Википедија:Викиекспедиции 2018

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
ВикиПроект
„Викиекспедиции“
Shared Knowledge Logo.svg
Викиекспедиции.svg
Wikipedia-logo.svg
Кратенки:
ВП:ЕКСПЕДИЦИИ

Во текот на 2018 година биле организирани пет викиекспедиции, со кои би биле опфатени следните области:

  1. Пијанец — дводневна експедиција;
  2. Азот — дводневна експедиција;
  3. Дримкол — дводневна експедиција;
  4. Копачка — дводневна експедиција; и
  5. Раец — еднодневна експедиција.

Прва експедиција[уреди извор]

Карти на посетени места
Подрачја во Општина Виница (лево) и Општина Делчево (во средина) и Општина Пехчево (десно) покриени со експедицијата
Групна фотографија од учесниците на експедицијата

Пијанец[уреди извор]

Оваа несудена експедиција во Пијанец требаше да се одржи најпрвин кон крајот на 2017 година, но поради многубројни причини беше одложена за 2018 година. Подоцна рековме таа да биде прва за оваа година и ја планиравме во викендот околу Велигден, но поради лошите временски услови, експедицијата повторно не се одржи. Сепак, решени да одиме и да ја одржиме експедицијата, не можеше да не поколеба повторно времето, кое цело време беше променливо минатиот викенд.

Така, со веќе еден месец стар список на истражени села, со направена резервација за спиење, во петокот попладне (на 11 мај) тргнавме кон Делчево. Покрај вообичаените членови, Ehrlich91, Kiril Simeonovski, Полупрофесионален Шофер, овој пат имавме нов член, нашиот фотограф, Firnein.

Прв ден[уреди извор]

Саботата почнавме подоцна од вообичаеното кога одиме на експедиции поради лошата организација на местото каде што престојувавме, кое нема да го памтиме по убави моменти, но сепак во 10:00 часот се упативме кон двете пехчевски села, Црник и Панчарево, кои се дел од областа Пијанец. Во селото Црник затекнавме стара џамија, за која подоцна телефонски добивме информација дека била стара 400 години, но во текот на минатиот век срушена и изградена денешната џамија на нејзино место. Во селото Панчарево, пак, ја затекнавме срушената црква „Св. Спас“, од која денес се останати само остатоци.

Потоа се упативме кон Општина Делчево и веднаш наидовме на вистинска борба да ја најдеме црквата во селото Нов Истевник, кое е поделено на десетина маала, секое со различен влез од регионалниот пат Делчево-Берово. За жал, не успеавме да ја фотографираме, иако ја дознавме нејзината локација. Во востаничкото Разловци има што да се посети, но за жал Спомен-домот на Разловечкото востание е во очајна состојба, а селото со својата местоположба и историска позадина може да биде вистинско туристичко одредиште.

Ретко кој знае дека во Македонија постои село Град, над кое виси кулата Градиште, а во истото село се наоѓа и најисточната пештера во Македонија, кон која Кирил и Нино се упатија да ја посетата, но на крај тоа заврши неуспешно, бидејќи скалите кои биле поставени во минатото не се во функција. Во истото село, чувме и легенда дека под карпите на Градиште бил направен тунел за железничка пруга.

Овој проект многу пати ни покажува дека теренската посета не може да ги замени материјалите и книгите, бидејќи ако не отидевме во селото Стамер, немаше да знаеме дека мештаните направиле нова селска црква, која е прва во селото.

Веќе кон селото Ѕвегор времето значително се влошуваше, но сепак успеавме да го опфатиме селото во целост, заедно со неговиот преубав манастир кон границата со Бугарија, како и новата селска црква и разрушената џамија, од која е останато само минарето.

По невремето, за кое време искористивме да ручаме, посетивме уште две села во близина на градот Делчево, Габрово и Чифлик.

Втор ден[уреди извор]

Во неделата, времето започна со неочекувано чисто небо, но веќе по завршувањето на нашиот појадок и упатувањето кон првото село на Осоговските Планини, Киселица, започнаа првите капки дожд. Сепак, како што се движеше дождот се движевме и ние, но успевавме да ги фотографиме овие раштркани села, кои понекогаш е многу тешко да ги одредиш кога едното завршува, а кога другото започнува.

Во селото Киселица повторно откривме црква за која немавме информации согласно официјалниот список на верски објекти дека постои во тоа село, а тоа е црквата „Св. Ѓорѓи“.

За моја особена радост успеавме да ја пронајдеме и фотографираме најстарата црква во Делчевско, црквата „Св. Петка“ во селото Селник, каде не фати дожд, за што сведочи нашата групна фотографија.

Сепак, немавме таква среќа да ја пронајдеме втората значајна црква, онаа во Драмче, бидејќи до нејзе водеше земјен пат во должина од неколку километри, а земјата веќе беше доволна влажна и каллива од дождот кој паѓаше во текот на денот. Одлучивме да не ризикуваме и продолживме кон Вратиславци, последното село на Осоговските Планини за овој ден.

На пат кон дома, ги посетивме и селата Бигла, заедно со спомен-куќата на Дедо Митко, ороводецот од овој крај, Турија, како и две села во Општина Виница, Трсино и Трстија. Имено, селото Трстија, некогашно маало на селото Трсино, според одлука на Министерството за локална самоуправа од 2014 година е прогласено за село, што го прави едно од најновите села во Македонија.

По ручекот во Штип, дождот повторно беше со нас, овој пат пороен дожд со грмотевици, кој не следеше до влезот во Скопје.

Галерија[уреди извор]

Возилото на експедицијата
Учесници на експедицијата
Статии
Број Статија Фотографија Предмет на Википодатоци Забелешки
1. Црник — село Сретсело во Црник.jpg Q3134423 значително подобрена статија
2. Црква „Св. Петка“ - Црник — црква Поглед на црквата „Св. Петка“ со камбанаријата во Црник.jpg Q53869375 нова статија
3. Џамија (Црник) — џамија Селската џамија во Црник.jpg Q53869397 нова статија
4. Бигла — село Село Бигла (1).jpg Q2902419 значително подобрена статија
5. Турија — село Село Турија.jpg Q3086727 значително подобрена статија
6. Трстија — село Село Трстија (1).jpg Q11253430 значително подобрена статија
7. Трсино — село Поглед на село Трсино.jpg Q53869397 значително подобрена статија
8. Црква „Св. Троица“ - Трсино — црква Црква „Св. Троица“ во село Трсино (1).jpg Q53929466 нова статија
9. Панчарево — село Поглед на маалото Филиповци.jpg Q3134395 значително подобрена статија
10. Црква „Св. Димитриј“ - Панчарево — црква Црква „Св. Димитриј“ во Панчарево.jpg Q54322475 нова статија
11. Црква „Вознесение Христово“ - Панчарево — црква Црквата „Св. Спас“ во Панчарево (1).jpg Q54322607 нова статија
12. Стар Истевник — село Поглед на Стар Истевник (1).jpg Q3134120 значително подобрена статија
13. Црква „Св. Никола“ - Стар Истевник — црква Црквата „Св. Никола“ во Стар Истевник.jpg Q22936450 нова статија
14. Нов Истевник — село Сокаци во Нов Истевник (1).jpg Q3072656 значително подобрена статија
15. Желевица — река Желевица во Нов Истевник.jpg Q29033705 подобрена статија
16. Разловци — село Поглед на Разловци (1).jpg Q3134213 значително подобрена статија
17. Црква „Св. Константин и Елена“ - Разловци — црква Поглед на црквата во Разловци.jpg Q20498437 нова статија
18. Спомен-дом на Разловечкото востание — музеј Спомен-дом во Разловци.jpg Q30049040 подобрена статија
19. Тработивиште — село Панорама на Тработивиште.jpg Q3134157 значително подобрена статија
20. Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Тработивиште — црква Поглед на црквата во Тработивиште.jpg Q55402529 нова статија
21. Џамија (Тработивиште) — џамија Селската џамија во Тработивиште.jpg Q55402446 нова статија
22. Тработивишка парохија — црковна парохија Поглед на црквата во Тработивиште.jpg Q55402907 нова статија
23. Вирче — село Црквата и задружниот дом во Вирче.jpg Q3134387 значително подобрена статија
24. Црква „Св. Никола“ - Вирче — црква Црквата „Св. Никола“ во Вирче.jpg Q55408548 нова статија
25. Црква „Св. Ѓорѓи“ - Вирче — црква Црквата „Св. Ѓорѓи“ во Вирче (2).jpg Q55408594 нова статија
26. Град (Делчевско) — село Панорама на Град.jpg Q3113064 значително подобрена статија
27. Црква „Св. Ѓорѓи“ - Град — црква Селската црква во Град.jpg Q26758605 нова статија
28. Градиште (Град) — археолошко наоѓалиште Локалитетот Градиште во Град (2).jpg Q55413730 нова статија
29. Стамер — село Улица во селото Стамер.jpg Q3134211 значително подобрена статија
30. Црква „Св. Еремија“ - Стамер — црква Црквата во Стамер.jpg Q55423838 нова статија
31. Чифлик (Делчевско) — село Куќа во селото Чифлик.jpg Q3134185 значително подобрена статија
32. Ѕвегор — село Панорама на Ѕвегор (2).jpg Q3042263 значително подобрена статија
33. Ѕвегорски манастир — манастир Манастирските конаци во Ѕвегор.jpg Q25553018 значително подобрена статија
34. Црква „Св. Илија“ - Ѕвегор — црква Црквата „Св. Илија“ во манастирот крај Ѕвегор (1).jpg Q55476182 нова статија
35. Црква „Св. Јован Крстител“ - Ѕвегор — црква Влезот во црквата во Ѕвегор.jpg Q55476314 нова статија
36. Габрово (Делчевско) — село Улица во селото Габрово.jpg Q3094162 значително подобрена статија
37. Црква „Св. Димитриј“ - Габрово — црква Црквата „Св. Димитриј“ во Габрово.jpg Q55476467 нова статија
38. Очипала — село Маало на Очипала.jpg Q3134148 значително подобрена статија
39. Киселица (Делчевско) — село Село Киселица (2).jpg Q3073721 значително подобрена статија
40. Црква „Св. Ѓорѓи“ - Киселица — црква Црква „Св. Ѓорѓи“ во село Киселица (2).jpg Q55476751 нова статија
41. Селник — село Село Селник.jpg Q3086743 значително подобрена статија
42. Црква „Св. Петка“ - Селник — црква Црква „Св. Петка“ во село Селник (3).jpg Q55476847 нова статија
43. Вратиславци — село Село Вратиславци (1).jpg Q3134201 значително подобрена статија
44. Драмче — село Поглед на маало на селото Драмче (1).jpg Q3038960 значително подобрена статија
45. Ѕвегорска парохија — црковна парохија Црквата во Ѕвегор.jpg Q55476915 нова статија
46. Џамија (Ѕвегор) — џамија Разрушено минаре во селото Ѕвегор.jpg Q55527823 нова статија
47. Полето — село Маало на село Полето (1).jpg Q3072638 значително подобрена статија
48. Ветрен — село Влез во маало на селото Ветрен.jpg Q3086667 значително подобрена статија
49. ПУ „Ванчо Прке“ - Ѕвегор — основно училиште Основното училиште во Ѕвегор (3).jpg Q62087777 нова статија
50. ПУ „Ванчо Прке“ - Габрово — основно училиште Основното училиште во Габрово.jpg Q62095838 нова статија
51. ПУ „Св. Климент Охридски“ - Стамер — основно училиште Игралиште во Стамер.jpg Q62108690 нова статија
52. ПУ „Св. Климент Охридски“ - Град — основно училиште Подрачното училиште во Град (1).jpg Q62131874 нова статија
53. ПУ „Св. Климент Охридски“ - Тработивиште — основно училиште Основно училиште во Тработивиште.jpg Q62267738 нова статија
54. ПУ „Св. Климент Охридски“ - Разловци — основно училиште Подрачно училиште во Разловци (2).jpg Q62311867 нова статија
55. ПУ „Гоце Делчев“ - Панчарево — основно училиште Поглед на ПОУ „Гоце Делчев“ во Панчарево.jpg Q63140080 нова статија
56. ПУ „Ванчо Китанов“ - Црник — основно училиште Подрачното училиште во Црник (1).jpg Q63169514 нова статија

