Википедија:Геоекспедиции 2018

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
ВикиПроект
„Геоекспедиции“
Shared Knowledge Logo.svg
Геоекспедиции.svg
Wikipedia-logo.svg
Кратенки:
ВП:ЕКСПЕДИЦИИ

Во текот на 2018 година се спроведени следниве геоекспедиции, со првична цел да се опфатат што повеќе географски забележителности на територијата на Македонија според нивните геоморфолошки (спеоелошки), хидрографски, орографски и останати одлики при што биле опфатени следните предели:

  1. Шар Планина — зимска посета (експедиција) на највисоките врвови на Шар Планина;
  2. Плачковица — пролетна посета на северните падини на Плачковица;
  3. Водни пространства во западна Македонија — пролетна посета на повеќе хидрографски објекти - езера, реки, мочуришта во западна Македонија; и
  4. Пештери и спелеолошки објекти во Порече и западна Македонија — есенска посета на повеќе спелеолошки објекти - пештери, јами, пропасти, поткапини на подрајчето на Порече и блиските предели на западна Македонија

Одржани геоекспедиции[уреди извор]

Геоекспедициите се одржувани со главна цел за пронаоѓање, сликање и прибирање податоци на терен на дадена географска одлика и забележителност на територијата на Македонија, при што на одењето на терен покрај главните географски појави и објекти (пр. пештера, езеро, река) се опфаќаат и сите останати географски одлики кои се наоаѓаат на тоа подрачје (планини, ридови, врвови, реки, потоци, извори, села итн.). Специфичноста на посета и истражување на пештери и други помалку познати и ретки географски појави е таква, што често пати бара повеќе пати да се посети едно исто место заради не можност од прва да се најде местото и објектот, непогодени временски услови итн.

Орографија[уреди извор]

Посетите за орографските истражувања на релјефот на Македонија, односно на планините, врвовите, месностите, но и некои хидрографски одлики како реки, извори или пак села, се одржувани најчесто во рамки на планинарскиот предизвик „12 Врвови“ кој опфаќа посета и искачување на помалку познати и посетувани планински врвови на различни планини на целата територија на Македонија во организација на ПД „Трансверзалец“ каде како иницијатор и организатор е вклучен и Корисник:Македонец (Марио Шаревски).

Планини и врвови[уреди извор]

Број Статија Фотографија Предмет на Википодатоци Забелешки
1. Шар Планина — планина Шар Планина (зима) 01.jpg Q391195 подобрена статија
2. Син Врв — планински врв Син Врв (Антени) на Шар Планина 01.jpg Q12910347 подобрена статија
3. Титов Врв — планински врв Титов Врв (Шар) 02.jpg Q1638613 подобрена статија
4. Среден Камен — планински врв Среден Камен (Шар Планина) 01.jpg Q47542804 нова статија
5. Мал Турчин — планински врв Мал Турчин (Шар Планина) 04.jpg Q20931795 подобрена статија
6. Бакардан — планински врв Бакардан (Шар Планина) 07.jpg Q12905076 подобрена статија
7. Шилиџе — планински врв Шилиџе (Шар Планина).jpg Q12912140 подобрена статија
8. Вртоп — планински врв Шилиџе и Вртоп (Шар Планина).jpg Q20565310 подобрена статија
9. Церипашина — планински врв Церипашина (Шар Планина).jpg Q12911599 подобрена статија
10. Лешница — долина Лешница (Шар Планина) 05.jpg Q49218481 нова статија
11. Вакаф — предел со долина и висорамнина Вакаф (Шар Планина) 01.jpg Q51033981 нова статија
12. Клепа — планина Клепа 13.jpg Q12283178 подобрена статија
13. Клепа (планински врв) — планински врв Клепа 02.jpg Q47542827 нова статија
14. Плачковица — планина Плачковица (Виничко) 03.jpg Q3043915 подобрена статија
15. Чупино — планински врв Чупино 02 (Плачковица).jpg Q24393773 подобрена статија
16. Кара Тепе — планински врв Врв Кара Тепе на Плачковица.jpg Q52160150 нова статија
17. Лисец — планински врв Врв Лисец (Плачковица) 01.jpg Q24393730 подобрена статија
18. Бел Камен — планински врв Бел Камен (Плачковица).jpg Q25553830 подобрена статија
19. Туртел — планински врв Плачковица (масив).jpg Q24393749 подобрена статија
20. Бела Бука — планински врв Бела Бука (Плачковица) 02.jpg Q54851127 нова статија
21. Алтитекне — планински врв Сари Таш и Алти Текне на Плачковица 02.jpg Q54851127 нова статија
22. Сариташ — планински врв Сари Таш и Алти Текне на Плачковица 01.jpg Q54851183 нова статија
23. Голак — планина Голак (планина).jpg Q3072662 подобрена статија
24. Висока — планински врв Висока на Селечка Планина.jpg Q53833649 нова статија
25. Бабин Камен — планински врв Бабин Камен (Кораб).jpg Q55386337 нова статија
26. Средна — планина Средна Бејаз Тепе 03.jpg Q58770968 нова статија
27. Бејаз Тепе — планински врв Средна Бејаз Тепе 12.jpg Q43358647 подобрена статија
28. Серта — планина Серта 01.jpg Q12910323 подобрена статија
29. Волчјак — планински врв Волчјак на Серта 01.jpg Q59943531 нова статија
30. Буковиќ — планина Буковиќ (Тепе) 11.jpg Q43353769 подобрена статија

