Википедија:Вики за човековите права 2021

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
1200x630 WikiHumanRights 1x.png

Вики за човековите права 2021 — меѓународна иницијатива за одбележување на Денот на планетата Земја преку создавање содржини за поголема покриеност на темите поврзани со човековите права и здравата животна средина на Википедија. Иницијативата се одржува под крилатицата „Право на здрава житовна средина“ и вклучува меѓународен предизвик во организација на Фондацијата Викимедија во соработка со Канцеларијата на Високиот комесар за човекови права на Обединетите нации, Програмата на ООН за животна средина и УНИЦЕФ.

Во насока на поголема застапеност на темите за човековите права и здравата животна средина на македонски јазик, заедницата на Википедија на македонски јазик зела учество преку организирање уредувачки потфати. Меѓународната иницијатива се одржала од 15 април до 15 мај 2021 година, но заедницата на македонски јазик дополнително организирала два уредувачки маратони на 4 февруари и 14 април 2021 година.

Меѓународен предизвик[уреди извор]

Во рамки на иницијативата се организира меѓународен предизвик којшто има за цел збогатување на викимедиините проекти со содржини на теми поврзани со здравата животна средина преку создавање и подобрување статии на Википедија, додавање слики во статиите и уредување предмети на Википодатоци. Повеќе информации за тоа како може да се учествува во предизвикот и на кој начин се вреднуваат придонесите може да се најдат на оваа страница.

Награди и признанија[уреди извор]

Најплодотворните учесници во предизвикот ќе добијат вредносни награди од википедиината продавница, и тоа:

 • Прва награда: купон во вредност од 150 американски долари;
 • Втора награда: купон во вредност од 100 американски долари;
 • Трета награда: купон во вредност од 50 американски долари.

Следните тројца најплодотворни учесници на јазиците коишто не се службени на ООН, односно на било кој јазик освен англиски, арапски, кинески, руски, француски и шпански, ќе добијат купон во вредност од 50 американски долари. Освен наградите, најдобрите десет учесници во предизвикот ќе добијат уверение од Канцеларијата на Високиот комесар за човекови права на Обединетите нации.

Наградни потфати[уреди извор]

Сите уредувачки потфати во склоп на иницијативата на Википедија на македонски јазик организирани во периодот на времетраење на меѓународната иницијатива се дел од меѓународниот предизвик, односно придонесите на учесниците во нив ќе бидат засметани во трката за освојување награда во предизвикот. Тие се:

Забелешка: Во описот на секое уредување задолжително треба да се внесе #WikiForHumanRights. (Ова е важно за придонесите во меѓународниот предизвик да бидат пронајдени.)

Уредувачки потфати[уреди извор]

Човекови права[уреди извор]

На 4 февруари 2021 година е одржан мрежен уредувачки маратон на тема „Човекови права“ во периодот од 19:00 до 23:00. Настанот бил организиран во соработка со непрофитната и невладина организација NECI NMK.

Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси
1 Симона Рунчева
2 Eleriba
3 Themoonlooveer
4 Dandarmkd
5 Иван Ж

Детски права[уреди извор]

На 14 април 2021 година е одржан семрежен уредувачки маратон на тема „Детски права“ во периодот од 13:00 до 16:00. Настанот бил организиран во соработка со првата детска амбасада во светот Меѓаши.

Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси
1 Zarkozmijanac
2 Julija.v36
3 Dandarmkd
4 Иван Ж

Животна средина[уреди извор]

Уредувачки викенд „Животна средина“

Во периодот од 17-18 април 2021 година е одржан уредувачки викенд на тема „Животна средина“.

Материјали

За создавање или подобрување на статии во врска со животната средина можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси
1 Aantova
2 Иван Ж
3 Dandarmkd
4 П.Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Геолошки периоди[уреди извор]

Уредувачки ден „Геолошки периоди“

На 22 април 2021 година е одржан уредувачки ден на тема „Геолошки периоди“.