Фотографии[уреди извор]

Сите фотографии направени за време на викиекспедицијата се достапни во следнава категорија:

Втора експедиција[уреди извор]

Подрачја во Општина Чашка покриени со експедицијата.
Подрачја во Општина Велес покриени со експедицијата.
Групна фотографија на учесниците.

Азот[уреди извор]

Повторно со најава за дожд, викендот на 9 и 10 јуни екипата на Викиекспедиции отиде во посета на најсредишната област во Македонија, Азот. Сепак посетивме и села од областа Клепа. Овој пат добивме нов член, па така Наташа Величковска за прв пат дојде на една експедиција со нас. Покрај Наташа, повторно дојде и Firnein, како и Ehrlich91, Kiril Simeonovski и Полупрофесионален Шофер.

Петокот попладнето се упативме кон мотелот „Ѕидан мост“ во Богомила, сместен во дел од централното основно училиште „Петар Поп Арсов“, а именуван по познатиот Римски мост во селото.

Прв ден[уреди извор]

Во саботата рано утрината се упативме кон трите села северно од Богомила, односно најпрвин го посетивме Нежилово со својот познат рибник, а ги најдовме и двете селски цркви и ја сликавме плочата за Невена Ѓорѓиева-Дуња, убиена од бугарските окупатори. Подоцна, се упативме кон двете мијачки села од областа, Папрадиште и Ореше. Во Папрадиште преовладува црквата „Св. Петар и Павле“ и плени со својата убавина, а воедно од нејзиниот двор на дланка го имате целото село. Во Ореше, веднаш отидовме до манастирот сместен над селото, до каде се стигнува по убав асфалтен пат. Во манастирот имаше доста посетители, а самиот домар ни кажа дека вака е скоро секој викенд. Во Ореше влеговме за да ја фотографираме главната селска црква, додека гробјанската црква не бевме во можност поради почеток на дождот, кој скоро цел ден ќе не следи.

По појадокот (или ручекот подобро кажано) моравме да се упатиме до Велес, бидејќи во целата област нема ниедна бензинска пумпа. По дополнувањето со гориво, продолживме со села од областа Клепа, па така се упативме кон Ораовец, Витанци и Војница. Од патот кон селото Ораовец го фотографиравме целосно раселеното село Витанци, каде на неговиот атар денес се наоѓаат само викендици. Од него продолживме кон селото Војница, од каде потекнува поетот Коле Неделковски, каде веќе започна земјен пат. Во селото одвај ја најдовме главната селска црква „Св. Атанасиј“, па мислејќи дека е на друга страна, стигнавме до манастирската црква „Св. Атанасиј“, од каде веќе доаѓаа повеќе возила. Главната црква во селото, целосно обрасната со висока трева, одвај се гледаше, иако е во непосредна близина на влезот во селото.

Откако завршивме се упативме кон селата Бусилци и Долно Врановци, до кои водат земјени патишта и особено проблематичен беше тој до Долно Врановци, кое беше прогласено за географски центар на Македонија. И во двете села, црквите беа на голема оддалеченост и ги фотографиравме само од далечина, бидејќи времето веќе се спремаше за нов дожд.

Додека веќе читавме дека во Скопје имало јако невреме, ние уште имавме добри услови и продолживме до селото Стари Град, каде веќе почна да врне, но сепак Наташа и Кирил отидоа да ја фотографираат црквата во селото. Иако сакавме да ги посетиме и сите села од Извор натаму, одвај и да успеавме да влеземе во Извор, кога започна јак дожд. На крајот, одлучивме да одиме кон рибникот во Нежилово на вечера, а попатно ги фотографиравме селата Согле и Теово, каде се наоѓа стар јавор од 15 век на самото сретсело.

Втор ден[уреди извор]

Учесниците во разговор со мештани од Степанци

Вториот ден пред појадокот го започнавме со прошетка низ Богомила, каде го фотографиравме манастирот „Св. Спас“ над селото, училиштето, поштата, пазарот (секоја недела во селото постои пазарен ден), спомен-куќата на Петар Поп Арсов, селската црква „Св. Атанасиј“, како и прекрасната Бабуна. Воедно, низ самото село тече и малата рекичка Сушица, на која се направени безброј мали мостови до куќите.

Откако појадувавме се упативме кон селото Бистрица, каде ги најдовме двете селски цркви, но за жал не успеавме да стигнеме до манастирот „Св. Петар“, бидејќи на крајот на селото имаше поставено рампа, која ја поставиле мештаните поради заштита на својата шума.

Од таму се упативме кон последните три азотски села, Ораов Дол, Габровник и Мокрени. До Мокрени води убав асфалтен пат, кој продолжува и до манастирот „Св. Спас“ над селото. Главната селска црква „Св. Никола“ сместена на сретсело, прогласена за споменик на културата, сепак беше заклучена, дури и однадвор, а скоро и да не се гледаше од високата трева. До Ораов Дол стигнавме по земјен пат, каде еден повратник во летните месеци ни кажа дека селската црква ја обновиле, а чекале да им биде асфалтиран и земјениот пат. Токму тој веќе ни кажа дека патот до Габровник е во лоша состојба и дека нивната црква целосно пропаднала поради неодржување, поради што на крај се решивме да не отидеме.

На крај, се упативме повторно кон селото Извор, поранешно општинско седиште на истоимената општина. Како и многу пати на оваа експедиција, се одлучивме да се поделиме во два дела со цел побрзо опфаќање на селото, па така едни отидоа да ја фотографираат едната црква која се гледаше од селото, за на крај да излезат дека постојат две цркви именувани „Св. Атанасиј“, од која едната во рамки на манастир, додека другите го фотографираа самиот извор, по кој селото го добило името.

