Прејди на содржината

Википедија:Викисело

Од Википедија — слободната енциклопедија

Викисело ― проект на здружението на граѓани „Викимедија МКД“ (во периодот 2021 — 2023 на „Споделено знаење“). Проектот започнал во 2021 година. Според особеноста и изведбата на проектот, Викисело влегува во активноста QRpedia.

Мисија и цел

[уреди извор]

Негова цел е да ги промовира и истакнува градбите кои се Културно наследство на Македонија кои се наоѓаат во македонските села, со ставање на информациски таблички до нивната непосредна близина. Табличките содржат назив на градбата, два QR кодови (еден на Википедија на македонски и англиски јазик) кои преку нивно скенирање водат до соодветните статии кои содржат информации за градбата.

Делување

[уреди извор]
  1. Барање книги и други материјали, достапни информации на семрежјето со цел создавање создавање/подобрување на статиите на избраните градби;
  2. Соработка со организации, здруженија, установи (национални или месни), поединци за добивање на информациска и/или логистичка подршка;
  3. Теренска работа со пронаоѓање на градбите и вршење на убицирање и поставување на информациските таблички
  4. Промоција на проектот на месното и поширокото население, како и на новинските агенции.

Изданија

[уреди извор]

Надворешни врски

[уреди извор]