Википедија:Вики за ООН

Од Википедија — слободната енциклопедија

Вики за ООН (целосен назив: Вики за Обединетите нации) — меѓународна иницијатива за одбележување на 75-годишнината од создавањето на Организацијата на обединетите нации (ООН) преку создавање содржини за поголема покриеност на темите поврзани со ООН на викимедиините проекти. Главните цели на инизијативата се: споделување знаење за организациската структура и дејноста на ООН на повеќе јазици, зголемување на свеста за активностите и програмите коишто организацијата ги спроведува низ светот, како и поставување основи за позадлобочено покривање на темите поврзани со ООН во иднина.

Повелбата на Обединетите нации стапила во сила на 24 октомври 1945 година, со што и официјално била основана организацијата позната како Обединети нации. По тој повод, датумот 24 октомври секоја година се празнува како Ден на Обединетите нации. Во насока на поголема застапеност на темите поврзани со ООН на македонски јазик, заедницата на Википедија на македонски јазик зела учество преку организирање уредувачка седмица во којашто ги повикува да се вклучат сите заинтересирани уредници и страни со стручни познавања на темата. Седмицата започнала на Денот на Обединетите нации и се одржала во периодот 24–31 октомври 2020 година.

Упатство за учество[уреди извор]

Лого на иницијативата

Основни податоци[уреди извор]

 • Почеток: 24 октомври 2020 г. во 12:00 (CEST).
 • Крај: 31 октомври 2020 г. во 11:00 (CET).
 • Место на одржување: секое место со пристап до интернет.
 • Општење: канал на Телеграм

Пријава[уреди извор]

 • Чекор 1: Создајте корисничка сметка тука или најавете се доколку веќе имате.
 • Чекор 2: Додека сте најавени, додадете го корисничкото име во списокот на учесници во меѓународната иницијатива и пријавете се со своето корисничко име на контролната табла на иницијативата. Последното овозможува преглед на сите уредувања направени за време на уредувачката седмица.
 • Чекор 3: Додадете го корисничкото име во списокот на учесници и одберете статија од списокот на статии за уредување. Со цел да се спречи истовремено уредување на една статија од повеќе учесници, задолжително додадете ги статиите коишто планирате да ги уредувате во списокот на учесници.
 • Чекор 4 (незадолжително): Приклучете се на каналот на Телеграм како средишно место за општење во врска со иницијативата.

Организатори[уреди извор]

Координатор на меѓународната и локалната иницијатива е Kiril Simeonovski.

Локалната иницијатива е организирана и поддржана од страна на подружната викимедиина организација Споделено знаење.

Друштвени медиуми[уреди извор]

Споделувањето на уредувачката седмица на друштвените медиуми било препорачано да се врши првенствено со тарабните ознаки #WikiforUN и #WikiforUnitedNations, а исто така можело да се користат и поопштите ознаки: #UN75, #UnitedNations75, #UNDay и #UnitedNationsDay.

Награди[уреди извор]

Награди им биле доделени на тројцата најплодоносни учесници во облик на вредносни купони за книги или техничка опрема, и тоа:

 • Прва награда: купон во вредност од 4.000 денари.
 • Втора награда: купон во вредност од 3.000 денари.
 • Трета награда: купон во вредност од 2.000 денари.

Важно: За да се освои било која награда, потребно било да се создадат или подобрат најмалку 25 статии!

Содржина за уредување статии[уреди извор]

Кратко видео-упатство за тоа како се користи алатката за превод на статии на Википедија (видеото е со македонски превод)

Во овој дел е направен преглед на корисни материјали за уредување, наведен е список со потребни статии, а прикажана е и табела за евиденција на придонесите. Додавањето нови содржини може да се врши преку превод на содржини од другите јазични изданија на Википедија, но особено се охрабрува дополнување со информации од други расположливи материјали. Препорака за новите и помалку искусни корисници е да ја користат алатката за превод на статии на Википедија (видео-упатство од десната страна).