Потоа се упативме по некогашниот планиран регионален пат Велес-Прилеп, кој е асфалтиран само до болницата Јасеново, а понатаму продолжува како земјен, со камења и дупки на многу места. Од овие села ги посетивме Владиловци, историската месност Јасеново (поранешно село), Смиловци (барем така ни покажа знакот) и на крајот влеговме во селото Степанци. Тука беше најтешкиот пат на целата експедиција, со кал на повеќе места, но на крајот бевме пречекани со поздравот „Добро ни дојдовте драги гости“ испишан на бело платно и закачен на влезот во селото. За само неколку минути дојдоа маж и жена, родум од селото и имавме убав разговор со нив. Искористивме да ни ја отворат селската црква, за која ни кажаа дека пропаднала целосно, но дека успеале да ја обноват. Ни кажаа дека селото има и свој манастир, до кој водел трикилометарски земјен пат, но веќе на враќање почна да врне, поради што се решивме да се враќаме.

На крајот посетивме вкупно 21 село и поминавме над 700 километри, голем дел од нив по земјени патишта, кои ни одземаа многу време, но сепак ги избегнавме големите дождови и имавме воглавно добри услови.

Галерија[уреди извор]

Возилото на експедицијата
Учесниците на експедицијата
Статии
Број Статија Фотографија Предмет на Википодатоци Забелешки
1. Бистрица (Велешко) — село Стара куќа во Бистрица (2).jpg Q2904836 значително подобрена статија
2. Бистричка Река (Бабуна) — река Река низ Бистрица.jpg Q55599771 нова статија
3. Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Бистрица — црква Селската црква „Св. Богородица“ во Бистрица (1).jpg Q25080054 нова статија
4. Црква „Св. Ѓорѓи“ - Бистрица (Велешко) — црква Црквата „Св. Ѓорѓија“ во селото Бистрица (2).jpg Q24922163 нова статија
5. Трајче Петкановски — споменик Споменик во селото Бистрица.jpg Q12296817 подобрена статија
6. Богомила — село Сретселото во Богомила.jpg Q890640 значително подобрена статија
7. Општина Богомила — општина Задружниот дом во село Богомила.jpg Q12909313 подобрена статија
8. Сушица (Бабуна) — река Реката Сушица низ Богомила.jpg Q55972939 нова статија
9. ЖС „Богомила“ — железничка станица Обновата железничка станица во Богомила (2).jpg Q12906429 подобрена статија
10. ОУ „Петар Поп Арсов“ - Богомила — основно училиште Основното училиште во Богомила (1).jpg Q12909212 подобрена статија
11. Спомен-куќа на Петар Поп Арсов — музеј Спомен-куќата на Петар Поп Арсов во Богомила (2).jpg Q20570649 подобрена статија
12. Црква „Св. Атанасиј“ - Богомила — црква Црква „Св. Атанасиј“ во Богомила.jpg Q12911737 значително подобрена статија
13. Црква „Вознесение Христово“ - Богомила — црква Манастирот „Св. Спас“ во Богомила (3).jpg Q55974058 нова статија
14. Богомилски манастир — манастир Влезот во манастирот „Св. Спас“ во Богомила.jpg Q19704737 нова статија
15. Црква „Св. Никола“ - Богомила — црква Црква во Богомила.jpg Q55974131 нова статија
16. Богомилска парохија — црковна парохија Црква „Св. Атанасиј“ во Богомила.jpg Q24519268 подобрена статија
17. Бабуна (река) — река Реката Бабуна над Богомила (2).jpg Q2660224 подобрена статија
18. Бусилци — село Поглед на селото Бусилци.jpg Q2922512 значително подобрена статија
19. Црква „Св. Илија“ - Бусилци — црква Селската црква во Бусилци (2).jpg Q24737872 нова статија
20. Витанци — село Дел од раселеното село Витанци.jpg Q3072785 значително подобрена статија
21. Владиловци — село Поглед на селото Владиловци (3).jpg Q3073553 значително подобрена статија
22. Црква „Св. Никола“ - Владиловци — црква Влезот во црквата во Владиловци.jpg Q56054859 нова статија
23. Војница — село Поглед на село Војница.jpg Q3072859 значително подобрена статија
24. Црква „Св. Атанасиј“ - Војница (селска) — црква Црквата „Св. Атанасиј“ во село Војница (2).jpg Q12911739 значително подобрена статија
25. Црква „Св. Атанасиј“ - Војница (манастирска) — црква Манастирската црква во Војница.jpg Q56087512 нова статија
26. Војнички манастир — манастир Манастирот „Св. Атанасиј“ во Војница.jpg Q56087629 нова статија
27. Спомен-куќа на Коле Неделковски — музеј Стари куќи во селото Војница (3).jpg Q56072938 нова статија
28. Коле Неделковски — поет и револуционер Стари куќи во селото Војница (3).jpg Q3407267 подобрена статија
29. Долно Врановци — село Поглед на селото Долно Врановци (2).jpg Q3034246 значително подобрена статија
30. Црква „Св. Илија“ - Долно Врановци — црква Поглед на селската црква во Долно Врановци.jpg Q12911830 значително подобрена статија
31. Извор (Велешко) — село Панорама на Извор.jpg Q3072781 значително подобрена статија
32. Црква „Св. Атанасиј“ - Извор (селска) — црква Селската црква „Св. Атанасиј“ во Извор (1).jpg Q12911741 значително подобрена статија
33. Црква „Св. Атанасиј“ - Извор (манастирска) — црква Манастирската црква „Св. Атанасиј“ во Извор.jpg Q56151603 нова статија
34. Изворски манастир — манастир Влезот во манастирот во Извор.jpg Q56151652 нова статија
35. Изворска парохија — црковна парохија Селската црква „Св. Атанасиј“ во Извор.jpg Q56151873 нова статија
36. Јасеново — историско село Нови куќи во месноста Јасеново.jpg Q12299806 значително подобрена статија
37. Мокрени — село Сретсело во Мокрени.jpg Q3072807 значително подобрена статија
38. Црква „Св. Никола“ - Мокрени — црква Селската црква во Мокрени.jpg Q20566697 значително подобрена статија
39. Црква „Вознесение Христово“ - Мокрени — црква Црква „Св. Спас“ - Мокрени 2.jpg Q56188064 нова статија
40. Мокренски манастир — манастир Конаци на Мокренскиот манастир (1).jpg Q56188124 нова статија
41. Нежилово (Велешко) — село Поглед на Нежилово.jpg Q3072708 значително подобрена статија
42. Црква „Св. Стефан“ - Нежилово — црква Селските гробишта во Нежилово (1).jpg Q20569644 значително подобрена статија
43. Црква „Св. Петка“ - Нежилово — црква Црквата „Св. Петка“ во изградба во Нежилово (1).jpg Q56220813 нова статија
44. Нежиловски манастир — манастир Црквата „Св. Петка“ во изградба во Нежилово (6).jpg Q56220852 нова статија
45. Камештица — река Реката Камештица во Нежилово (3).jpg Q20943059 значително подобрена статија
46. Невена Георгиева-Дуња — партизанка Спомен-плоча за Невена Георгиева-Дуња во Нежилово.jpg Q12288012 подобрена статија
47. ОУ „Невена Георгиева - Дуња“ - Нежилово — основно училиште Спомен-плоча на поранешното училиште.jpg Q56221203 нова статија
48. Оморани — село Црквата во селото Оморани.jpg Q961884 значително подобрена статија
49. Црква „Св. Константин и Елена“ - Оморани — црква Селската црква во селото Оморани.jpg Q12911855 значително подобрена статија
50. Ораов Дол — село Поглед на Ораов Дол.jpg Q3073675 значително подобрена статија
51. Црква „Св. Никола“ - Ораов Дол — црква Црква „Св. Никола“ - Ораов Дол.jpg Q15732353 значително подобрена статија
52. Планинарски дом „Браќа Јаневи“ — планинарски дом Планинарски дом во Ораов Дол.jpg Q56244764 нова статија
53. Стоилко Ивановски-Планински — споменик Споменик пред влезот за Ораов Дол.jpg Q12295392 подобрена статија
54. Ореше — село Поглед на селото Ореше (4).jpg Q3073682 значително подобрена статија
55. Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Ореше — црква Селската црква во Ореше.jpg Q12911787 значително подобрена статија
56. Црква „Св. Ѓорѓи“ - Ореше — црква Црква „Св. Ѓорѓија“ во село Ореше.jpg Q56249058 нова статија
57. Орешки манастир — манастир Старите конаци на Орешкиот манастир (2).jpg Q15732212 значително подобрена статија
58. Орешка Река — река Река низ Ореше.jpg Q39416321 подобрена статија
59. Папрадиште (Велешко) — село Поглед на Папрадиште.jpg Q3135795 значително подобрена статија
60. Црква „Св. Петар и Павле“ - Папрадиште — црква Црквата „Св. Петар и Павле“ во Папрадиште (2).jpg Q15732332 подобрена статија
61. Планинарски дом „Папрадиште“ — планинарски дом Планинарски дом Папрадиште (2).jpg Q56255071 нова статија
62. Смиловци — село Село Смиловци (2).jpg Q744466 значително подобрена статија
63. Општина Извор — општина Игралиште во селото Извор.jpg Q56260290 нова статија
64. Согле — село Влез во село Согле.jpg Q3072803 значително подобрена статија
65. Црква „Св. Пантелејмон“ - Согле — црква Влезот во црквата во Согле.jpg Q25909378 подобрена статија
66. Џамија (Согле) — џамија Селската џамија во Согле.jpg Q56284764 нова статија
67. Стари Град — село Поглед на селото Стари Град.jpg Q3072815 подобрена статија
68. Црква „Св. Димитриј“ - Стари Град — црква Црквата во селото Стари Град (1).jpg Q12911815 значително подобрена статија
69. Теово — село Сретселото во Теово (1).jpg Q3072742 подобрена статија
70. Црква „Св. Атанасиј“ - Теово — црква Влезот на црквата во Теово.jpg Q12911744 подобрена статија
71. Црква „Св. Архангел Михаил“ - Теово — црква Црквата во Теовскиот манастир.jpg Q56417534 нова статија
72. Теовски манастир — манастир Конаците на Теовскиот манастир.jpg Q15732224 подобрена статија
73. ЖС „Теово“ — железничка станица Железничко стојалиште Теово.jpg Q12906466 значително подобрена статија
74. Степанци (Велешко) — село Поздрав во селото Степанци.jpg Q3073204 значително подобрена статија
75. Црква „Св. Никола“ - Степанци — црква Селската црква во Степанци.jpg Q56379917 нова статија
76. Ораовец — село Стара куќа во селото Ораовец (1).jpg Q3135577 значително подобрена статија
77. Црква „Вознесение Христово“ - Ораовец — црква Црквата во Ораовец.jpg Q12911939 значително подобрена статија
78. Февруарски поход — историски настан Споменик за Богомилскиот марш.jpg Q14590556 подобрена статија