Преслапи и превои[уреди извор]

Број Статија Фотографија Предмет на Википодатоци Забелешки
1. Момин Преслап — превој Момин Преслап.jpg Q52160285 нова статија
2. Шкртец — превој Шкртец и Бабино Езеро на Кораб.jpg Q55386347 нова статија
3. Стража (превој) — превој Стража (превој).jpg Q20566849 подобрена статија

Клисури[уреди извор]

Број Статија Фотографија Предмет на Википодатоци Забелешки
1. Дреновска Клисура — клисура Дреновска Клисура 01.jpg Q20566942 подобрена статија

Хидрографија[уреди извор]

Главните истражува на хидрографијата, покрај тековното фотографирање на реки во текот на целата година, се започнати во рамки на посебната експедиција посветена на водните пространства во западна Македонија и тоа поточно во вториот по големина Јадрански морски слив, која се одржала во два наврати: продолжениот викенд на 25 и 26 мај 2018 во рамки на посетата на планината Кораб каде се сликани ледничките езера и котлината Дебрца каде се сликани реки и мочуриште во ова подрачје, а потоа и во јуни каде на 10 јуни е повторно посетена планината Кораб и сликано уште едно ледничко езеро и река, а на 20 јуни е посетена планината Стогово каде се сликани ледничко езеро и река.

Реки[уреди извор]

Број Статија Фотографија Предмет на Википодатоци Забелешки
1. Виничка Река — река Виничка Река.jpg Q52146045 нова статија
2. Кадина Река — река Кадина Река кај Смесница.jpg Q3191786 подобрена статија
3. Раец — река Река Раец МК 02.jpg Q53832705 подобрена статија
4. Крушевичка Река — река Крушевичка Река (Росоманско) 03.jpg Q39416863 подобрена статија
5. Сатеска — река Река Сатеска 01.jpg Q2226044 подобрена статија
6. Голема Река — река Голема Река (Плакенска).jpg Q12277107 подобрена статија
7. Матица — река Река Матица (Дебрца - Охридско) 01.jpg Q55191447 нова статија
8. Белешница — река Белешница (Стогово) 03.jpg Q55191477 нова статија
9. Рибничка Река / Рибница — река Рибничка Река МК.jpg Q55006488 нова статија
10. Сланска Река — река Сланштица (Сланска Река) 06.jpg Q41711026 подобрена статија

Потоци[уреди извор]