Материјали

За создавање или подобрување на статии за геолошките периоди можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Забелешка: Препорачано било изборот на статии да се врши од следната предлошка на Википедија на македонски јазик:

Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси
1 Тиверополник
2 Stojanovski04
3 Dandarmkd
4 П.Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Еколошко право[уреди извор]

Уредувачки викенд „Еколошко право“

Во периодот од 24-25 април 2021 година е одржан уредувачки викенд на тема „Еколошко право“.

Материјали

За создавање или подобрување на статии во врска со еколошкото право можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 Тиверополник
3 Stojanovski04
4 Dandarmkd
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Климатски промени[уреди извор]

Уредувачки викенд „Климатски промен“

Во периодот од 1-2 мај 2021 година е одржан уредувачки викенд на тема „Климатски промени“.

Материјали

За создавање или подобрување на статии во врска со клинатските промени можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси
1 Тиверополник
2 Dandarmkd
3 Иван Ж
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Активизам за здрава животна средина[уреди извор]

Уредувачки викенд „Активизам за здрава животна средина“

Во периодот од 3-9 мај 2021 година е одржана уредувачка седмица на тема „Активизам за здрава животна средина“.

Материјали за уредување
Списоци на статии
Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси
1 Тиверополник
 1. Право на домување (Н)
 2. Право на образование (Н)
 3. Договор од Есказу (Н)
 4. Климатска правда (Н)
 5. Just Transition (Н)
 6. Човекови права и климатски промени (Н)
 7. Климатски промени и децата (Н)
 8. Ксије Бастида (Н)
 9. Џејми Марголин (Н)
 10. Ана Чоловиќ Лешоска (Н)
 11. Софија Кијани (Н)
 12. Палома Коста (Н)
 13. Лили Плат (Н)
 14. Хелена Гуалинга (Н)
 15. Исра Хирси (Н)
 16. Сурен Газарјан (Н)
 17. Право на здрава животна средина (Н)
 18. Норма Каси (Н)
 19. Јадвига Лопата (Н)
 20. Џулија Бондс (Н)
 21. Вон Ернандес (Н)
 22. Одига Одига (Н)
 23. Дестини Вотфорд (Н)
 24. Варшини Пракаш (Н)
 25. Абигејл Дилен (Н)
2 Stojanovski04
 1. Свијатослав Забелин (Н)
 2. Педро Арохо-Агудо (Н)
 3. Росано Ерколини (Н)
 4. Клер Новијан (Н)
 5. Дмитриј Лисицин (Н)
 6. Софија Рабилиаскус (Н)
 7. Јоргос Кацадоракис (Н)
 8. Детска прашума (Н)
 9. Евгенија Николаевна Синскаја (Н)
 10. Хелен Фут Буел (Н)
 11. Лине Рошфор (Н)
 12. Изабел Чуин (Н)
 13. Сандра Лаворел (Н)
 14. Кирстен Парис (Н)
 15. Сали Вотсон Чишолм (Н)
 16. Силвија Масија (Н)
 17. Валери Пол (Н)
 18. Џенет Френклин (Н)
 19. Сара Е. Гергел (Н)
 20. Борбала Биро (Н)
 21. Анита Бума (Н)
 22. Катрин Бенинг-Гезе (Н)
 23. Јохана Шмит (Н)
 24. Памела Метсон (Н)
 25. Ненси Бертлер (Н)
 26. Елвира Жмудцка (Н)
 27. Џејн Лонг (Н)
 28. Ингеборг Ауер (Н)
 29. Сибил П. Сајтцингер (Н)
 30. Бронвен Конецки (Н)
 31. Нина Николова (Н)
 32. Гретчен Кепел-Алекс (Н)
 33. Кејт Марвел (Н)
 34. Ен М. Томпсон (Н)
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Друштвени медиуми[уреди извор]

Споделувањето на меѓународната иницијатива на друштвените медиуми се препорачано да се врши со тарабните ознаки #WikiForHumanRights, #Wiki4Climate, #EarthDay и #EarthMonth.

Надворешни врски[уреди извор]