Фотографии[уреди извор]

Сите фотографии направени за време на викиекспедицијата се достапни во следнава категорија:

Трета експедиција[уреди извор]

Подрачја во Општина Струга и Општина Вевчани покриени со експедицијата.

Дримкол[уреди извор]

Викендот 21-22 јули 2018 година го посветивме на посета на областа Дримкол, сместена долж течението на реката Црн Дрим. Покрај села од оваа област, ги опфативме и селата во малата област Малесија. Повторно се продолжи низата на нови членови во нашата екипа, па така првиот ден на експедицијата со нас беше и долгогодишниот фотограф и учесник на повеќе фотографски натпревари, Darkocv. Покрај Дарко, повторно учесници беа Ehrlich91, Kiril Simeonovski и Полупрофесионален Шофер.

Експедицијата ја започнавме вообичаено во петокот попладне, кога тргнавме од Скопје кон мотелот „Кутмичевица“ во Вевчани, каде што бевме сместени.

Прв ден[уреди извор]

Денот го започнавме со мала прошетка низ селото Вевчани, фотографирајќи стари куќи, главната селска црква „Св. Никола“, основното училиште (новиот и стариот објект), уреденото корито на Вевчанска Река, самото сретсело, а подоцна повторно се вративме во мотелот, каде што го имавме нашиот обемен и вкусен појадок.

Откако дојде и Дарко, кој по потекло е од низинското село во Струшкото Поле, Драслајца, се упативме кон најоддалечените села во областа Малесија, кои беа и најтешки за посета, бидејќи до сите нив водат земјени патишта. Патот води преку хидроелектраната „Глобочица“ каде што и завршува асфалтот, а подоцна продолжува земјен пат, кој на одредени места е со голем наклон. На патот кон селата Буринец и Селци го имавме првиот механички проблем со нашето возило, кој беше брзо надминат, со што стигнавме во овие села, како и во селото Локов. Во Локов имавме можност за разговор со повеќе мештани, со што поминавме и доста време. Воедно, од црковниот двор имавме убава можност да ги фотографираме селата Зб'жди и ’Ржаново, кои Дарко веќе ги има посетено и фотографирано нивните цркви.

Воедно, на патот кон селата за Малесија, го фотографиравме селото Глобочица, до кое може да се дојде само со баржи преку езерото.

Откако завршивме со селата од Малесија, се упативме кон најоддалечените села во областа Дримкол, кон селата Дренок и Модрич. Сепак, иако до селото Дренок води асфалтен пат, тој на многу места е премногу оштетен, особено на стрмните кривини и не се препорачува со лесно возило. Во селото поминавме долго време додека успееме да ја лоцираме нивната селска црква, но сепак потрагата беше успешна. Подоцна, во селото Модрич ги фотографиравме бројните селски цркви, меѓу кои и „Св. Архангел Гаврил“, која претставува метох на Бигорскиот манастир.

Од регионалниот пат повторно се исклучивме за да го посетиме некогашниот општински центар, селото Луково, каде што за жал ја најдовме само гробјанската црква „Св. Лука“, додека останатите цркви не успеавме да ги пронајдеме. Потоа, отидовме кон најживото село во областа, селото Јабланица, кое е уникатно и поседува интересна поставеност, длабоко во истоимената планина. Селото поседува бројни цркви во различните маала, како и една помала џамија, а во селото сѐ уште работи и училиштето. На доаѓање до Јабланица, ја фотографиравме црквата „Св. Никола“ во селото Нерези, додека на враќање од селото, поминавме низ селото Безово, фотографирајќи ја селската црква „Св. Димитриј“.

Втор ден[уреди извор]

Денот повторно го завршивме со прошетка низ селото Вевчани, при што пробавме да ги најдеме и фотографираме бројните куќи прогласени за културно наследство на Македонија. По појадокот се упативме кон гробјанската црква „Св. Варвара“, а при тоа посетивме и други помали параклиси. Од оваа црква се упативме директно кон селото Подгорци, каде излеговме на селскиот пазар, сместен веднаш под селската црква. Во селото успеавме да ги најдеме и останатите две селски цркви, како и џамијата. Иако, планот првично ни беше после полнењето бензин да се упатиме назад кон Вевчани и да продолжиме кон Горна Белица, сепак продолживме кон најјужните села во областа. На крајот, преку селото Вишни успеавме повторно да дојдеме до селото Горна Белица, од каде преку локалниот пат за Вевчани повторно се вративме во него, за да го посетиме соседното село Октиси.

На враќањето од Октиси, поминавме уште еднаш низ Вевчани, за да ја фотографираме црквата „Св. Спас Долен“. Од тука се вративме на регионалниот пат и се упативме кон големото село Лабуништа и соседното село Бороец, каде ги фотографиравме црквите и џамиите.

Сосем на крајот на експедицијата се упативме кон селата Пискупштина, каде што добивме изненадувачки лош однос од еден мештанин, кој ги испитуваше нашите мотиви за фотографирање на нивната селска црква и дека за тоа наводно било потребно одобрение од месната заедница. По овој непријатен момент се упативме повторно кон селото Нерези, каде имавме за задача да ги пронајдеме останатите цркви, во што и успеавме и со тоа ставивме крај на една успешна експедиција.

Галерија[уреди извор]