Материјали за уредување[уреди извор]

Други јазични изданија на Википедија

Списоци на статии за уредување[уреди извор]

Изборот на статии за уредување е потребно да се врши од предложените списоци коишто ги покриваат следните теми поврзани со ООН:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Тиверополник
 1. Преамбула на Повелбата на Обединетите нации (Н)
 2. Поглавје I од Повелбата на Обединетите нации (Н)
 3. Поглавје II од Повелбата на Обединетите нации (Н)
 4. Поглавје III од Повелбата на Обединетите нации (Н)
 5. Поглавје IV од Повелбата на Обединетите нации (Н)
 6. Поглавје V од Повелбата на Обединетите нации (Н)
 7. Поглавје VI од Повелбата на Обединетите нации (Н)
 8. Поглавје VII од Повелбата на Обединетите нации (Н)
 9. Поглавје VIII од Повелбата на Обединетите нации (Н)
 10. Поглавје IX од Повелбата на Обединетите нации (Н)
 11. Поглавје X од Повелбата на Обединетите нации (Н)
 12. Поглавје XI од Повелбата на Обединетите нации (Н)
 13. Поглавје XII од Повелбата на Обединетите нации (Н)
 14. Поглавје XIII од Повелбата на Обединетите нации (Н)
 15. Поглавје XIV од Повелбата на Обединетите нации (Н)
 16. Поглавје XV од Повелбата на Обединетите нации (Н)
 17. Поглавје XVI од Повелбата на Обединетите нации (Н)
 18. Поглавје XVII од Повелбата на Обединетите нации (Н)
 19. Поглавје XVIII од Повелбата на Обединетите нации (Н)
 20. Амандмани на Повелбата на Обединетите нации (Н)
 21. Институт за истражување на меѓурегионален криминал и правда на Обединетите нации (Н)
 22. Институт на Обединетите нации за истражување на разоружување (Н)
 23. Институт за обука и истражување на Обединетите нации (Н)
 24. Обединети нации-Океани (Н)
 25. УНОСТАТ (Н)
 26. Институт за социјален развој на Обединетите нации (Н)
 27. Универзитет на Обединетите нации (Н)
 28. Системски колеџ на Обединетите нации (Н)
 29. Група за одржлив развој на Обединетите нации (Н)
 30. УНУ-ОП (Н)
 31. УНУ-КРИС (Н)
 32. Волонтери на Обединетите нации (Н)
 33. Светски поштенски сојуз (Н)
 34. Светска програма за храна (Н)
 35. Мисија на Обединетите нации во Авганистан и Пакистан (Н)
 36. Преодна администрација на Обединетите нации во Источен Тимор (Н)
 37. Привремено извршно тело на Обединетите нации (Н)
 38. УНПРОФОР (Н)
2 КатеринаКајевска
 1. Миротворна историја на Обединетите нации (Н)
 2. Историја на Обединетите нации (Н)
 3. Временска рамка на мировните мисии на Обединетите Нации (Н)
 4. Пакт на Друштвото на народите (Н)
 5. Архиви на Друштвото на народите (Н)
 6. Организација на Друштвото на народите (Н)
 7. Земји членки на Друштвото на народите (Н)
 8. Четворица полицајци (Н)
 9. Декларација на Обединетите нации (П)
 10. Московска конференција (1943) (Н)
 11. Техеранска конференција (Н)
 12. Дамбартон Оукс (конференција) (Н)
 13. Конференција на Обединетите нации за меѓународна организација (Н)
 14. Ден на Обединетите нации (Н)
 15. Знаме на честа на Обединетите нации (Н)
 16. Воен набљудувач на Обединетите нации (Н)
 17. Команда на Обединетите нации (Н)
 18. Конвенција за геноцид (Н)
 19. Критика кон Обединетите нации (Н)
 20. Меѓународен ден на мирот (Н)
 21. Договор за неширење на јадрено оружје (Н)
 22. Договор за забрана на јадрено оружје (Н)
 23. Полиција на Обединетите нации (Н)
 24. ТВ-серии на Обединетите нации (Н)
 25. Меѓународна година на човековите права (Н)
 26. Меѓународна година на лица со посебни потреби (Н)
 27. Меѓународна година на младите (Н)
 28. Меѓународна година на прифатилиште за бездомници (Н)
 29. Меѓународна година на семејството (Н)
 30. Меѓународна година на вселената (Н)
