Википедија:Викилига

Од Википедија — слободната енциклопедија
Викилига.svg
Logo Goethe-Institut.png
Shared Knowledge Logo.svg
Уредувачки маратони.svg

Викилига (германски: WikiLiga) — проект на здружението на граѓани Споделено знаење и Википедија на македонски јазик во соработка со Гете-институт Македонија, кој има за цел доближување на содржини за германската култура на македонските читатели преку превод на содржини од Википедија на германски јазик. Проектот се состои од четири уредувачки маратони со последователни дваесетдневни уредувачки натпревари на следните теми: Германска книжевност, Германски филм, Германска музика и Културно наследство во Германија.

Учество[уреди извор]

Секој заинтересиран поединец може да се пријави за учество на уредувачките маратони со пополнување на пријавница за учество. Учесниците на уредувачките маратони се стекнуваат со право за учество на уредувачките натпревари. Бројот на учесници на секој уредувачки маратон е ограничен на 20. Сите учесници на уредувачките маратони ќе добијат уверение за учество, а најплодните ќе добијат изненадувачки награди.

Распоред на настани[уреди извор]

Опис
Тема Датум на одржување Место на одржување Време на одржување
Германска книжевност 30 март 2019 НУБ „Св. Климент Охридски“ 10:00 — 16:00
Германски филм 20 април 2019 НУБ „Св. Климент Охридски“ 10:00 — 16:00
Германска музика 11 мај 2019 НУБ „Св. Климент Охридски“ 10:00 — 16:00
Културно наследство во Германија 1 јуни 2019 НУБ „Св. Климент Охридски“ 10:00 — 16:00

Список на настани[уреди извор]

Германска книжевност[уреди извор]

Уредувачкиот маратон на тема „Германска книжевност“ е одржан на 30 март 2019 година во НУБ „Св. Климент Охридски“ во периодот од 10:00 до 16:00, а уредувачкиот натпревар на истата тема траел од 30 март до 19 април 2019 година.

Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси (маратон) Придонеси (натпревар)
1 Viktorija Blazheska
2 Јасмина Македонска
3 Katerina Ivanova 00
4 Damjan Kirovski
 1. Јохан Рист (Н)
 2. Лудвиг Берне (Н)
 3. Вилхелм Хауф (Н)
 4. Винфрид Георг Зебалд (Н)
 5. Улрих фон Хутен (Н)
 6. Георг Филип Харсдерер (Н)
 7. Аугуст фон Платен (Н)
 8. Аугуст фон Платен (Н)
 9. Зигмунд фон Биркен (Н)
 10. Бартолд Хајнрих Брокес (Н)
 11. Мартин Опиц (Н)
 12. Фридрих Хелдерлин (П)
 13. Конрад Фердинанд Мејер (Н)
 14. Рудолф Кристоф Ојкен (Н)
 15. Франц Јосеф Дегенхард (Н)
 16. Херман Алмерс (Н)
 17. Алфред Андерш (Н)
 18. Штефан Андрес (Н)
 19. Јохан Аугуст фон Старк (Н)
 20. Адолф Бартелс (Н)
 21. Пол Вир (Н)
 22. Ева Целер (Н)
 23. Уника Цирн (Н)
 24. Лудвиг Уланд (Н)
 25. Карл Ајнштајн (Н)
5 Nikola30
6 Ljupchos
7 ErinaNajdovska84
8 Иван Ж
9 KristinaKiki1
10 Stojanovski04
11 M4r51n
12 LadyLazarus94
13 Coko Wiki
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија
Галерија

Германски филм[уреди извор]

Уредувачкиот маратон на тема „Германски филм“ е одржан на 20 април 2019 година во НУБ „Св. Климент Охридски“ во периодот од 10:00 до 16:00, а уредувачкиот натпревар на истата тема траел од 20 април до 10 мај 2019 година.

Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси (маратон) Придонеси (натпревар)
1 Damjan Kirovski
 1. Господар на љубовта (Н)
 2. Улица без радост (Н)
 3. Уморна смрт (Н)
 4. Д-р Мабузе, коцкар (Н)
 5. Орлаковите раце (Н)
 6. Синиот ангел (Н)
 7. 100 работи (Н)
 8. Жешко столче (Н)
 9. Тим Талер или момчето што ја продаде својата насмевка (Н)
 10. Во време кога светлината згаснува (Н)
 11. Исход на вистината (Н)
 12. Среќата е за слабаци (Н)
 13. Стикс (филм) (Н)
 14. Hадвор од системот (Н)
 15. Помош, ги смалив родителите (Н)
 16. Пустелијата е зелена (Н)
 17. Изгубената чест на Катарина Блум (Н)
 18. Убијците се меѓу нас (Н)
 19. Мачка (1988) (Н)
 20. Лимениот барабан (филм) (Н)
 21. Марен Аде (Н)
 22. Каролина Линк (Н)
 23. Вернер Херцог (Н)
 24. Волфганг Бекер (Н)
 25. Доминик Граф (Н)
 26. Ули Едел (Н)
 27. Михаел Ханеке (Н)
 28. Конрад Волф (Н)
 29. Паул Мај (Н)
 30. Фајт Харлан (Н)
 31. Соња Зиман (Н)
 32. Ханс Депе (Н)
 33. Курт Герон (Н)
 34. Фил Јуци (Н)
 35. Вернер Хохбаум (Н)
 36. Роберт Зиодмак (Н)
 37. Фридрих Вилхелм Мурнау (Н)
 38. Леополд Јеснер (Н)
 39. Хени Портен (Н)
 40. Карл Боезе (Н)
 41. Паул Вегенер (Н)
 42. Оскар Местер (Н)
 43. Гвидо Зебер (Н)
 44. Макс Складановски (Н)
 45. Четири за Венеција (Н)
 46. Мачка во вреќа (Н)
 47. Животот е се што добиваш (Н)
 48. Тато пред портата (Н)
 49. Кафе во Берлин (Н)
 50. Тони Ердман (Н)
 51. Златна рипка (Н)
 52. Борбата со змејот (Н)
 53. Затвореникот на кралот (Н)
 54. Германија, бледа мајка (Н)
 55. Стравот на голманот од пенал (Н)
 56. Срце од стакло (Н)
 57. Легендата за Паул и Паула (Н)
2 M4r51n
3 Violetarendevska
4 Ehrlich91
5 Marijafil
6 Cibrev
7 Youth Empowered
8 Stojanovski04
9 ErinaNajdovska84
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија
Галерија

Германска музика[уреди извор]

Уредувачкиот маратон на тема „Германска музика“ е одржан на 11 мај 2019 година во НУБ „Св. Климент Охридски“ во периодот од 10:00 до 16:00, а уредувачкиот натпревар на истата тема траел од 11-31 мај 2019 година.

Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси (маратон) Придонеси (натпревар)
1 Damjan Kirovski
 1. ‎Паул Линке (Н)
 2. Ервин Хартунг (Н)
 3. Ото Ројтер (Н)
 4. Лилијан Харви (Н)
 5. Хелене Фишер (Н)
 6. Удо Јиргенс (Н)
 7. Волфганг Петри (Н)
 8. Матијас Рајм (Н)
 9. Фрици Масари (Н)
 10. Макс Паленберг (Н)
 11. Лијане Хајд (Н)
 12. Паул Прајл (Н)
 13. Роберто Бланко (Н)
 14. Андреја Берг (Н)
 15. Рој Блек (пејач) (Н)
 16. Диџеј Еци (Н)
 17. Франк Цандер (Н)
 18. Хејно (Н)
 19. Флоријан Зилберајзен (Н)
 20. Хелге Шнајдер (Н)
 21. Комедијан Хармонистс (Н)
 22. Краан (Н)
 23. Карусел (група) (Н)
 24. Германија на Евровизија 1956 (Н)
 25. Германија на Евровизија 1957 (Н)
 26. Германија на Евровизија 1958 (Н)
 27. Германија на Евровизија 1960 (Н)
 28. Германија на Евровизија 1961 (Н)
2 Dare194 S
3 M4r51n
4 Stojanovski04
5 Иван Ж
6 Kiril Simeonovski
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија
Галерија

Културно наследство во Германија[уреди извор]

Уредувачкиот маратон на тема „Културно наследство во Германија“ е одржан на 1 јуни 2019 година во НУБ „Св. Климент Охридски“ во периодот од 10:00 до 16:00, а уредувачкиот натпревар на истата тема траел од 1-21 јуни 2019 година.

Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси (маратон) Придонеси (натпревар)
1 Damjan Kirovski
2 Viktorija Blazheska
3 Ведран
4 Cannibalsbride
5 Stojanovski04
6 Македонец
7 Kiril Simeonovski
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија
Галерија

Резултати[уреди извор]

Бр. Корисник Уредени статии Вкупно
Тема 1 Тема 2 Тема 3 Тема 4
1 Damjan Kirovski 31 64 44 12 151
2 ErinaNajdovska84 12 14 0 0 26
3 Viktorija Blazheska 8 0 0 8 16
4 Stojanovski04 3 1 5 5 14
5 M4r51n 2 4 7 0 13
6 Иван Ж 2 0 9 0 11
7 Kiril Simeonovski 0 0 5 2 7
7 Katerina Ivanova 00 7 0 0 0 7
7 Македонец 0 0 0 7 7
10 Јасмина Македонска 4 0 0 0 4
11 Violetarendevska 0 3 0 0 3
11 Marijafil 0 3 0 0 3
13 Nikola30 2 0 0 0 2
13 Ljupchos 2 0 0 0 2
13 Cibrev 0 2 0 0 2
13 Dare194 S 0 0 2 0 2
13 Cannibalsbride 0 0 0 2 2
13 Ведран 0 0 0 2 2
19 KristinaKiki1 1 0 0 0 1
19 LadyLazarus94 1 0 0 0 1
19 Ehrlich91 0 1 0 0 1
19 Youth Empowered 0 1 0 0 1
23 Coko Wiki 1 0 0 0 1
Вкупно 76 93 72 38 279
 • Тема 1 — Германска книжевност
 • Тема 2 — Германски филм
 • Тема 3 — Германска музика
 • Тема 4 — Културно наследство во Германија