Статии
Број Статија Фотографија Предмет на Википодатоци Забелешки
1. Безово — село Безово 05.jpg Q854445 значително подобрена статија
2. Црква „Св. Димитриј“ - Безово — црква Црквата „Св. Димитриј“ во Безово (5).jpg Q56479476 нова статија
3. Бороец — село Викиекспедиција во Дримкол 12.jpg Q894047 значително подобрена статија
4. Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Бороец — црква Викиекспедиција во Дримкол 17.jpg Q20499403 нова статија
5. Бајрам џамија (Бороец) — џамија Викиекспедиција во Дримкол 18.jpg Q56846723 нова статија
6. Велешта — село Викиекспедиција во Дримкол 188.jpg Q2038677 значително подобрена статија
7. Централна џамија (Велешта) — џамија Викиекспедиција во Дримкол 112.jpg Q56861907 нова статија
8. Теќе џамија (Велешта) — џамија Викиекспедиција во Дримкол 111.jpg Q56861913 нова статија
9. Општина Велешта — општина Викиекспедиција во Дримкол 188.jpg Q56861977 подобрена статија
10. Глобочица (езеро) — езеро Баржа до селото Глобочица.jpg Q1531789 подобрена статија
11. ХЕЦ Глобочица — хидроцентрала Поглед на ХЕЦ Глобочица.jpg Q20568847 подобрена статија
12. Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ - Буринец — црква Селската црква во Буринец (1).jpg Q57078770 нова статија
13. Буринец — село Поглед на селото Буринец.jpg Q2922386 значително подобрена статија
14. Трифун Пановски — партизан Споменик помеѓу селата Буринец и Локов.jpg Q12296994 подобрена статија
15. Вишни (село) — село Викиекспедиција во Дримкол 154.jpg Q1018786 значително подобрена статија
16. Црква „Св. Атанасиј“ - Вишни — црква Викиекспедиција во Дримкол 147.jpg Q57027439 нова статија
17. Црква „Св. Никола“ - Вишни — црква Викиекспедиција во Дримкол 157.jpg Q57027973 нова статија
18. Црква „Св. Недела“ - Вишни — црква Викиекспедиција во Дримкол 143.jpg Q57028592 нова статија
19. Црква „Св. Никола“ - Селци (нова) — црква Апсидата на црквата „Св. Атанасиј“ во Селци.jpg Q20500389 нова статија
20. Црква „Св. Никола“ - Селци (стара) — црква Црквата „Св. Никола“ во Селци.jpg Q57162680 нова статија
21. Црква „Вознесение Христово“ - Локов (селска) — црква Селската црква во Локов (3).jpg Q20570612 подобрена статија
22. Црква „Св. Петка“ - Локов — црква Гробјанска црква во Локов (1).jpg Q20569628 подобрена статија
23. Црква „Св. Илија“ - Глобочица — црква Црквата во селото Глобочица.jpg Q57198779 подобрена статија
24. Црква „Рождество на Пресвета Богородица“ - Дренок — црква Главната селска црква во Дренок (2).jpg Q57200515 нова статија
25. Селци — село Поглед кон селото Селци (1).jpg Q2411799 значително подобрена статија
26. ’Ржаново (Струшко) — село Поглед на селото ’Ржаново (1).jpg Q3408419 значително подобрена статија
27. Збажди — село Поглед на селото Збажди (1).jpg Q3074743 значително подобрена статија
28. Дренок (Струшко) — село Дренок МК 02.jpg Q959386 значително подобрена статија
29. Локов — село Поглед на селото Локов (2).jpg Q3258736 значително подобрена статија
30. Прва македонска ударна бригада — споменик Споменик во селото Локов.jpg Q982906 подобрена статија
31. Враништа — село Викиекспедиција во Дримкол 129.jpg Q1027726 значително подобрена статија
32. Црква „Св. Никола“ - Враништа — црква Викиекспедиција во Дримкол 126.jpg Q20497701 нова статија
33. Црква „Св. Петка Римска“ - Враништа — црква Викиекспедиција во Дримкол 120.jpg Q58048948 нова статија
34. Црква „Св. Атанасиј“ - Враништа — црква Викиекспедиција во Дримкол 131.jpg Q58048787 нова статија
35. Горна Белица — село Викиекспедиција во Дримкол 174.jpg Q1009589 значително подобрена статија
36. Планинарски дом „Горна Белица“ — планинарски дом Викиекспедиција во Дримкол 175.jpg Q58190541 нова статија
37. Црква „Св. Петка“ - Горна Белица — црква Викиекспедиција во Дримкол 172.jpg Q22671422 нова статија
38. Црква „Св. Недела“ - Горна Белица — црква Викиекспедиција во Дримкол 164.jpg Q58191653 нова статија
39. Џамија (Горна Белица) — џамија Џамија во Горна Белица.jpg Q58191132 нова статија
40. Долна Белица — село Викиекспедиција во Дримкол 118.jpg Q162790 значително подобрена статија
41. ОУ „7 Март“ - Долна Белица — основно училиште Викиекспедиција во Дримкол 114.jpg Q12909063 значително подобрена статија
42. Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Долна Белица — црква Викиекспедиција во Дримкол 146.jpg Q58315577 нова статија
43. Џамија (Долна Белица) — џамија Викиекспедиција во Дримкол 113.jpg Q58315291 нова статија
44. ОУ „Дедо Лазор Циркоски“ - Враништа — основно училиште Викиекспедиција во Дримкол 119.jpg Q12909128 значително подобрена статија
45. Црква „Св. Архангел Гаврил“ - Модрич — црква Црквата „Св. Арх. Гаврил“ во Модрич.jpg Q58344711 нова статија
46. Црква „Св. Атанасиј“ - Модрич — црква Поглед на црквата „Св. Атанасиј“ во Модрич.jpg Q58345303 нова статија
47. Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Модрич — црква Поглед на црквата „Св. Атанасиј“ во Модрич (8).jpg Q20568403 значително подобрена статија
48. Модричка Река — река Поглед на Модричка Река (3).jpg Q58345521 нова статија
49. Црква „Св. Атанасиј“ - Луково — црква Поглед на црквата „Св. Лука“ во Луково (2).jpg Q20500286 значително подобрена статија
50. Јабланица (село) — село Поглед на Јабланица.jpg Q959464 значително подобрена статија
51. ОУ „Гоце Делчев“ - Јабланица — основно училиште Основното училиште во селото Јабланица.jpg Q20567612 значително подобрена статија
52. Црква „Св. Илија“ - Јабланица (селска) — црква Поглед на црквата „Св. Илија“ во Јабланица (1).jpg Q24698208 подобрена статија
53. Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ - Јабланица — црква Поглед на црквата „Св. Богородица“ во Јабланица (6).jpg Q58335267 подобрена статија
54. Црква „Св. Мина, Виктор и Викентиј“ - Јабланица — црква Црквата „Св. Мартинија“ во Јабланица.jpg Q58367390 подобрена статија
55. Црква „Св. Петка“ - Јабланица — црква Поглед на црквата „Св. Петка“ во Јабланица (Збориште) (2).jpg Q58487992 подобрена статија
56. Црква „Св. Никола“ - Јабланица — црква Поглед на црквата „Св. Никола“ во селото Јабланица.jpg Q58488214 подобрена статија
57. Црква „Св. Петка Римска“ - Јабланица — црква Поглед на црквата „Св. Петка“ во Јабланица (Топлец) (2).jpg Q58488101 подобрена статија
58. Џамија (Јабланица) — џамија Селската џамија во Јабланица.jpg Q58488667 нова статија
59. Калишта — село Поглед на Калишта.jpg Q367964 значително подобрена статија
60. Црква „Св. Никола“ - Калишта — црква Викиекспедиција во Дримкол 135.jpg Q58594382 подобрена статија
61. Лабуништа — село Викиекспедиција во Дримкол 21.jpg Q614871 значително подобрена статија
62. Црква „Св. Никола“ - Лабуништа — црква Викиекспедиција во Дримкол 25.jpg Q58635671 нова статија
63. ОУ „Мурат Лабуништи“ - Лабуништа — основно училиште Основно училиште во Лабуништа.jpg Q12909087 значително подобрена статија
64. Салахудин Ајуби џамија (Лабуништа) — џамија Викиекспедиција во Дримкол 20.jpg Q58642392 нова статија
65. Луково (Струшко) — село Игралиште во Луково (2).jpg Q1021804 значително подобрена статија
66. ПУ „Св. Кирил и Методиј“ - Луково — основно училиште Поглед на основното училиште во Луково (3).jpg Q58802151 нова статија
67. Глобочица — село Поглед на село Глобочица.jpg Q3074679 значително подобрена статија
68. Модрич — село Поглед на селото Модрич.jpg Q990071 значително подобрена статија
69. Нерези (Струшко) — село Поглед на селото Нерези.jpg Q1027721 значително подобрена статија
70. Црква „Св. Ѓорѓи“ - Нерези — црква Викиекспедиција во Дримкол 49.jpg Q58838644 нова статија
71. Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ - Нерези — црква Викиекспедиција во Дримкол 42.jpg Q58838925 нова статија
72. Црква „Св. Никола“ - Нерези — црква Поглед на црквата „Св. Никола“ во Нерези (1).jpg Q58838714 нова статија
73. Црква „Вознесение Христово“ - Нерези — црква Викиекспедиција во Дримкол 47.jpg Q58838845 нова статија
74. Куќа на Костојчиновци (Вевчани) — градба Викиекспедиција во Дримкол 86.jpg Q58342638 нова статија
75. Куќа на Ќитановци (Вевчани) — градба Заштитени културни споменици во Вевчани (3).jpg Q58343185 нова статија
76. Куќа на Плушковци (Вевчани) — градба Куќа на Плушковци во Вевчани (2).jpg Q58343241 нова статија
77. Куќа на Калајџиевци (Вевчани) — градба Викиекспедиција во Дримкол 91.jpg Q58342411 нова статија
78. Куќа на Гоговци (Вевчани) — градба Викиекспедиција во Дримкол 94.jpg Q58342323 нова статија
79. Куќа на Поповци (Вевчани) — градба Заштитени културни споменици во Вевчани (1).jpg Q58342266 нова статија
80. Октиси — село Викиекспедиција во Дримкол 04.jpg Q2017632 значително подобрена статија
81. ОУ „Единство“ - Октиси — основно училиште Основно училиште во Октиси.jpg Q12909065 значително подобрена статија
82. Црква „Св. Никола“ - Октиси — црква Викиекспедиција во Дримкол 176.jpg Q58993789 нова статија
83. Црква „Св. Атанасиј“ - Октиси — црква Викиекспедиција во Дримкол 02.jpg Q58996501 нова статија
84. Алипашина џамија (Октиси) — џамија Џамија во Октиси.jpg Q58997616 нова статија
85. Црква „Св. Петка“ - Вишни — црква Викиекспедиција во Дримкол 194.jpg Q59192840 нова статија
86. Втора струшка парохија — црковна парохија Поглед на црквата „Св. Атанасиј“ во Модрич (5).jpg Q59192620 нова статија
87. Прва струшка парохија — црковна парохија Селската црква во Локов (3).jpg Q59191597 подобрена статија
88. Црква „Св. Никола“ - Пискупштина — црква Викиекспедиција во Дримкол 32.jpg Q59191209 нова статија
89. Пискупска Река — река Викиекспедиција во Дримкол 40.jpg Q20937832 нова статија
90. Пискупштина — село Викиекспедиција во Дримкол 41.jpg Q1009573 значително подобрена статија
91. Подгорци — село Викиекспедиција во Дримкол 186.jpg Q1009596 значително подобрена статија
92. ОУ „Гоце Делчев“ - Подгорци — основно училиште Викиекспедиција во Дримкол 102.jpg Q12909398 значително подобрена статија
93. Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ - Подгорци — црква Викиекспедиција во Дримкол 103.jpg Q31359921 подобрена статија
94. Црква „Св. Јован Владимир“ - Подгорци — црква Викиекспедиција во Дримкол 104.jpg Q59275140 нова статија
95. Радолишта — село Викиекспедиција во Дримкол 191.jpg Q1021618 значително подобрена статија
96. Црква „Св. Никола“ - Вевчани — црква Главната селска црква во Вевчани.jpg Q20499044 значително подобрена статија
97. Црква „Св. Варвара“ - Вевчани — црква Црква „Св. Варвара“ во Вевчани (2).jpg Q25552945 значително подобрена статија
98. Црква „Св. Ѓорѓи“ - Вевчани — црква Викиекспедиција во Дримкол 109.jpg Q24176038 подобрена статија
99. ОУ „Асим Агуши“ - Радолишта — основно училиште Основно училиште во Радолишта (1).jpg Q12909036 значително подобрена статија
100. Црква „Св. Спас Долни“ - Вевчани — црква Викиекспедиција во Дримкол 09.jpg Q25552948 значително подобрена статија
101. Франгово — село Викиекспедиција во Дримкол 189.jpg Q1007434 значително подобрена статија
102. Вевчанска парохија — црковна парохија Главната селска црква во Вевчани.jpg Q23769849 подобрена статија
103. ОУ „Страшо Пинџур“ - Вевчани — основно училиште Поглед на основното училиште во Вевчани (1).jpg Q20568058 значително подобрена статија
104. Црква „Св. Димитриј“ - Вевчани — црква Викиекспедиција во Дримкол 97.jpg Q56257646 нова статија
105. Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Вевчани — црква Викиекспедиција во Дримкол 69.jpg Q59772442 нова статија
106. Црква „Св. Преполовение“ - Вевчани — црква Викиекспедиција во Дримкол 77.jpg Q59659942 нова статија
107. Трета струшка парохија — црковна парохија Апсидата на црквата „Св. Атанасиј“ во Селци.jpg Q23000033 подобрена статија
108. Четврта струшка парохија — црковна парохија Викиекспедиција во Дримкол 146.jpg Q23808348 подобрена статија
109. Ложанска парохија — црковна парохија Викиекспедиција во Дримкол 126.jpg Q52738119 подобрена статија
110. Вевчани — село Викиекспедиција во Дримкол 58.jpg Q1899572 значително подобрена статија (Featured article star.svg)

