Википедија:ВикиПроект Шах

Од Википедија — слободната енциклопедија
шах: (портал, проект)  

ВикиПроектот Шах е збир на страници кои овозможуваат полесна координација во уредувањето на статии поврзани со шахот, одржување и дополнување, нивно категоризирање, како и создавање на соодветни предлошки.

Ако сте заинтересирани да се вклучите во работата на проектот, слободно додадете го Вашето име во листата на учесници, а доколку имате нешто да предложите слободно користете ја страницата за разговор.

Учесници[уреди извор]

Ако сакате да се приклучите на проектот, слободно додадете го вашето име на листата на учесници!

Исто така, учесниците и другите Википедијанци кои сакаат да покажат поддршка за овој проект, можат слободно да ја додадат предлошката {{Корисник ВикиПроект Шах}} на нивните кориснички страници.

Активностите предвидени во овој проект се насочени кон остварување на следниве цели:

 • создавање на квалитетни статии поврзани со шахот;
 • уредување на статии според критериумите за избор на статии на Главната страница и нивно предложување за таа намена;
 • одржување, дополнување и подобрување на квалитетот на постоечките статии;
 • категоризирање на сите статии поврзани со шахот во соодветни категории, кои се во рамките на главната категорија шах;
 • одржување на порталот;
 • создавање на нови шаховски предлошки и одржување и примена на постоечките;
 • редовна употреба на шаховски дијаграми во претставувањето на одредена шаховска позиција.

Предлошки[уреди извор]

 • {{Портал}} — Оваа предлошка се користи за поврзување на статија со порталот Шах. Се става на крајот на статијата во делот „Поврзано“. Се користи со следниов код: {{Портал|Шах|Nuvola apps browser.png}}
 • {{ВикиПроект Шах статија}} — ознака дека статијата е дел од проектот Шах — се додава во страницата на разговор на соодветната статија.
 • {{ВикиПроект Шах хипер навигација}} — предлошка за брза навигација кон порталот и прокетот за економија, се поставува во статии, категории, страници за разговор. Се појавува во грониот десен агол од екранот.
 • {{Корисник ВикиПроект Шах}} — предлошка за учесници во проектот, секој корисник член на проектот ја додава на својата корисничка страница.
 • {{Шах}} — се додава во најдолниот дел на статиите кои се содржани во оваа предлошка.
 • {{Шаховски дијаграм}} — Оваа предлошка, всушност претставува шаховски дијграм на кој може да се постави одредена позиција. Се додава на статиите во кои се наведува и анализира одредена позиција..
 • {{Шаховски фигури }} — се додава на статиите кои се содржани во предлошката.

Никулци[уреди извор]