Број Статија Фотографија Предмет на Википодатоци Забелешки
1. Раштански Поток — поток Раштевска река.jpg Q53832202 нова статија
2. Бабин Дол — поток Бабин Дол (поток) 03.jpg Q53832446 нова статија

Езера[уреди извор]

Број Статија Фотографија Предмет на Википодатоци Забелешки
1. Корапски езера — езерa Леднички езера на Кораб 03.jpg Q12907239 подобрена статија
2. Бачилско Езеро — езеро Бачилско Езеро (Бачилски Камен) - Кораб - МК 02.jpg Q54554252 нова статија
3. Средно Езеро — езеро Средно Езеро на Кораб 01.jpg Q54554263 нова статија
4. Долно Езеро — езеро Долно Езеро (Кораб) 04.jpg Q54848840 нова статија
5. Бабино Езеро — езеро Бабино Езеро (Бабин Камен) на Кораб 03.jpg Q55006845 нова статија
6. Извирско Езеро — езеро Осојно Езеро (Кораб) 01.jpg Q55385216 нова статија
7. Стоговски езера — езера Езеро Маруша на Стогово 16.jpg Q55006845 подобрена статија
8. Маруша — езеро Езеро Маруша на Стогово 10.jpg Q55191773 нова статија

Мочуришта[уреди извор]

Број Статија Фотографија Предмет на Википодатоци Забелешки
1. Бара — водно пространство во мочуриште Сини Вирој 12.jpg Q3253281 нова статија
2. Сини Вирој — мочуриште Сини Вирој 01.jpg Q12905153 подобрена статија

Извори[уреди извор]

Број Статија Фотографија Предмет на Википодатоци Забелешки
1. Соленица — извор Сланштица (солен извор) и Сланштица (Сланска Река) 05.jpg Q57984328 нова статија

Геоморфологија (Спелеологија)[уреди извор]

Пештери[уреди извор]

Број Статија Фотографија Предмет на Википодатоци Забелешки
1. Врело — пештера Влез на пештерата Врело 01.jpg Q12905663 подобрена статија
2. Голубарница — пештера Пештера Гулабарница 21.jpg Q20565582 подобрена статија
3. Слатински Извор (пештера) — пештера Пештера Слатински Извор (Порече) 07.jpg Q12909548 подобрена статија
4. Леандра — пештера Леандра (Порече) 02.jpg Q56876224 нова статија
5. Пурало — пештера Пурало (пештера) 12.jpg Q20567595 подобрена статија
6. Лапарница — пештера Лапарница (пештера) 08.jpg Q12908022 подобрена статија
7. Јаноа I — пештера Јаноа I 01.jpg Q57983521 нова статија
8. Јаноа II — пештера Јаноа II 16.jpg Q57983552 нова статија
9. Убавица — пештера Убавица (пештера) 01.jpg Q12909549 подобрена статија
10. Поткапина — вид на пештера (спелеолошки објект и облик) Поткапина (Порече) 02.jpg Q12759887 нова статија
11. Пештери во Македонија — пештери Во Лапарница 04.jpg Q12909550 подобрена статија
12. Список на пештери во Македонија — пештери Лапарница (внатрешност).jpg Q59943718 нова статија

Села[уреди извор]

Број Статија Фотографија Предмет на Википодатоци Забелешки
1. Сирково — село Сирково МК 01.jpg Q3135595 подобрена статија
2. Црквино — село Црквино (Велешко).jpg Q2119311 подобренa статија
3. Блатец — село Блатец.jpg Q2658955 подобрена статија
4. Градец — село Градец (Виничко) 01.jpg Q2658975 подобрена статија
5. Смесница — село Смесница.jpg Q3071599 подобрена статија
6. Белица — село Белица (Порече) 01.jpg Q2894537 подобрена статија
7. Горна Ѓоновица — село Горна Ѓоновица.jpg Q3076304 подобрена статија
8. Србиново — село Србиново (Гостиварско).jpg Q1007540 подобрена статија