Фотографии[уреди извор]

Сите фотографии направени за време на викиекспедицијата се достапни во следнава категорија:

Четврта експедиција[уреди извор]

Подрачја во Општина Кичево покриени со експедицијата.

Копачка[уреди извор]

По тримесечна пауза, повторно отидовме да ја истражуваме Македонија, овој пат викендот 20-21 октомври 2018 година го посветивме на областа Копачка, сместена во изворишното подрачје на реката Треска. Уште на пат кон областа рековме дека ќе посетиме и три села од Железник, кои административно се воделе како дел од поранешната Општина Другово (денес припоена кон Општина Кичево). И овој пат имавме нов член во нашата екипа, односно корисникот Brsjakovski, кој уредува за родовите и беше добра прилика да се запознае со нашиот начин на спроведување експедиции. Покрај него, повторно учесници беа Ehrlich91, Kiril Simeonovski и Полупрофесионален Шофер.

Експедицијата ја започнавме вообичаено во петокот попладне, кога тргнавме од Скопје кон мотелот „Норас Ранч“ во близина на градот Кичево, каде што бевме сместени.

Прв ден[уреди извор]

Денот го започнавме со движење кон најоддалечените села, како што вообичаено ги спроведуваме експедициите, а тоа во случајов беа трите села од областа Железник, за кои се согласивме дека треба да ги опфатиме во оваа експедиција. Најпрвин појдовме до славното револуционерно село Цер, каде што пронајдовме три цркви, споменикот на Христо Узунов, направивме одлична панорама на селото, стари индустриски хангари на „ПроГранит“, како и сретселото. Подоцна, се упативме кон опустените села Мало и Големо Црско, во кое за наше изненадување (најверојатно поради викендот) имаше голема раздвиженост и во кои успешно ги пронајдовме селските цркви и направивме фотографии од самите села. При симнување од селската црква „Св. Ѓорѓи“ на Мало Црско, сместена на ридот помеѓу Мало и Големо Црско, го добивме првиот коментар и прашање кои сме и зошто ги фотографираме црквите, како што на оваа експедиција многумина ќе го поставуваат истото прашање.

По завршувањето на овие три села во најголемото карстно поле во Македонија, Церското Поле, се упативме кон селото Прострање, од кое веќе имаше фотографии на Википедија (едно од ретките), поради што се упативме кон фотографирање единствено на селските цркви, бидејќи токму од нив немаше ниту една фотографија. Тука наидовме на пријатен разговор со мештанин одговорен за селските цркви, со кој зборувавме и за обновата на дел од старото училиште и негова пренамена во планинарски дом на друштвото Ендорфин од Кичево. Само што го заминавме од селото, започна дожд, најпрвин ситен, а подоцна и пороен дожд, со што во селото Белица, не можевме да се задржиме многу и фотографиравме колку што дозволуваа условите. Тука, помисливме дека експедицијата нема да биде успешна, но сепак дождот престана, времето се подобри и успешно стигнавме до Кладник, село кое изненади со својата архитектура, големата селска црква, која во тој момент добиваше и нов фрескоживопис од кичевски мајстори.

Потоа, следуваше родното село на Јордан Пиперката, односно селото Козица, кое има и културен дом посветен на големиот револуционер, а на самата селска чешма има и плоча за загинатите борци, на која стои дека загинале за „самостојна Македонија“. Тука, мештанин на селото го искажа својот револт од неодамнешното изгласување на почетокот на менување на Уставот на Република Македонија, со прашање „дали сега можеби ќе треба да ја менуваат и самата плоча“. Подоцна, се одлучивме да продолжиме со уште три села: Свињиште, Брждани, Јудово и Видрани, кои се наоѓаа во непосредна близина на регионалниот пат Кичево-Демир Хисар, а потоа да се упатиме кон единственото мијачко село Ехлоец и селата околу изворот на Треска.

Брждани некогаш важело за големо село, каде што во неговиот низински дел се наоѓаат и подрачно училиште и пошта, додека Видрани отсекогаш претставувало мало село, но сепак ја има задржано старата архитектура и сретнавме мештани кои ни покажаа каде се наоѓа главната селска црква, како и новата црква изградена неодамна. Од селото има добар поглед кон Кичевскиот манастир, кого го посетивме наредниот ден. Исто така, го посетивме и селото Јудово, чија селска црква е сместена на рид над селото и помеѓу стари дабови дрвја.

На патот кон селото Ехлоец заклучивме дека нема да имаме време да ги посетиме селата Горна и Долна Душегубица, поради што решивме да отидеме до селото Попоец во непосредна близина на селото Извор и со него да ја завршиме експедицијата. До Ехлоец и Иванчишта, сместени на надморска височина од 1.000 метри, водат асфалтни патишта, но на места доста стрмни. Двете села поседуваат големи селски цркви, а нивната архитектура е многу слична на куќите во селото Гари од другата страна на планината. На враќање од овие две села, поминавме и до селото Кленоец, чиј асфалтен пат е прекинат поради активностите на изградбата на новиот автопат Кичево-Охрид. На симнување од ова село, имаше совршен поглед на селото Извор.

Втор ден[уреди извор]

Вториот ден го започнавме со посета на селото Малкоец, од кое веќе направивме панорамска фотографија кога бевме горниот дел на селото Попоец претходниот ден. Потоа, се вративме во селото Извор, за да ја фотографираме поштата, по што продолживме кон селата Горна и Долна Душегубица, кои поседуваат една единствена селска црква, сместена помеѓу двете села. И до нив, асфалтниот пат е прекинат поради активностите на новиот автопат. Потоа, продолживме кон селото Лавчани, каде постара жена во селската црква бараме докази и дозволи за фотографирање на црквата, несигурна дека не сме некои крадци, поради што моравме да објасниме кои сме и што правиме таму. И до ова село, пристапниот пат е нарушен поради градбата на автопатот.

Подоцна, преминавме на спротивната страна од Лавчани, и се упативме кон селото Подвис, каде во 1943 година било создадено првото училиште на македонски јазик. Одма се упативме по земјениот пат кон старото село Подвис, кое се испразнило после Втората светска војна и полека се префрлило во низинскиот дел, во непосредна близина на регионалниот пат Кичево-Охрид. Во старото село се останати само неколку куќи кои пропаѓаат и една зачувана, во која се криеле борците за време на војната. Во селото сретнавме повратник од Скопје, кој започнал да ја уредува старата селска црква, во која уште се спроведуваа градежни активности, кој ни го покажа и старото училиште, до кое се стигнува по тесна козја патека, сместено високо над селото. Тој ни кажа дека наставата најпрвин започнала во селската црква. На враќање, седнавме со него и со друг мештанин од селото, со кои имавме пријатен муабет.

