Википедија:Вики за човековите права

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
WikiForHumanRights hashtag.png

Вики за човековите права — меѓународна иницијатива за одбележување на донесувањето на Универзалната декларација за човековите права преку создавање содржини за поголема покриеност на темите поврзани со човековите права на Википедија. По тој повод, заедницата на Википедија на македонски јазик зема учество преку организирање на уредувачки потфати. Иницијативата е во времетраење од 15 ноември 2019 до 31 јануари 2020 година.

Уредувачки потфати[уреди извор]

Уредувачки денови[уреди извор]

Човекови права[уреди извор]

Уредувачки ден на тема „Човекови права“

На 10 декември 2019 година е одржан уредувачки ден на тема „Човекови права“ по повод одбележување на Денот на човековите права.

Материјали

За создавање или подобрување на статиите на теми поврзани со човековите права можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, како и дигитализирани и други материјали.

За создавање на статиите за основните човекови права било препорачано да се користи следнава книга:

  • Ананиев, Ј.; Арифи, Б.; Габер-Дамјановска, Н.; Лазарова-Трајковска, М.; Попоска, Ж. и Чубриќ, С. (2018) „Човекови права“. Скопје: ОБСЕ. ISBN 978-608-4788-31-7.
Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси
1 Ehrlich91
2 Иван Ж
3 Stojanovski04
4 Kiril Simeonovski
5 Македонец
6 P.Nedelkovski
  • (Н) — новосоздадена статија
  • (П) — подобрена статија

Уредувачки викенди[уреди извор]

Борци за човекови права[уреди извор]

Уредувачки викенд на тема „Човекови права“

Во периодот од 25-26 јануари 2020 година е одржан уредувачки викенд на тема „Борци за човекови права“.

Материјали

За создавање или подобрување на статиите за борците за човекови права било препорачано да се користи списокот на предложени теми во рамки на глобалната иницијатива „Вики за човековите права“.

Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 Идеологист
3 Dandarmkd
4 Тиверополник
5 П.Неделковски

Надворешни врски[уреди извор]

  • WikiForHumanRights — службена страница на иницијативата на Мета.