 31. Година на толеранција на Обединетите нации (Н)
 32. Меѓународна година на постари лица (Н)
 33. Меѓународна година за културата на мирот (Н)
 34. Меѓународна година на мобилизација против расизам, расна дискриминација, ксенофобија и поврзана интолеранција (Н)
 35. Меѓународна година на оризот (Н)
 36. Меѓународна година за одбележување на борбата против ропството и неговото укинување (Н)
 37. Меѓународна година на микрокредит (Н)
 38. Светска година на физиката 2005 година (Н)
 39. Меѓународна година на пустини и пустинирање (Н)
 40. Меѓународна година на јазиците (Н)
 41. Меѓународна година на компирот (Н)
 42. Меѓународна година на санитација (Н)
 43. Меѓународна година на планетата Земја (Н)
 44. Меѓународна година на здравјето на растенијата (Н)
 45. Меѓународна година на домородните јазици (Н)
 46. Меѓународна година на одржлив туризам за развој (Н)
 47. Меѓународна година на мешунките (Н)
 48. Меѓународна година на почва (Н)
 49. Меѓународна година на кристалографијата (Н)
 50. Меѓународна година на соработката (Н)
 51. Меѓународна година на биоразновидноста (Н)
 52. Меѓународна година за луѓе со африканско потекло (Н)
 53. Меѓународна година на шумите (Н)
 54. Меѓународна година на мирот (Н)
 55. Меѓународна година на жените (Н)
 56. Меѓународна година на волонтерите (Н)
 57. Меѓународна година на астрономијата (Н)
 58. Џосеф Авенол (Н)
 59. Шон Лестер (Н)
 60. Список на резолуции на Советот за безбедност на Обединетите нации во врска со Северна Кореја (Н)
3 ZlatkoPyotr
 1. Мисија за набљудување во Ирак-Кувајт на Обединетите нации (Н)
 2. Втора Мисија за верификација на Ангола на Обединетите нации (Н)
 3. Група на набљудувачи во Средна Америка на Обединетите нации; и Мисија за набљудување во Ел Салвадор на Обединетите нации (Н)
 4. Мисија за референдум во Западна Сахара на Обединетите нации (Н)
 5. Мисија во Источен Тимор на Обединетите нации (Н)
 6. Преодна управа во Камбоџа на Обединетите нации (Н)
 7. Мисија во Централноафриканската Република на Обединетите нации (Н)
 8. Мисија за набљудување во Сиера Леоне на Обединетите нации (Н)
 9. Мисија за набљудување на Ангола на Обединетите нации (Н)
 10. Мисија на набљудувачи во Превлака на Обединетите нации (Н)
 11. Мисија во Босна и Херцеговина на Обединетите нации (Н)
 12. Трета Мисија за верификација на Ангола на Обединетите нации (Н)
 13. Мисија за набљудување во Либерија (Н)
 14. Мисија на набљудувачи во Таџикистан на Обединетите нации (Н)
 15. Мисија за набљудување во Уганда-Руанда на Обединетите нации (Н)
 16. Мисија за набљудување во Грузија на Обединетите нации (Н)
 17. Мисија во Хаити на Обединетите нации (Н)
 18. Резолуција на Советот за безбедност на Обединетите нации (Н)
 19. Список на резолуции на Советот за безбедност на Обединетите нации за конфликтот во Нагорно Карабах (Н)
 20. Список на резолуциите на Обединетите нации во врска со Иран (Н)
 21. Список на резолуции на Обединетите нации во врска со Либан (Н)
 22. Советодавен комитет на локалните власти на Обединетите нации (Н)
 23. Статут на Меѓународниот суд на правдата (Н)
 24. Меѓународна година на хемија (Н)
 25. Луис Падија Нерво (Н)
 26. Дидје Оперти (Н)
5 Иван Ж
6 Dandarmkd
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Резултати[уреди извор]

Број Корисник Збирен резултат1
1 КатеринаКајевска 1.397.676
2 Тиверополник 322.711
3 ZlatkoPyotr 250.171
4 Dandarmkd 8.237
5 Иван Ж 2.002

1 Збирниот резултат претставува вкупен број додадени бајти во уредените статии, кој е пресметан на контролната табла на иницијативата на којашто биле пријавени сите учесници.

Надворешни врски[уреди извор]