По овој мал одмор продолживме кон селата Горно и Долно Добреноец и Јаворец, кое беше најголемиот предизвик за оваа експедиција, односно до селото водеше земјен пат со камења и песок. Селото е целосно испустено и од него е останата единствено селската црква на самото сретсело. До останатите две села има солиден асфалтен пат.

Полека се враќавме кон Кичево, кога влеговме да го посетиме селото Пополжани, кое исто како и Подвис ја има сменето својата положба и чија селска црква исто така се наоѓа во старото село, но за жал немаше ознака како да се стигне до таму, поради што продолживме кон Кичевскиот манастир, до кого води убав асфалтен пат. Манастирот изобилува со својата убавина и дефинитивно треба поголема афирмација за илјадниците луѓе кои патуваат кон Охрид да можат да свратат во ова светилиште.

На крајот го посетивме и поранешното општинско седиште Другово, кое во минатото било населено со муслиманско население, но по повлекувањето на Турците, христијанското население надвладеало. Денес, во селото на мала далечина се наоѓаат селската црква и џамија. За завршување на сите села од подрачјето на поранешната општина Другово, отидовме до селото Манастирско Доленци и Србјани. Во Манастирско Доленци, за жал, немавме среќа да ја утврдиме положбата на селската црква, додека на гробиштата го најдовме недоправениот објект на новата гробјанска црква. Во Србјани, успешно ја пронајдовме старата црква „Св. Петар и Павле“, од каде се пружа убав поглед на целото село.

На крај го посетивме селото Кнежино, сместено над градот Кичево, до кој води убав асфалтен пат низ борова шума и од каде се пружа одличен поглед на целиот град Кичево. Со ова село, за прв пат ги посетивме сите предвидени села на една експедиција некогаш.

Галерија[уреди извор]

Статии
Број Статија Фотографија Предмет на Википодатоци Забелешки
1. Белица (Кичевско) — село Викиекспедиција во Копачка 86.jpg Q3301620 значително подобрена статија
2. Беличка Река (Илинска) — река Викиекспедиција во Копачка 87.jpg Q60423500 нова статија
3. Црква „Св. Ѓорѓи“ - Белица — црква Викиекспедиција во Копачка 79.jpg Q20497004 значително подобрена статија
4. Трета кичевска парохија — црковна парохија Викиекспедиција во Копачка 07.jpg Q53067758 значително подобрена статија
5. Брждани — село Викиекспедиција во Копачка 151.jpg Q3338794 значително подобрена статија
6. Црква „Св. Никола“ - Брждани — црква Викиекспедиција во Копачка 147.jpg Q20497667 нова статија
7. ПУ „Христо Узунов“ - Брждани — основно училиште Викиекспедиција во Копачка 137.jpg Q60463466 нова статија
8. Видрани — село Викиекспедиција во Копачка 166.jpg Q3302778 значително подобрена статија
9. Црква „Св. Никола“ - Видрани — црква Викиекспедиција во Копачка 159.jpg Q60581231 нова статија
10. Црква „Св. Јован Крстител“ - Видрани — црква Викиекспедиција во Копачка 154.jpg Q60581316 нова статија
11. Големо Црско — село Поглед на селото Големо Црско.jpg Q3301651 значително подобрена статија
12. Црква „Св. Атанасиј“ - Големо Црско — црква Викиекспедиција во Копачка 40.jpg Q58700889 нова статија
13. Горна Душегубица — село Викиекспедиција во Копачка 236.jpg Q3303016 значително подобрена статија
14. Црква „Св. Богородица“ - Душегубица — црква Викиекспедиција во Копачка 238.jpg Q60628957 нова статија
15. Долна Душегубица — село Викиекспедиција во Копачка 243.jpg Q3303103 значително подобрена статија
16. Втора кичевска парохија — црковна парохија Викиекспедиција во Копачка 335.jpg Q60629751 нова статија
17. Горно Добреноец — село Викиекспедиција во Копачка 294.jpg Q3303086 значително подобрена статија
18. Црква „Св. Никола“ - Горно Добреноец — црква Викиекспедиција во Копачка 285.jpg Q60647243 нова статија
19. Долно Добреноец — село Викиекспедиција во Копачка 302.jpg Q3304575 значително подобрена статија
20. Црква „Св. Варвара“ - Долно Добреноец — црква Викиекспедиција во Копачка 297.jpg Q60674306 нова статија
21. Црква „Св. Недела“ - Другово — црква Викиекспедиција во Копачка 335.jpg Q12911865 подобрена статија
22. ОУ „Христо Узунов“ - Другово — основно училиште Викиекспедиција во Копачка 333.jpg Q12909252 значително подобрена статија
23. Џамија (Другово) — џамија Викиекспедиција во Копачка 336.jpg Q60677413 нова статија
24. Другово — село Викиекспедиција во Копачка 334.jpg Q3298739 значително подобрена статија
25. Црква „Св. Пантелејмон“ - Ехлоец — црква Викиекспедиција во Копачка 172.jpg Q20498714 нова статија
26. Ехлоец — село Викиекспедиција во Копачка 170.jpg Q3303079 значително подобрена статија
27. Црква „Св. Никола“ - Иванчишта — црква Викиекспедиција во Копачка 187.jpg Q20497717 нова статија
28. Иванчишта — село Викиекспедиција во Копачка 178.jpg Q3302989 значително подобрена статија
29. Црква „Св. Никола“ - Јаворец — црква Викиекспедиција во Копачка 277.jpg Q46612085 нова статија
30. Извор (Кичевско) — село Викиекспедиција во Копачка 207.jpg Q3338815 значително подобрена статија
31. Јудовска Река — река Викиекспедиција во Копачка 136.jpg Q20938636 нова статија
32. Стара училишна зграда (Подвис) — градба Викиекспедиција во Копачка 268.jpg Q60820067 нова статија
33. Голјак — планина Викиекспедиција во Копачка 134.jpg Q20932108 подобрена статија
34. Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Кладник — црква Викиекспедиција во Копачка 88.jpg Q20500282 нова статија
35. Јудово — село Викиекспедиција во Копачка 135.jpg Q12299478 значително подобрена статија
36. Црква „Св. Атанасиј“ - Јудово — црква Викиекспедиција во Копачка 129.jpg Q20499485 нова статија
37. Јаворец — село Викиекспедиција во Копачка 281.jpg Q3303124 значително подобрена статија
38. Спомен-гробница на Христо Узунов (Цер) — споменик Викиекспедиција во Копачка 12.jpg Q60998251 нова статија
39. Црква „Св. Никола“ - Цер — црква Викиекспедиција во Копачка 07.jpg Q20497817 нова статија
40. Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Кленоец — црква Викиекспедиција во Копачка 200.jpg Q20500284 нова статија
41. Кленоец — село Викиекспедиција во Копачка 244.jpg Q3304495 значително подобрена статија
42. Четврта кичевска парохија — црковна парохија Викиекспедиција во Копачка 366.jpg Q61119909 нова статија
43. Црква „Св. Димитриј“ - Кнежино — црква Викиекспедиција во Копачка 366.jpg Q61139542 нова статија
44. Црква „Св. Ѓорѓи“ - Кнежино — црква Викиекспедиција во Копачка 380.jpg Q61198246 нова статија
45. Црква „Св. Петка“ - Козица — црква Викиекспедиција во Копачка 104.jpg Q20499046 нова статија
46. Црква „Св. Архангел Михаил“ - Лавчани — црква Викиекспедиција во Копачка 245.jpg Q20499752 нова статија
47. Црква „Св. Ѓорѓи“ - Мало Црско — црква Викиекспедиција во Копачка 56.jpg Q20497009 нова статија
48. Кнежино — село Викиекспедиција во Копачка 365.jpg Q1522139 значително подобрена статија
49. Црква „Св. Недела“ - Малкоец — црква Викиекспедиција во Копачка 224.jpg Q61430369 нова статија
50. Кнежински манастир — манастир Викиекспедиција во Копачка 382.jpg Q20570107 подобрена статија
51. Црква „Св. Недела“ - Мало Црско — црква Викиекспедиција во Копачка 33.jpg Q61469740 нова статија
52. Црква „Св. Атанасиј“ - Подвис — црква Викиекспедиција во Копачка 274.jpg Q20499429 нова статија
53. Црква „Св. Никола“ - Свињиште — црква Викиекспедиција во Копачка 118.jpg Q20497809 нова статија
54. Козица — село Викиекспедиција во Копачка 103.jpg Q3304630 значително подобрена статија
55. Црква „Св. Никола“ - Манастирско Доленци (манастирска) — црква Викиекспедиција во Копачка 328.jpg Q61627539 нова статија
56. Лавчани — село Викиекспедиција во Копачка 257.jpg Q3304553 значително подобрена статија
57. Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ - Манастирско Доленци — црква Викиекспедиција во Копачка 310.jpg Q61641741 нова статија
58. Црква „Св. Никола“ - Попоец — црква Викиекспедиција во Копачка 211.jpg Q20497775 нова статија
59. Црква „Св. Петка“ - Цер — црква Викиекспедиција во Копачка 45.jpg Q61672882 нова статија
60. Црква „Св. Атанасиј“ - Цер — црква Викиекспедиција во Копачка 15.jpg Q20499476 нова статија
61. Малкоец — село Поглед на Малкоец.jpg Q3304564 значително подобрена статија
62. Манастирско Доленци — село Викиекспедиција во Копачка 340.jpg Q3304591 значително подобрена статија
63. Црква „Св. Димитриј“ - Манастирско Доленци — црква Викиекспедиција во Копачка 342.jpg Q61719594 нова статија
64. Џамија (Србјани) — џамија Викиекспедиција во Копачка 347.jpg Q61711211 нова статија
65. Мало Црско — село Викиекспедиција во Копачка 24.jpg Q3303116 значително подобрена статија
66. Подвис (Кичевско) — село Поглед на старото село Подвис.jpg Q3304535 значително подобрена статија
67. Арсо Мицков — револуционер Викиекспедиција во Копачка 265.jpg Q12272374 подобрена статија
68. Попоец — село Викиекспедиција во Копачка 217.jpg Q3301628 значително подобрена статија
69. Пополжани — село Викиекспедиција во Копачка 303.jpg Q3300798 значително подобрена статија
70. Прострање — село Поранешното училиште во селото Прострање.jpg Q3301478 значително подобрена статија
71. Црква „Св. Никола“ - Прострање — црква Викиекспедиција во Копачка 71.jpg Q20497793 значително подобрена статија
72. Црква „Св. Петка“ - Прострање — црква Викиекспедиција во Копачка 64.jpg Q61119782 значително подобрена статија
73. Свињиште — село Панорама на селото Свињиште.jpg Q3300769 значително подобрена статија
74. Црква „Св. Петар и Павле“ - Србјани — црква Викиекспедиција во Копачка 361.jpg Q20499179 значително подобрена статија
75. Србјани — село Викиекспедиција во Копачка 362.jpg Q165262 значително подобрена статија
76. Цер (село) — село Викиекспедиција во Копачка 11.jpg Q3300737 значително подобрена статија
77. Фабрика за мермер „Про Гранит“ — фабрика Поранешна фабрика Про Гранит во селото Цер.jpg Q62501079 нова статија
78. Церско Поле — карстно поле Викиекспедиција во Копачка 21.jpg Q45079072 подобрена статија
79. Баба Сач — планина Викиекспедиција во Копачка 22.jpg Q12272834 подобрена статија
80. Кичевски манастир — манастир Викиекспедиција во Копачка 314.jpg Q1278384 подобрена статија
81. Кафчал — врв Викиекспедиција во Копачка 21.jpg Q63323723 нова статија

