедија

Градски Викиклуб (германски: WikiStadtklub) — проект на здружението на граѓани Споделено знаење и Википедија на македонски јазик во соработка со Гете-институт Македонија, кој има за цел доближување на содржини за германската култура на македонските читатели преку превод на содржини од Википедија на германски јазик. Проектот се состои од јавни настан одржувани во различни градови во Македонија во времетраење од 3 часа кој опфаќаат обука за уредување на Википедија и уредувачки маратон со уредување на статии на темите: Германска книжевност, Германски филм, Германска музика и Културно наследство во Германија.

Учество[уреди извор]

Секој заинтересиран поединец може да се пријави за учество на уредувачките маратони со пополнување на пријавница за учество. Учесниците на уредувачките маратони се стекнуваат со право за учество на уредувачките натпревари. Бројот на учесници на секој уредувачки маратон е ограничен на 15. Сите учесници на уредувачките маратони ќе добијат уверение за учество.

Распоред на настани[уреди извор]

Опис
Град Датум на одржување Место на одржување Време на одржување
Струмица 25 септември 2019 Библиотека „Благој Јанков - Мучето“ - Струмица 13:00 — 16:00
Битола 24 октомври 2019 Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ (Битола) 13:00 — 16:00
Велес 20 ноември 2019 Библиотека „Гоце Делчев“ - Велес 12:00 — 15:00
Куманово 5 декември 2019 Градска библиотека „Тане Георгиевски“ - Куманово 13:00 — 16:00

Список на настани[уреди извор]

Струмица[уреди извор]

Уредувачкиот настан и основањето на Градски ВикиКлуб во Струмица кој содржел работилница за обука за уредување на Википедија и уредувачки маратон на теми поврзани со германската книжевност, германски филм, германска музика и културно наследство на Германија е одржан на 25 септември 2019 година во просториите на градската библиотека „Благој Јанков - Мучето“ - Струмица во периодот од 12 до 15 часот.

Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси
1 Анибанани
2 SW2019
3 Vanja 2008god
4 Izabela0000
5 Bibliotekastrumica
6 Jadranka1
7 Иван Ж
  • (Н) — новосоздадена статија
  • (П) — подобрена статија
Галерија

Битола[уреди извор]

Уредувачкиот настан и основањето на Градски ВикиКлуб во Битола кој содржел работлиница за обука за уредување на Википедија и уредувачки маратон на теми поврзани со германската книжевност, германски филм, германска музика и културно наследство на Германија е одржан на 24 октомври 2019 година во просториите на градската Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ (Битола) во периодот од 13 до 16 часот.

Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси
1 Stojanovski04
2 MKristinna
3 Simonal13
4 KrisAmethyst94
  • (Н) — новосоздадена статија
  • (П) — подобрена статија
Галерија

Велес[уреди извор]

Уредувачкиот настан и основањето на Градски ВикиКлуб во Велес кој содржел работлиница за обука за уредување на Википедија и уредувачки маратон на теми поврзани со германската книжевност, германски филм, германска музика и културно наследство на Германија е одржан на 20 ноември 2019 година во просториите на градската библиотека „Гоце Делчев“ - Струмица во периодот од 12 до 15 часот.

Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси
1 Biblioteka Veles
2 Veronica02VE
3 GordanaVaskovska
4 Stojanovski04
5 Инокентиј
6 Македонец
7 Иван Ж
  • (Н) — новосоздадена статија
  • (П) — подобрена статија
Галерија

Куманово[уреди извор]

Уредувачкиот настан и основањето на Градски ВикиКлуб во Куманово кој содржел работлиница за обука за уредување на Википедија и уредувачки маратон на теми поврзани со германската книжевност, германски филм, германска музика и културно наследство на Германија е одржан на 50 ноември 2019 година во просториите на градската библиотека „Тане Георгиевски“ - Куманово во периодот од 13 до 16 часот.

Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси
1 Тамара1998
2 Kumanikumanovo
3 Инокентиј
4 Иван Ж
5 Оли Стојановски
  • (Н) — новосоздадена статија
  • (П) — подобрена статија
Галерија