Википедија:ВикиПроект Филм/Лев дел

Од Википедија — слободната енциклопедија
Добре дојдовте![уреди извор]
Со цел проширување и создавање на статии од доменот на филмот, група Википедијанци го создаваат ВикиПроектот:Филм. По одредена неактивност, проектот е реактивиран (август, 2012). Ако сте заинтересирани да се вклучите во овој проект, слободно дадете ги своите коментари на страницата за разговор на овој проект, станете активен член на проектниот тим или едноставно дадете придонес во уредувањето на статиите и информациите од оваа област.
Цели[уреди извор]
Овој проект има за цел да помогне постоечките и новокреираните статии од областа на филмот и информациите содржани во нив подобро да се организираат, да се координира работата на википедијанците во поглед на категоризација, надополнување и презентација на филмските информации. Страницата на проектот и соодветните потстраници содржат основни принципи кои би требало да помогнат во насочување на работата на википедијанците. Во склоп на проектот влегуваат сите статии во областа на филмот, како биографски статии за луѓето од филмскиот свет, статии за филмски фестивали, филмска техника, телевизија (телевизиски канали, серии, шоуа) итн.
Работа[уреди извор]
Погледнете ја страницата за разговор или одделот подолу за конкретни и актуелни задачи:
 • Отворање нови статии од оваа област со следниот приоритет:
 • Филмски жанрови и филмска терминологија
 • Филмови
 • Филмски фестивали, годишни наградни церемонии и сл.
 • Биографски статии: глумци/режисери/сценаристи/продуценти
 • Филмска опрема и техника
 • Филмски академии и обочувачки центри
 • Историја на филм
 • Редизајн на постоечките статии
 • Создавање на портал за Филм
 • Класифицирање на статиите за филмовите по нивниот формат и жанр
Задачи[уреди извор]
 • Реактивирање на проектот
 • Обновување на главната стран
 • Известување на сите членови
 • Отпочнување дискусија на страната за разговор
 • Отворање дискусија за порталот
 • Доделување на позиции во административниот одбор
 • Изработување план за работа
Скорешни случувања[уреди извор]
Категории[уреди извор]