Фотографии[уреди извор]

Сите фотографии направени за време на викиекспедицијата се достапни во следнава категорија:

Петта експедиција[уреди извор]

Карти на посетени места
Подрачја во Општина Прилеп (лево, североисточни села) и Општина Кавадарци (десно, две северозападни села) покриени со експедицијата
Тони во разговор со мештанин во Никодин.

Раец[уреди извор]

За последен пат во 2018 година се упативме кон малата област Раец во средишниот дел на Македонија, сместена помеѓу градовите Кавадарци и Прилеп. Тргнавме во утринските часови на 1 декември 2018 година од Скопје во состав на Ehrlich91, Kiril Simeonovski и Полупрофесионален Шофер.

Како и на секоја експедиција, најпрвин се упативме кон најоддалеченото село од областа, а тоа во случајов беше селото Плетвар, сместено на самиот истоимен превој, каде брзо ја најдовме и нивната убава селска црква посветена на Св. Кузман и Дамјан. Иако првичниот план беше подоцна веднаш да се спуштиме кон селото Беловодица и да ги посетиме останатите села од областа, одлучивме тоа село да го оставиме на крај и првин да ги посетиме селата лево и десно од регионалниот пат Градско-Прилеп.

Освен до Беловодица, до сите останатите села во областа има единствено земјени патишта, што се одрази и на вкупната успешност на посетени села.

Сите села од областа Раец се карактеризираат како пусти, што се должи и на немањето соодветни патишта, со стари цркви и со некој останат жител. Во селото Никодин успеавме да го фотографираме манастирот „Св. Богородица“, како и селската црква, каде што имавме прекрасен разговор со мештанин. На враќање од тоа село се сретнавме и со свештеник кој одеше кон манастирот, кој ни раскажа дека од селото Никодин потекнувал и светецот Свети Никодин, починат за време на борбите со Турците во Романија.

При крајот на експедицијата отидовме кон селото Беловодица, каде го фотографиравме манастирот „Св. Ѓорѓи“ и селската црква „Св. Никола“, од каде се пружа убав поглед на целото село. Воедно, заинтригирани од Мермерното Езеро, се упативме и кон него, но откривме дека езерото повеќе не постои и дека повторно е активиран рудникот на истото место.

На враќање кон Скопје ги посетивме и двете кавадаречки села, Раец и Фариш, дел од областа, а административно во Општина Кавадарци, до кои за среќа водеше асфалтен пат, но и во двете имавме проблем со пронаоѓање на селските цркви.

Иако со лоши услови во патната инфраструктура и многу земјени патишта, но и многу помалиот ден, успеавме да фотографираме девет села и да поминеме 360 километри.

Статии
Број Статија Фотографија Предмет на Википодатоци Забелешки
1. Црква „Св. Кузман и Дамјан“ - Плетвар — црква Црква Св. Кузман и Дамјан - Плетвар 5.jpg Q61113730 нова статија
2. Црква „Св. Ѓорѓи“ - Тројаци — црква Црква „Св. Ѓорѓи“ - Тројаци 4.jpg Q25487135 нова статија
3. Црква „Св. Атанасиј“ - Ракле — црква Црква „Св. Атанасиј“ - Ракле.jpg Q20500358 нова статија
4. Црква „Св. Атанасиј“ - Никодин — црква Црква „Св. Атанасиј“ - Никодин 3.jpg Q61487924 нова статија
5. Никодински манастир — манастир Двор на Никодинскиот манастир.jpg Q50330735 нова статија
6. Црква „Рождество на Пресвета Богородица“ - Никодин — црква Црква „Св. Богородица“ Никодин (нова).jpg Q61511974 нова статија
7. Црква „Св. Троица“ - Никодин — црква Црква „Св. Троица“ - Никодин 2.jpg Q61512167 нова статија
8. Црква „Св. Никола“ - Голем Радобил — црква Црква „Св. Никола“ - Голем Радобил.jpg Q20499090 нова статија
9. Црква „Св. Никола“ - Беловодица — црква Црква „Св. Никола“ - Беловодица.jpg Q61579717 нова статија
10. Црква „Св. Ѓорѓи“ - Беловодица — црква Црква „Св. Ѓорѓи“ - Беловодица.jpg Q61579913 нова статија
11. Беловодички манастир — манастир Беловодички манастир.jpg Q61580047 нова статија
12. Параклис „Св. Ѓорѓи“ - Беловодица — параклис Параклис „Св. Ѓорѓи“ - Беловодица.jpg Q61613085 нова статија
13. Црква „Св. Богородица“ - Фариш — црква Црква „Св. Богородица“ - Фариш.jpg Q61613136 нова статија
14. Беловодичко Езеро — езеро Беловодичко Езеро.jpg Q61613173 нова статија
15. Раец (река) — река Река Раец 2.jpg Q53832705 подобрена статија
16. Раечка Котлина — поле Панорама на областа Раец.jpg Q12909863 подобрена статија
17. Плетварско-беловодичка парохија — парохија Црква „Св. Атанасиј“ - Никодин 3.jpg Q63323584 нова статија
18. Маренска парохија — парохија Црква „Св. Богородица“ - Фариш.jpg Q20572880 подобрена статија
19. Плетвар — село Пат низ Плетвар.jpg Q3074194 значително подобрена статија
20. Тројаци — село Поглед на Тројаци.jpg Q3074224 значително подобрена статија
21. Ракле — село Поглед на Ракле.jpg Q612334 значително подобрена статија
22. Никодин — село Панорама на Никодин.jpg Q3074380 значително подобрена статија
23. Голем Радобил — село Поглед на Голем Радобил.jpg Q3110140 значително подобрена статија
24. Мал Радобил — село Куќи во Мал Радобил.jpg Q3074061 значително подобрена статија
25. Беловодица — село Панорама на Беловодица 2.jpg Q2895108 значително подобрена статија
26. Фариш — село Улица низ Фариш.jpg Q3066871 значително подобрена статија
27. Раец — село Поглед на Раец.jpg Q3073856 значително подобрена статија

Фотографии[уреди извор]

Сите фотографии направени за време на викиекспедицијата се достапни во следнава категорија:

Поврзано[уреди извор]